“Κανείς δε ρωτάει αν είναι καλά ο αστυνομικός” λέει ο δικηγόρος του ένστολου που σκότωσε το 13χρονο Άνταμ Τολέδο στο Σικάγο

Μόνο παράσημο δε ζήτησε να απονεμηθεί στο δράστη, υποστηρίζοντας πως “ο εμπλεκόμενος αξιωματικός υπηρέτησε τη χώρα και την πόλη του με τιμή και αξίζει τη στήριξή μας”. 

Την ώρα που συνεχίζονται οι οργισμένες αντιδράσεις για τη δολοφονία του 13χρονου Άνταμ Τολέδο, ο δικηγόρος του ένστολου δράστη προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την ευαίσθητη ψυχική κατάσταση του φονιά, διεκτραγωδώντας την αδιαφορία του κόσμου για το πληγωμένο σπουργιτάκι που έκανε το καθήκον του.

Ο δικηγόρος του εμπλεκόμενου αστυνομικού Έρικ Στίλμαν, δήλωσε πως είναι “καταπληκτικό και αποκαρδιωτικό που ελάχιστοι ρώτησαν αν είναι καλά ο αξιωματικός”, και “συγκεκριμένα υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον για την ευημερία του αξιωματικού και την επίδραση που βίωσε ο αξιωματικός ο οποίος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία επί του καθήκοντος”. Ισχυρίστηκε ακόμα, πως ο πελάτης του έκανε το σωστό, εφόσον “προηγούμενες απόπειρες να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να κερδίσει τη συμμόρφωση στις νόμιμες εντολές του είχαν αποτύχει”. 

Μόνο παράσημο δε ζήτησε να απονεμηθεί στο δράστη, υποστηρίζοντας πως “ο εμπλεκόμενος αξιωματικός υπηρέτησε τη χώρα και την πόλη του με τιμή και αξίζει τη στήριξή μας”. Υποστήριξε πως ο αστυνομικός έδρασε σε νόμιμη άμυνα, για να αποφύγει πυροβολισμό από τον Τολέδο που δήθεν στράφηκε προς το μέρος του Στίλμαν με ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Ο αξιότιμος αυτός αστυνομικός, σκότωσε το 13χρονο αγόρι με δυο σφαίρες παρότι είχε σταματήσει και στρεφόταν με τα χέρια ψηλά προς το μέρος του, χωρίς να φαίνεται στο βίντεο από τις κάμερες σώματος ότι ο Τολέδο οπλοφορούσε, όπως ισχυρίζεται ο δράστης. Αντίθετα, το υλικό δείχνει ότι είχε ήδη πετάξει αυτό που κρατούσε στο χέρι του κάτω στο έδαφος. Την εκδοχή μάλιστα αυτή του δράστη επανέλαβε κι ένας από τους εισαγγελείς της υπόθεσης, στη διάρκεια ακρόασης του 21χρονου Ρούμπεν Ρόμαν, που συνελήφθη τη στιγμή της καταδίωξης του Τολέδο. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το γραφείο της Εισαγγελίας της Κομητείας Κουκ δήλωσε πως ο εν λόγω εισαγγελέας “δεν είχε φροντίσει να ενημερωθεί πλήρως” πριν μιλήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία στον Στίλμαν, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια μέχρι να εξεταστεί αν έδρασε σύμφωνα με τους κανονισμούς, που σημειωτέον είναι ως επί το πλείστον ιδιαίτερα ανεκτικοί ως προς τα όρια της νόμιμης βίας που μπορούν να ασκήσουν οι ένστολοι με την παραμικρή υποψία κινδύνου ή απειλής σε βάρος τους. Ενδεικτική είναι και η στάση του προέδρου της Τοπικής Ένωσης Αστυνομικών του Σικάγο, που χαρακτήρισε “ηρωική” και “100% δικαιολογημένη” την ενέργεια του Στίλμαν, φροντίζοντας παράλληλα να αμαυρώσει τη μνήμη του θύματος, υποστηρίζοντας πως ήταν μέλος της τοπικής συμμορίας των Latin Kings.

Με πληροφορίες από The Hill

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: