“Πολύ χαμηλός αριθμός οι 100.000 νεκροί” από κορονοϊό στις ΗΠΑ λέει ο Τραμπ

Προκλητικά πρόσθεσε μάλιστα ότι χωρίς τα μέτρα του, οι νεκροί θα έφταναν τα 2,2 εκ. και “Θα βλέπατε ανθρώπους να πεθαίνουν παντού”, σε “αεροπλάνα”, σε “ρεσεψιόν ξενοδοχείων”. 

Αλλάζει τροπάρι ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το φιάσκο της πολιτικής έναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήθελε να ξανανοίξει την αμερικανική οικονομία “πριν το Πάσχα” και εξήγγειλε πως ο ιός θα περάσει “τον Απρίλη σαν από θαύμα” εξαναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση, ανακοινώνοντας παράταση των μέτρων “κοινωνικής αποστασιοποίησης” ως τις 30 Απρίλη και προειδοποιώντας για “δυο πολύ πολύ οδυνηρές εβδομάδες”, που θα περιλαμβάνουν ακόμα και εν μέσω μέτρων 100.000 ως 240.000 θανάτους.

Τους αριθμούς αυτούς ανακοίνωσε η επικεφαλής της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης του κορονοϊού Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ, που υπογράμμισε ότι στο χειρότερο σενάριο χωρίς μέτρα θα υπήρχαν 1,5 ως 2,2 εκ. νεκροί, αλλά με τις παρεμβάσεις το “βουνό” μπορεί να γίνει “λόφος”, επιφέροντας ωστόσο ακόμα κι έτσι 100.000 ως 240.000 θανάτους.

Βασισμένος σε αυτούς τους αριθμούς, ο πρόεδρος ισχυρίστηκε πως “Εκατό χιλιάδες είναι, σύμφωνα με τα μοντέλα, ένας πολύ χαμηλός αριθμός”, σπεύδοντας πάντως να τον χαρακτηρίσει “πολύ σοβαρό”. Απορρίπτοντας τις επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση, αρνούμενος για βδομάδες να πάρει σοβαρά μέτρα και υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο, υποστήριξε ψευδώς πως “Κανείς δεν ήξερε πόσο κολλητικό ήταν αυτό. Δεν νομίζω πως κανένας γιατρός το ήξερε εκείνη την περίοδο. Οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο”. Όσο για τις δικές του, καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στους Αμερικανούς είπε “Είναι εύκολο να είναι κανείς αρνητικό με αυτό, αλλά θέλω να δώσω κι ελπίδα στους ανθρώπους. Δεν είμαι για τα άσχημα νέα. Θέλω να δίνω στους ανθρώπους ελπίδα. Θέλω να δίνω στους ανθρώπους το αίσθημα ότι όλοι έχουμε μια ευκαιρία”. Προκλητικά πρόσθεσε μάλιστα ότι χωρίς τα μέτρα του, οι νεκροί θα έφταναν τα 2,2 εκ. και “Θα βλέπατε ανθρώπους να πεθαίνουν παντού”, σε “αεροπλάνα”, σε “ρεσεψιόν ξενοδοχείων”.

Η ομιλία Τραμπ έρχεται μετά από μια ακόμα κακή μέρα για το χρηματιστήριο, με το δείκτη Ντάου Τζόουνς να χάνει 400 βδομάδες, οδηγώντας στο χειρότερο τρίμηνο εδώ και 135 χρόνια. Oι ΗΠΑ έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή των παγκόσμιων κρουσμάτων, με πάνω από 189000 άτομα να έχουν μολυνθεί και 4000 να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: