“Ο καπιταλισμός και όλα του τα κόμματα δεν έχουν απάντηση στην κρίση αυτή” – Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας για τις πυρκαγιές

“Πρέπει να γίνει μια σοβαρή εκτίμηση της περιβαλλοντικής πολιτικής και να ετοιμαστεί ένα εθνικό σχέδιο για να γίνει η Αυστραλία οικονομία μηδενικών εκπομπών και αυτό πρέπει να γίνει με το συμφέρον των εργατών στον πυρήνα του. Πρέπει να μπει φόρος φυσικών πόρων, όσοι μολύνουν πρέπει να πληρώσουν, όχι ο λαός.”

Η πύρινη κόλαση στην Αυστραλία αποτελεί τη μεγαλύτερη ως τώρα οικολογική καταστροφή του 21ου αιώνα. Τουλάχιστον 22 νεκροί, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έκταση καμένη ίση με το ένα τρίτο της Αγγλίας ως τώρα και μισό δισεκατομμύριο ζώα που κάηκαν είναι ο απολογισμός ως σήμερα, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική κατάσβεσης στο πολύ κοντινό μέλλον. Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί μεταξύ άλλων η εικόνα ενός καγκουρό που τσουρουφλισμένο και αφυδατωμένο ζητά βοήθεια και δέχεται λίγη δροσιά από ένα αγόρι. 

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΚ Αυστραλίας, επισημαίνοντας τις ευθύνες της συντηρητικής κυβέρνησης για την ανεπάρκεια του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, αλλά και την ευθυγράμμισή της με μια πολιτική που επιβαρύνει το κλίμα και το περιβάλλον στο όνομα μεγάλων συμφερόντων. Τονίζει επίσης τον καθοριστικό ρόλο του καπιταλιστικού συστήματος σε αυτή την οικολογική καταστροφή, καλώντας σε μια ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού μοντέλου της αυστραλιανής οικονομίας, που θα έχει όμως στο επίκεντρό του τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ 

Τους τελευταίους πέντε μήνες η Αυστραλία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι φλόγες υποχωρούν. Είναι μια εθνική έκτακτη ανάγκη με τρομαχτική απώλεια ζωής, χλωρίδας και πανίδας, την καταστροφή κατοικιών και κοπαδιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι προειδοποιήσεις από τους ειδικούς εδώ και καιρό ακόμα αγνοούνται, παρότι τα κλιματολογικά ρεκόρ καταρρίπτονται συνεχώς. Πολλοί προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό, αλλά οι προειδοποιήσεις τους έπεσαν στα κωφά αυτιά της συντηρητικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.   

Ο λαός της Αυστραλίας απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση. Δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν κάποιο “θαύμα” να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να προστατέψει το περιβάλλον. 

Η συμμαχική κυβέρνηση Μόρισον έδειξε την ανικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης και της κλιματικής αλλαγής γενικά. Είναι οκνηροί αρνητές με μοχθηρή αδιαφορία για τη σημαντική καταστροφή που ακολούθησε την απραξία τους.  

Ο Μόρισον διέκοψε τις διακοπές του στη Χαβάη κατά μία μέρα, μόνο επειδή η δημόσια πίεση απαίτησε την επιστροφή του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει τις ομόσπονδες και την κεντρική κυβέρνηση για το χειρισμό της κρίσης με τις πυρκαγιές και τη συνεχιζόμενη παραμέληση των λαϊκών αναγκών. Κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας στην Αυστραλία.   

Καταρχάς τα βήματα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να συνεχίσουν να υπαγορεύονται από τα εξορυκτικά συμφέροντα που υπαγορεύουν πολιτικές για τα κέρδη τους, ανάμεσά τους ο βρώμικος άνθρακας και από τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που τραβάνε νερό από τα ποτάμια, αφήνοντας τα χωρίς νερά για τους οικισμούς, τα ψάρια, τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή για το περιβάλλον.  

Ο καπιταλισμός και όλα τα πολιτικά του κόμματα απέτυχαν ενώπιον του λαού της Αυστραλίας και δεν έχουν απάντηση για να λύσουν αυτή την κρίση. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή εκτίμηση της περιβαλλοντικής πολιτικής και να ετοιμαστεί ένα εθνικό σχέδιο για να γίνει η Αυστραλία οικονομία μηδενικών εκπομπών και αυτό πρέπει να γίνει με το συμφέρον των εργατών στον πυρήνα του. Πρέπει να μπει φόρος φυσικών πόρων, όσοι μολύνουν πρέπει να πληρώσουν, όχι ο λαός.  

Μια σχεδιασμένη μετάβαση σε μια οικονομία ανανεώσιμη ενέργειας και περιβαλλοντικά βιώσιμη πρέπει να αρχίσει τώρα. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζόμενους, τις δουλειές τους, προστατεύοντας τους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και τις κοινότητες όπου ζουν. Η εξάρτηση από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνει τον πλανήτη και πρέπει να σταματήσει. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει το λαό ή να παραμερίσει. Είναι καιρός να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση του λαού.  

Η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες υπηρεσίες πυρόσβεσης και έκτακτης ανάγκης. Όλοι οι πόροι της κεντρικής και των ομόσπονδων κυβερνήσεων, πολιτικοί και στρατιωτικοί πρέπει να συντονιστούν και να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τις πιο παρατεταμένες και άγριες αντιπυρικές περιόδους που έρχονται στο μέλλον. Οι προηγούμενες περικοπές στις αγροτικές πυροσβεστικές υπηρεσίες πρέπει να αναιρεθούν και να αυξηθεί η χρηματοδότηση.  

Η τρέχουσα συζήτηση στις κοινότητες για την αποζημίωση των εθελοντών πυροσβεστών ανακύπτει επειδή το κράτος για άλλη μια φορά αποποιήθηκε τις ευθύνες του για την ευημερία των ανθρώπων. Κανένας εθελοντής δεν πρέπει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας λόγω της υπηρεσίας του στην αυστραλιανή κοινότητα. Κάθε άνθρωπος σε αυτή τη θέση πρέπει να είναι ικανός να βασιστεί σε κυβερνητική αρωγή, άμεσα. Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν και διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν για να καλυφθούν τωρινές και μελλοντικές αναπόφευκτες καταστάσεις. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και απαιτεί άμεση δράση. Καμία εμπιστοσύνη σε “θαύματα”.  

Απαιτούμε η κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της ή να παραιτηθεί.  

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: