Όταν ο καπιταλισμός σκοτώνει: Με αργό δημογραφικό θάνατο απειλείται η Βουλγαρία

Στη Βουλγαρική περίπτωση ο καπιταλισμός αποδείχτηκε κυριολεκτικά θανατηφόρος, όχι μόνο σε ατομικό, αλλά κυριολεκτικά σε εθνικό επίπεδο.

Οι παλιότεροι θυμούνται ότι τη δεκαετία του ’80 Ελλάδα και Βουλγαρία βρισκόταν κοντά πληθυσμιακά, καθώς επί σοσιαλισμού η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας ανερχόταν σε σχεδόν 9 εκ. κατοίκους. Ουδέποτε ωστόσο ξεπέρασε το φράγμα αυτό, καθώς η καπιταλιστική παλινόρθωση έμελε να αποτελέσει μια πραγματική δημογραφική τραγωδία για τη χώρα, που ήδη στην αμέσως επόμενη απογραφή παρουσίαση μείωση για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία της.

Σήμερα, σχεδόν τριάντα χρόνια μέτα τις ανατροπές, οι κάτοικοι ανέρχονται σε 7 εκατομμύρια, που αναμένεται να πέσουν στα 5.5 ως το 2050, καθώς παρατηρείται μείωση 40.000 κατοίκων κατ’έτος. Σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές, όπως ο καθηγητής Ατανάς Ατανάσοφ, παρά τη φυσιολογική για τα ευρωπαϊκά επίπεδα γεννητικότητα, το ποσοστό θνησιμότητας είναι ο βασικός λόγος για την παρατηρούμενη μείωση. Ήδη η μέση ηλικία είναι άνω των 40 ετών και για τα δύο φύλα κι αναμένεται να αυξηθεί σε 50 τις επόμενες δεκαετίες. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία μειώνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της υψηλής μετανάστευσης και το 2060 αναμένεται να έχουν πέσει κάτω από το ένα εκατομμύριο. Είναι σαφές ότι η διάλυση των υποδομών υγείας οδήγησε σε εκτίναξη των ποσοστών θνησιμότητας, με την διάλυση της οικονομίας να οδηγεί τους νεότερους ειδικά στο δρόμο της μετανάστευσης, εντείνοντας τη δημογραφική αιμορραγία. Οι υποσχέσεις για χρυσά κουτάλια με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2004, της οποίας την προεδρία μάλιστα είχε μέχρι προ ολίγων ημερών, όχι απλώς δεν επαληθεύτηκαν, αλλά όξυνε κι άλλο την πληθυσμιακή συρρίκνωση. Στη Βουλγαρική περίπτωση ο καπιταλισμός αποδείχτηκε κυριολεκτικά θανατηφόρος, όχι μόνο σε ατομικό, αλλά κυριολεκτικά σε εθνικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από news347.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: