Η Κούβα αναπτύσσει νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος και των ωοθηκών

Ένα ακόμα επίτευγμα της κουβανικής φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται στα σκαριά, καθώς ήδη η δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στους περισσότερους ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη.

Ο πρωτοπόρος ρόλος της κουβανικής ιατρικής στον τομέα της καταπολέμησης του καρκίνου αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά, καθώς το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) στην Αβάνα ετοιμάζει ένα νέο θεραπευτικό εμβόλιο κατά των όγκων στις ωοθήκες και το ήπαρ. Αυτή τη τη στιγμή το φάρμακα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο κλινικών ερευνών για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του, καθώς χορηγείται σε 30 ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνο και περιορισμένο προσδόκιμο ζωής. Όπως εξηγεί ο Χεράρντο Γκιγέν, επικεφαλής των βιοϊατρικών ερευνών: “Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια διαπιστώσαμε την αύξηση του προσδόκιμου ζωής αυτών των ασθενών, κάποιοι από τους οποίους ζουν ακόμα, μέχρι και την πλήρη υποχώρηση των όγκων σε τέσσερις από αυτούς”.

Παρά την επιτυχία της κλινικής δοκιμής, είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν ακόμα πολλές παράμετροι από τους ειδικούς και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές πριν τεθεί σε κυκλοφορία το φάρμακο. Ανάμεσα στα σχέδια του CIGB περιλαμβάνεται και η επεξεργασία νέας φόρμουλας για το Heberprot-P, θεραπεία κατά τους έλκους του ποδιού των διαβητικών, που αποτελεί από τα πιο προβεβλημένα προϊότνα της κουβανικής φαρμακοβιομηχανίας και διατίθεται ήδη σε 20 χώρες. Έρευνες γίνονται επίσης πάνω σε ένα συνθετικό πεπτίδιο για τη θεραπεία της καρδιακής ισχαιμίας, ένα φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και τη θεραπεία της εγκεφαλικής ισχαιμίας.

Η Κούβα έχει ήδη σημαντικές επιτυχίες στον αντικαρκινικό τομέα, όπως με το εμβόλιο CIMAVAX-EGF κατά του καρκίνου του πνεύμονο και το Heberferon κατά του καρκίνου του δέρματος, ενώ έχει δημιουργήσει αποτελεσματικά εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β και της μηνιγγίτιδας. Ένα άλλο δημοφιλές σκεύασμα, με κτηνιατρική εφαρμογή αυτή τη φορά, είναι το Gavac, εμβόλιο κατά των τσιμπουριών των βοοειδών.

Τα προϊόντα βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικής ανήκουν στα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

Από: it.granma.cu

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: