“Να μη σβήσουν από τη μνήμη μας” – Το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας τιμά πρωτοπόρους κομμουνιστές που θυσιάστηκαν στον Ισπανικό Εμφύλιο

Στη μνήμη των κομμουνιστριών και των κομμουνιστών που όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασιστικό πραξικόπημα της 18ης Ιουλίου. Δε θα επιτρέψουμε ο αγώνας τους να πέσει στη λήθη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Κομμουνιστική Νεολαία δεν ξεχνούν. 

84 χρόνια μετά το πραξικόπημα των φασιστών του Φράνκο κατά της νόμιμης δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας, που σήμανε την έναρξη του αιματηρού Εμφυλίου στη χώρα, το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας τιμά τη μνήμη κομμουνιστών που έπεσαν μαχόμενοι, με μια σειρά σύντομων σημειωμάτων και φωτογραφιών αγωνιστών. Μέσω του λογαριασμού του κόμματος στο τουίτερ η ανάρτηση έχει ως εξής:

Σήμερα θέλουμε να μνημονεύσουμε τους κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στο φασιστικό πραξικόπημα στη διάρκεια του Εθνικού Επαναστατικού Πολέμου (1936-39). Αναφέρουμε κάποιους λίγους, ωστόσο η μνήμη μας είναι για εκατοντάδες και χιλιάδες. Το παράδειγμα και η αξία τους είναι ανεξίτηλη.

Evaristo Gil, ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, γίνεται μέλος του 5ου συντάγματος και πέφτει στη Σιέρα ντε Γκουανταράμα το Νοέμβρη του 1936. 

Jose Antonio Perez Heredia, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη, γίνεται μέλος του 5ου συντάγματος και θα γίνει διοικητής της φάλαγγας Μανγάδα. Πέφτει μαχόμενος στην αρχή του πολέμου κατά την υπεράσπιση της Μαδρίτης. 

Comandante Arellano του 5ου Συντάγματος. Πέφτει στην υπεράσπιση της Μαδρίτης στην αρχή του πολέμου. 

Andrés Martín. Μέλος του Γραφείου της ΚΕ της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας, γραμματέας της Καλλιτεχνικής και Αθλητικής Εργατικής Ομοσπονδίας το 1936, είναι ένας από τους οργανωτές της λαϊκής Ολυμπιάδας της Βαρκελώνης. Διοικητής του τάγματος Πασιονάρη. Εκτελέστηκε από τους φασίστες το Σεπτέμβρη του 1936.

Agustín Zapirain. Υπεύθυνος συνδικαλιστικής δουλειάς της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας στη διάρκειας της Β’ Δημοκρατίας, γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βάσκων και ηγέτης της JSU. Διοικητής τάγματος της φάλαγγας Tomas Meabe. Έπεσε στο Μπιλμπάο κοντά στο μέτωπο.

Trifón Medrano, γγ της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας, οργανωτικός γραμματέας της JSU. Πέθανε στο Μπιλμπάο μετά από έκρηξη ενώ βρισκόταν σε συνάντηση της JSU το Φλεβάρη του ’37.

Felix Bárzana, με καταγωγή από τις Αστούριες, υπήρξε ηγέτης του ΚΚ Ισπανίας της Μαδρίτης και της Ισπανικής Ομοσπονδίας Εργαζόμενων της Εκπαίδευσης (FETE) της Γενικής Ένωσης Συνδικάτων. Δίνει το όνομά του στα συντάγματα της FETE αφότου έπεσε μαχόμενος στη Μαδρίτη τον Ιούλη του 1936.

Francisco Ariza, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΙ στο Τολέδο, ηγετικό στέλεχος της FETE και μαχητής του Συντάγματος Felix Bárzana.Πέφτει στη μάχη το Γενάρη του ’37.

Aurora Picornell. Ηγετικός στέλεχος του κόμματος και της Διεθνούς Κόκκινης Βοήθειας στις Βαλεαρίδες και ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος των υφαντεργατριών. Συλλαμβάνεται τους πρώτους μήνες του πολέμου και τουφεκίζεται μαζί με πολλές συντρόφισσές της το Γενάρη του ’37.

Luis Barceló Jover. Μέρος της Στρατιωτικής Αντιφαστιστικής Δημοκρατικής Ένωσης. Διορίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου γενικός επιθεωρητής πολιτοφυλακών. Επικεφαλής του πρώτου σώματος του Κεντρικού Στρατού. Aντιτάχθηκε στην προδοσία του συνταγματάρχη Casado και αφού αιχμαλωτίστηκε εκτελέστηκε από τους πραξικοπηματίες το Μάρτη του ’39.

Francisco Perez Mateo. Γλύπτης και μέλος του ΚΚΙ, γράφτηκε στις πολιτοφυλακές φτάνοντας στο βαθμό του ανθυπολοχαγού στο σύνταγμα Παρισινή Κομούνα. Έπεσε στο Carabanchel μαχόμενος για την υπεράσπιση της Μαδρίτης στις 3 Νοέμβρη του ’36.

Carlos Vega. Γενικός γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚ Ισπανίας των Αστουριών, ήρωας της Επανάστασης του Οκτώβρη του ’34. Τον σκότωσαν στην αρχή του πολέμου. Αδερφός του είναι ο Εtelvino Vega, αντισυνταγματάρχης και τελευταίος στρατιωτικές διοικητής του Αλικάντε, τουφεκίστηκε από τους φασίστες το 1939. 

Lina Odena, Γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας στην Καταλονία, πολέμησε στο μέτωπο της Γρανάδα, όπου αυτοκτόνησε για να μην πέσει αιχμάλωτη από τα στρατεύματα του Φράνκο το Σεπτέμβρη του ’36.
Horacio Argüelles, ηγετικό στέλεχος της CNT των Αστουριών και της Επανάστασης του Οκτώβρη του ’34, καταφεύγει εξόριστος στην ΕΣΣΔ όπου μπαίνει στις γραμμές των κομμουνιστών. Οργανώνει το σύνταγμα Γκόρκι στην αρχή του πολέμου. Πολεμικός Επίτροπος στις Αστούριες. Πεθαίνει στη μάχη το Φλεβάρη του ’37.
Στη μνήμη των κομμουνιστριών και των κομμουνιστών που όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασιστικό πραξικόπημα της 18ης Ιουλίου. Δε θα επιτρέψουμε ο αγώνας τους να πέσει στη λήθη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Κομμουνιστική Νεολαία δεν ξεχνούν.
 
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: