Πολιτιστική τραγωδία στο Ρίο ντε Τζανέιρο – Στις φλόγες το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είχαν και στο παρελθόν εκφράσει φόβους για την ασφάλεια του μουσείου και για την κάκιστη συντήρησή του, αντιμετωπίζοντας “φοβερές δυσκολίες” για την επαρκή χρηματοδότησή του.

Στάχτη έγινε το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας, το παλιότερο επιστημονικό ίδρυμα της χώρας, ιδρυμένο το 1818, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τα περισσότερα από τα 20 εκατομμύρια αντικείμενα που περιείχε, ανάμεσά τους ο σκελετός της “Λουζία”, ηλικίας 12.000 ετών, το παλαιότερο ως τώρα στοιχείο ανθρώπινης παρουσίας στην Αμερικανική Ήπειρο, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Άλλοτε ανάκτορο της Πορτογαλικής βασιλικής οικογένειας, το μουσείου έκλεινε φέτος 200 χρόνια λειτουργίας. Η αιτία της πυρκαγιάς, που ξέσπασε την Κυριακή το βράδυ μετά το ωράριο λειτουργίας,  είναι μέχρι στιγμής άγνωστη, αλλά η εξάπλωσή της ήταν ταχύτατη λόγω του ξύλινου πατώματος και την παρουσία εύφλεκτων υλικών, όπως βιβλία και χάρτες.

Ο μετεωρίτης του Μπεντεγκό, που ανακαλύφθηκε στη Bahia το 1784

Οι πυροσβέστες, που κατόρθωσαν να σώσουν λιγοστά αντικείμενα από το φλεγόμενο κτίριο, υποχρεώθηκαν να φέρουν νερό από κοντινή λίμνη, καθώς οι υδρίες που βρίσκονταν κοντά στο μουσείο δεν λειτουργούσαν. Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είχαν και στο παρελθόν εκφράσει φόβους για την ασφάλεια του μουσείου και για την κάκιστη συντήρησή του, αντιμετωπίζοντας “φοβερές δυσκολίες” για την επαρκή χρηματοδότησή του.

Το κρανία της Λουζία, χρονολογίας μεταξύ 11.500 και 13.00 π.Χ, τα παλαιότερα σκελετικά ευρήματα της αμερικανικής ηπείρου.

Δυο χρόνια αφότου έσβησαν τα φώτα των Ολυμπιακών αγώνων, για τα οποία η Βραζιλία δαπάνησε δισεκατομμύρια δολάριο, η κρίση στη χώρα, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο,  βαθαίνει ολοένα, με το στρατοκρατούμενο Ρίο ντε Τζανέιρο να μαστίζεται ακόμα περισσότερο από τη βία των συμμοριών, τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την διεύρυνση των παραδοσιακά τεράστιων ανισοτήτων. Η “πολιτιστική τραγωδία”, όπως χαρακτήρισε την πυρκαγιά ο διευθυντής του μουσείου, ανάγεται με τον τρόπο αυτό σε σύμβολο της γενικότερης κατάστασης διάλυσης κι εγκατάλειψης που επικρατεί σε αυτή την τόσο πλούσια για λίγους και τόσο φτωχή για τους πολλούς χώρα.

Πληροφορίες από bbc.com , φωτό εκθεμάτων από twitter

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: