Καταργεί την κρατική χρηματοδότηση στα τμήματα Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας ο Μπολσονάρου

“Οι ανθρωπιστικές σπουδές δε σέβονται τα λεφτά του συμβαλλόμενου” υποστήριξε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, προαναγγέλλοντας πως μόνο “χρήσιμα” αντικείμενα θα χρηματοδοτούνται στο εξής από το κράτος.

Ο Μπολσονάρου πιθανότατα ποτέ δεν έχει ακούσει το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, κατά πάσα πιθανότατα ωστόσο θα προσυπέγραφε τις δηλώσεις του για την “κοινωνιολογία που σε κάνει αριστερό” και την “ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς” στα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση γενικότερο, του “πολιτισμικού μαρξισμού”, όπως τον αποκαλεί ο ίδιος και τα στελέχη της κυβέρνησής του, αντιγράφοντας του βορειοαμερικανούς ομοϊδεάτες τους.

Σε μια ακόμα απόπειρα να “ξεριζώσει το μαρξισμό” από την εκπαίδευση, ο ακροδεξιός πρόεδρος της αχανούς χώρας της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω τουίτερ πως μπαίνει τέρμα στην κρατική χρηματοδότηση όλων των τμημάτων φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας στη χώρα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, ο υπουργός Παιδείας της χώρας Αβραάμ Βεϊντράμπ επιθυμεί “να αποκεντρώσει” τη χρηματοδότηση από αυτούς τους δυο κλάδου για να “εστιάσει σε τομείς που φέρνουν άμεσο όφελος στο συμβαλλόμενο, όπως: κτηνιατρική, πολυτεχνικές σχολές και ιατρική”.

Ο Μπολσονάρου εκφράζει ανοιχτά και έμπρακτα τις σκέψεις πολλών νεοφιλελεύθερων ιθυνόντων ανά την υφήλιο, που θεωρούν πολυτέλεια τις ανθρωπιστικές σπουδές, οδηγώντας σε υποβάθμιση και κλείσιμο σχετικών τμημάτων διεθνώς. Για το Μπολσονάρου “οι ανθρωπιστικές σπουδές δε σέβονται τα λεφτά του συμβαλλόμενου”, ενώ στόχος της παιδείας είναι να διδάξει “ανάγνωση, γραφή, αριθμητική και μετά ένα επάγγελμα που φέρνει κέρδος στο άτομο, ευημερία στην οικογένεια που με τη σειρά της βελτιώνει την κοινωνία”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός παιδείας εμφανίστηκε “γενναιόδωρος”: “Μπορείς να σπουδάσεις φιλοσοφία; Μπορείς. Με τα δικά σου λεφτά.”

Δεν είναι μόνο η χρησιμοθηρική καπιταλιστική λογική του “άμεσου κέρδους” που υπαγορεύει αυτή την απόφαση, αλλά και η θέληση να μετατραπούν οι ανθρωπιστικές σπουδές οριστικά σε κλαμπ για λίγους πλούσιους, που δε θα προαλείφονται για οτιδήποτε άλλο παρά ως οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος που θα αναπαράγουν αποτελεσματικά την κυρίαρχη ιδεολογία. Γεγονός που φυσικά ήδη γίνεται σε σημαντικό βαθμό, δεδομένου και του συντριπτικά αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο. Φαίνεται όμως πως τον φρονίμων αστών τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, διαμορφώνοντας εγκαίρως στρατιές αμόρφωτων τεχνοκρατών, που, πέρα από την ειδίκευσή τους σε συγκεκριμένο τομέα, δε θα γνωρίζουν και πολλά πέρα από “ανάγνωση και γραφή”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: