Λέγκα και νεοφασίστες οι μεγάλοι κερδισμένοι στην Ιταλία – Τριπλασίασε το ποσοστό του το Κομμουνιστικό Κόμμα

Πάνω από 200.000 ψήφους συγκέντρωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, αποτελώντας τη μοναδική, μικρή χαραμάδα ελπίδας σε ένα σχεδόν μουσολινικό σκηνικό στη γειτονική χώρα.

Επελαύνει η ακροδεξιά και στην Ιταλία, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα έξιτ πολ. Πάνω από ένας στους τρεις Ιταλούς ψηφοφόρους επιβράβευσε την ξενοφοβική αντιμεταναστευτική και σκοταδιστική πολιτική της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος να θυμίσουμε πως μεταξύ των άλλων προωθεί και την αντιεμβολιαστική ατζέντα. Κόντρα στον κανόνα που θέλει τους ελάσσονες εταίρους να υφίστανται μεγαλύτερη φθορά από το βασικό κυβερνών κόμμα, το κίνημα 5 αστέρων, βλέπει τη σκόνη της Λέγκας, χάνοντας σχεδόν τη μισή του δύναμη σε σχέση με τις περσινές μόλις βουλευτικές εκλογές, από 32% σε κάτω από 17%. Ο Σαλβίνι αντίθετα, διατήρησε με μικρή μόνο πτώση τις δυνάμεις του από την περσινή αναμέτρηση, φτάνοντας σε ποσοστό περί το 34% από 37% το 2018.

Σταθερό στα περσινά του ποσοστά και το κεντροαριστερό δημοκρατικό κόμμα, ενώ ο πολιτικά απέθαντος – κάτι σαν το εγχώριο ΠΑΣΟΚ – Μπερλουσκόνι επιστρέφει μετά από χρόνια και δικαστικές περιπέτειες σε εκλεγμένη θέση ως ευρωβουλευτής με το συνασπισμό του Φόρτσα Ιτάλια κάπου στο 8%. Η ακροδεξιά κυριαρχία στην Ιταλία επιβεβαιώνεται εμφατικά και από την επιτυχία των νεοφασιστών “Αδελφών της Ιταλίας”, που με 6,5% ολοκληρώνουν τη χορεία των κομμάτων που ξεπέρασαν το προβλεπόμενο από την ιταλική νομοθεσία 4% για την εκλογή ευρωβουλευτή.

Μέσα σε αυτό το πυκνό σκοτάδι, όσο γραφικός κι αν ακούγεται ο χαρακτηρισμός, μοναδική ακτίνα φωτός, έστω κι αχνή, είναι η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, το οποίο κατόρθωσε να τριπλασιάσει τις ψήφους του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, από 0,3 σε 0,9%, γεγονός που μεταφράζεται σε 233.000 “κόκκινες ψήφους” στη γείτονα.

233.00ο ψήφοι για το Κομμουνιστικό Κόμμα, διπλασιάζοντάς τις (+127000) και τριπλασιάζοντας το ποσοστό των περασμένων εκλογών (από 0,3 σε 0,9%) Ένα αποτέλεσμα ενταγμένο στο πλαίσιο της επιδείνωσης της αριστεράς στην Ιταλία και την Ευρώπη. Προχωρά η οικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Προφανώς το αποτέλεσμα δεν αποτελεί αιτία πανηγυρισμού, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε ακόμα κάποια επίσημη αποτίμηση των εκλογών από το κόμμα ή στελέχη του. Είναι όμως σαφές ότι οι Ιταλοί κομμουνιστές που κρατούν ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης και του μαρξισμού – λενινισμού, ήρθαν για να μείνουν και να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της βαριά λαβωμένης ιταλικής αριστεράς, οι “παραδοσιακές” εξωκοινοβουλευτικές εκφάνσεις της οποίας δεν ξεπέρασαν το 1,7%.

Με πληροφορίες από: money.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: