Ωμή βία και αντικομμουνισμός από την αστυνομία ενάντια στη διαδήλωση μνήμης για Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ στο Βερολίνο

Με τραυματισμούς και συλλήψεις επιτέθηκαν οι αστυνομικοί στην επετειακή πορεία, επικαλούμενη τη χρήση “απαγορευμένου συμβόλου” της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος της ΓΛΔ.

Στην πιο βίαιη παρέμβαση των τελευταίων ετών κατά της διαδήλωσης προς τιμήν των δολοφονημένων κομμουνιστών ηγετών Ρόζα Λούξεμπουργκ και και Καρλ Λίμπκνεχτ προχώρησε η αστυνομία του Βερολίνου την Κυριακή. Πριν ακόμα το πλήθος των περίπου 3000 διαδηλωτών, που τηρούσαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες, ξεκινήσει την πορεία, αστυνομικοί επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα, με ξυλοδαρμούς, κλωτσιές και κεφαλοκλειδώματα. Ένας διαδηλωτής κατήγγειλε πως σύρθηκε στην άσφαλτο από τους αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και σπρέι πιπεριού. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για 10 τραυματίες τουλάχιστον, κάποιοι από αυτούς σοβαρά, αλλά και 35 συλλήψεις. Ανάμεσά στους συλληφθέντες βρέθηκε και ένα 14χρονο κορίτσι, το οποίο φορούσε μάσκα με το σύμβολο της FDJ, της νεολαίας δηλαδή του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της ΓΛΔ.

Μάλιστα, η αστυνομία του Βερολίνου μέσω τουίτερ, επικαλέστηκε ως αιτία της αδικαιολόγητης βίας, το γεγονός πως κάποιοι διαδηλωτές φορούσαν “απαγορευμένα σύμβολα της FDJ”, αρνούμενοι υποδείξεις των αστυνομικών να τα αφαιρέσουν. Εκτός από δείγμα ακραίου αντικομμουνισμού, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι και ακούσια ομολογία απόλυτης αυθαιρεσίας, αφού η απαγόρευση της FDJ και των συμβόλων θεσπίστηκε επί ψυχρού πολέμου μόνο στην ΟΔΓ, χωρίς να υπάρχει καμία ρητή αναφορά για επέκτασή της στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας μετά το 1990. Ενδεικτικές είναι οι αντιφατικές αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων σε παλιότερες υποθέσεις σχετικά με τη δημόσια χρήση αυτών των συμβόλων, αλλά και παλιότερη γνωμοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση αφορούσε αποκλειστικά την αυτόνομη οργάνωση της FDJ που δρούσε στα εδάφη της Δυτικής Γερμανίας.

Εξάλλου, η ίδια η οργάνωση, σε πολύ πιο περιορισμένη μορφή, εξακολουθεί να δρα με έδρα της το Βερολίνο, συμμετέχοντας στη χθεσινή διαδήλωση και εκδίδοντας ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για “βίαιο εκτροχιασμό” της αστυνομίας ενάντια στην “FDJ και μαζί με αυτήν σε όλες τις αριστερές, επαναστατικές και αντιφασιστικές δυνάμεις”.

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της αστυνομίας απέναντι στη χθεσινή διαδήλωση έναντι της ανεκτικότητας που αυτή επέδειξε απέναντι στις συγκεντρώσεις των αρνητών του κορονοϊού το περασμένο διάστημα στηλίτευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, σημειώνοντας πως “είναι αξιοσημείωτο, ότι η Αστυνομία του Βερολίνου δεν παρενέβη τους τελευταίους μήνες και εβδομάδας, όταν οι λεγόμενοι αρνητές του κορονοϊού δεν τήρησαν κανένα μέτρο προστασίας από τη μόλυνση και κάτω από τα μάτια των αστυνομικών έκαναν χιτλερικό χαιρετισμό στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου”, προσθέτοντας πως, ανεξάρτητα από την αστυνομική βία, η διαδήλωση απέδειξε πως “μπορούμε και πρέπει να αγωνιζόμαστε και σε συνθήκες πανδημίας”.

Με πληροφορίες από Junge Welt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: