Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο

Μεγάλη η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας-Ρωσίας

…κι εμείς κρυφό καμάρι!

Στα επικαιροποιημένα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υποστήριξης της Ουκρανίας, του Ινστιτούτου του Κίελου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) παρουσιάζεται αναλυτικά η συμβολή κάθε κράτους στο διεξαγόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – ΝΑΤΟ. Είναι τόσο εκτεταμένη η εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά και των υπόλοιπων χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά σε πολεμικό εξοπλισμό, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία βρίσκεται απλά στη μέση των ενδοϊμπεριαλιστικών εχθροπραξιών.

Στον πίνακα που αντιγράφουμε από το Παρατηρητήριο με τις 15 χώρες και οργανισμούς με τη μεγαλύτερη συμβολή, χώρεσε και η Ελλάδα. Και μάλιστα με αμιγώς στρατιωτική ενίσχυση! Προφανώς, τόσο η χρηματοπιστωτική, όσο και η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ενταγμένες στον πολεμικό σχεδιασμό και δεν έχουν καμιά καλή πλευρά, από ηθική σκοπιά. Τουλάχιστον όμως χρησιμεύουν για άλλοθι. Όχι! Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιά ανάγκη από άλλοθι, ούτε κρύβεται πίσω από τα φουστάνια των τραπεζιτών. Για την ακρίβεια, θέλει να είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτόν τον πόλεμο συμμετέχει μόνο στρατιωτικά. Ίσως, λέμε ίσως, επειδή οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν ήδη πάρει τη μερίδα του λέοντος στις θαλάσσιες μεταφορές…

Μπορεί η συμμετοχή να φαίνεται μικρή σαν απόλυτο μέγεθος, αλλά αν την εξετάσει κανείς σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα δει ότι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Η συμμετοχή της Ελλάδας φτάνει στο 0,2% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την 6 (!) στη σχετική λίστα.

Σε αυτή την παρουσίαση δεν υπάρχουν στοιχεία για την έμμεση συμβολή, μέσα από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία για τις παραχωρήσεις βάσεων, την ετήσια συνδρομή στο ΝΑΤΟ, τις διπλωματικές και άλλες ενέργειες που υποστηρίζουν το “δυτικό” στρατόπεδο.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Δεν είναι τα 10 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικό είδος που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία, αλλά τα 250 εκατομμύρια που έχει δεσμευτεί να στείλει! Μάλιστα, το Παρατηρητήριο καταγράφει τις δεσμεύσεις μόνο μέχρι την 1η Ιουλίου… Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κατέβει άλλα 25 σκαλιά βαθιά στον πόλεμο, να στείλει 25 φορές περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, για το καλό πάντα του ουκρανικού λαού…

Τα αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου έχουν δημοσιευτεί σε άρθρο εργασίας του Ινστιτούτου που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Σε αυτό αναφέρεται η ανταλλαγή Γερμανίας-Ελλάδας σε BMP-1 σοβιετικά άρματα μάχης:

Στις 31 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα θα έστελνε σοβιετικού τύπου όπλα σε αντάλλαγμα γερμανικών οχημάτων μάχης πεζικού (Reuters 2022b). Περισσότερες πληροφορίες αποκαλύφθηκαν μερικές ημέρες αργότερα, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα στείλει 122 σοβιετικά άρματα μάχης BMP-1 σε αντάλλαγμα για έναν άγνωστο αριθμό γερμανικών αρμάτων μάχης Marder. Από τις 7 Ιουνίου, δεν υπήρχαν περαιτέρω λεπτομέρειες, με ελληνικές πηγές να επισημαίνουν ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη συμφωνήσει ή διευκρινίσει πόσα Marder θα αποσταλούν.

Η βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στοιχίζει στους λαούς πολύ περισσότερο από αυτό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: