Ποτέ ξανά φασισμός – Εκδήλωση μνήμης σε τέως μνημείο του Έρνστ Τέλμαν στο Βερολίνο

Κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες η νομοθεσία που το κατοχύρωνε ως μνημείο άλλαξε και το 2010 το μνημείο του Τέλμαν γκρεμίστηκε, ενώ το 2013 τοποθετήθηκε στη θέση του αναμνηστική πλάκα με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο χώρο όπου υπήρχε παλιότερα μνημείο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚ Γερμανίας, Έρνστ Τέλμαν, στο Τσίγκενχαλς του Βερολίνου.Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν  παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στο μέρος όπου στις 7 Φλεβάρη 1933 συνεδρίασε παρανόμως η ΚΕ του ΚΚΓ, για να συντονίσει την πάλη κατά της ναζιστικής δικτατορίας που είχε επιβληθεί λίγες μέρες πριν, στις 30. Ο ηγέτης του κόμματος Έρνστ Τέλμαν έβγαλε προγραμματική ομιλία στο «Αθλητικό Κέντρο Τσίγκενχαλς», το οποίο το 1953 μετατράπηκε από τις αρχές της ΓΛΔ σε χώρο μνήμης. Μετά το 1990 στα πλαίσια της επιχείρησης Treuhand, που ανέλαβε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της τέως ανατολικής Γερμανίας, ο χώρος δόθηκε έναντι πινακίου φακής σε «επενδυτές». Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες η νομοθεσία που το κατοχύρωνε ως μνημείο άλλαξε και το 2010 το μνημείο του Τέλμαν γκρεμίστηκε, ενώ το 2013 τοποθετήθηκε στη θέση του αναμνηστική πλάκα με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του εκπροσώπου του «Συλλόγου Φίλων Μνημείου Έρνστ Τέλμα», Μαξ Ρενκλ, που υπενθύμισε τα βασικά αιτήματα του ΚΚΓ μετά την ίδρυσή του το 1919 και ζήτησε «αλληλεγγύη κατά της δεξιάς μετατόπισης» που παρατηρείται στη γερμανική κοινωνία. Ο ηθοποιός και συνδικαλιστής Ρολφ Μπέκερ υπενθύμισε ένα τσιτάτο του Μπρεχτ, σύμφωνα με το οποίο «Οι καταπιεστές κανονίζουν για 10000 χρόνια, αλλά οι καταπιεσμένοι δεν είναι ενωμένοι». Πρόσθεσε πως Μπρεχτ και Τέλμαν είχαν προειδοποιήσει για το φασισμό, του οποίου οι συνέπειες με τη μορφή της άγνοιας και της άρνησης άντλησης συμπερασμάτων φτάνουν ως σήμερα. Ο ομιλητής ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορία, που στέκεται εμπόδια στις «σημερινές απόπειρες του φασισμού».

Σε χαιρετισμό της «Κόκκινης Βοήθειας»,  οργάνωσης που παρέχει βοήθεια σε κρατούμενους για πολιτικούς λόγους, πως σήμερα η ακροδεξιά και ο φασισμός έχει και πάλι ρεύμα, ενάντια σε όλα τα διδάγματα της ιστορίας, ενώ αντίθετα ο αντιφασισμός περιθωριοποιείται και ποινικοποιείται, καθιστώντας απαραίτητη την αντίσταση με κάθε τρόπο.

Με πληροφορίες από junge welt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: