Μεγάλοι απεργιακοί αγώνες και απεργία πείνας εργαζομένων σε Αλβανία και Κόσοβο

Σε απεργία πείνας και απεργία βρίσκονται εργαζόμενοι επί 27 μήνες απλήρωτοι σε ιδιωτικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ενώ στην Πρίστινα φοιτητές εξέφρασαν κόντρα στους μπράβους της εργοδοσίας την αλληλεγγύη τους σε απεργούς μεταλλωρύχους της Αλβανίας.

Τα επίχειρα της ιδιωτικοποίησης βασικών δημόσιων αγαθών πληρώνουν στην περιοχή Πότσεμ της γειτονικής Αλβανίας εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρείας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου κοντά στην κωμόπολη Μπαλς. Εδώ και 27 μήνες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, που τροφοδοτεί με νερό και ηλεκτρικό την κωμόπολη και τριάντα ακόμα κοντινά χωριά παραμένουν απλήρωτοι, με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας. Ως τώρα οι εργάτες υπέμεναν αυτή την κατάσταση, ευελπιστώντας σε μια εξομάλυνση, πλέον όμως έχουν αποφασίσει να απέχουν από την εργασία τους και παράληλα εδώ και μερικές μέρες έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί όμηροι στην αντιπαράθεση μεταξύ της ιδιωτικής εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου σε γειτονικά κοίτασμα, και των ιδιωτικοποιημένων διυλιστηρίων που από πέρσι έχουν παύσει την παραγωγή. Οι αντιμαχόμενες εταιρείες, αλληλοεκβιάζονται, εκβιάζοντας παράλληλα κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες, που κινδυνεύεουν να βρεθούν χωρίς νερό και ρεύμα μες στο χειμώνα. Έτσι γίνονται ολοφάνερα τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης, όπου μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και παραγωγικές δραστηριότητες εν γένει δε διασφαλίζει την έγκαιρη μισθοδοσία των εργαζόμενων και την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των κατοίκων.

Μεγάλη είναι και η απεργία μεταλλωρύχων εργαζόμενων στην Μπουλκίζα, σε ορυχείο ιδιοκτησίας του Σαμίρ Μάνε. Οι εργάτες απεργούν εδώ και μήνες ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και μάλιστα ο αγώνας τους έχει επεκταθεί και στο γειτονικό νατοϊκό κρατίδιο του Κόσοβο, όπου συνθήματα αλληλεγγύης έχουν εμφανιστεί στους τοίχους της Πρίστινα. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν και φοιτητές του πανεπιστημίου της Πρίστινα, που πρόσφατα διοργάνωσαν εκδήλωση αλληλεγγύης, όπου προσκλήθηκαν απολυμένοι συνδικαλιστές και μέλη πολιτικών οργανώσεων. Μάλιστα, η εκδήλωση θορύβησε την εργοδοσία, που έστειλε μπράβους για να επιτεθούν στους φοιτητές και να ματαιώσουν την εκδήλωση, χωρίς αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στο βίντεο:

Momenti kur halabakët e FRPD, së bashku me një grup halabakësh të Samir Manes, sulmojnë studentët e Fakultetit të Filozofisë të Universitetit të Prishtinës, organizatorët e eventit të sotëm ku u fol për sindikalizmin dhe aktivizmin në Shqipëri. Kjo është fytyra vulgare e pushtetit që mbahet në këmbë nga oligarkët në bashkëpunim me politikanët e çdo krahu. Prandaj lufta ndaj pushtetit të Samir Manes është lufta që ka prekur nervin e të gjithë sistemit të kalbur 30-vjeçar. Në lojë nuk janë vetëm interesat e kryeoligarkut, por edhe e të gjithë pushtetarëve që ushqehen me paratë e tij.

Gepostet von Organizata Politike am Mittwoch, 12. Februar 2020

 

Με πληροφορίες από Our Balkans

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: