Νόμιμο το φακέλωμα συνδικαλιστικής δράσης και πολιτικών απόψεων από την αστυνομία στη Γαλλία

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να καταγράφουν και να αρχειοθετούν τις “πολιτικές απόψεις”, τις “φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις”, “τη συνδικαλιστική ιδιότητα”, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, περιλαμβάνοντας ως ενδείξεις ακόμα και τις αναρτήσεις στα ΜΚΔ.

Mπορεί οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών να έβαλαν στον πάγο τα σχέδια για το νόμο της “καθολικής ασφάλειας”, ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην επιβολή ακόμα πιο καταπιεστικών νόμων καταστολής και ελέγχου οποιασδήποτε αντίδρασης.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες το Συμβούλιο του κράτους, κρίθηκε νόμιμο το φακέλωμα των πολιτικών απόψεων, της συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και τα δεδομένα της υγείας πολιτών από την αστυνομία και τη χωροφυλακή, απορρίπτοντας τις ενστάσεις των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, όπως και οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων που προειδοποιούσαν για το μεγάλο κίνδυνο που συνιστά αυτό το φακέλωμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να καταγράφουν και να αρχειοθετούν τις “πολιτικές απόψεις”, τις “φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις”, “τη συνδικαλιστική ιδιότητα”, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, περιλαμβάνοντας ως ενδείξεις ακόμα και τις αναρτήσεις στα ΜΚΔ. Το φακέλωμα αυτό αφορά και νομικά πρόσωπα, όπως ενώσεις και φυσικά συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μάλιστα, το φακέλωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την “πρόσληψη υπαλλήλων σε ευαίσθητες θέσεις”, ανοίγοντας το δρόμο ουσιαστικά σε ένα άτυπο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Ο δικαστής Mathieu Herondart, που γνωμοδότησε στην υπόθεση, ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει “δυσανάλογη επίθεση στην ελευθερία της άποψης, της συνείδησης, της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, αρνήθηκε πως σκοπεύει να “δημιουργήσει έγκλημα άποψης” ή να επιβάλλει καθεστώς μαζικής παρακολούθησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συλλογή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρεπόταν στα πλαίσια του κώδικα εσωτερικής ασφάλειας, ωστόσο απαγορευόταν ρητά η καταγραφή ατόμων απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε συνδικαλιστική οργάνωση. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο του κράτους ισχυρίζεται πως δεν τίθεται θέμα διασύνδεσης των δεδομένων, ακόμα και αν η εγγραφή ενός ατόμου μπορεί να γίνει μέχρι και σε έξι διαφορετικούς φακέλους. 
To 2008 η απόπειρα να φακελώνονται άτομα που επιτελούν ή επιτελούσαν πολιτικό, συνδικαλιστικό ή οικονομικό αξίωμα, είχε παρθεί πίσω μετά από τις έντονες αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από lemonde.fr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: