Ηλικιωμένος στις ΗΠΑ σκότωσε τη γυναίκα του κι αυτοκτόνησε γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη

Αυτοκτονία μετά φόνου ή αργός θάνατος με παράλληλη οικονομική καταστροφή ήταν το δίλημμα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει με τον πιο τραγικό τρόπο ζευγάρι ηλικιωμένων στην Καλιφόρνια.

Ο εφιάλτης με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι εκατομμύρια Αμερικανοί επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αστρονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμα κι όταν είναι ασφαλισμένοι, οδηγεί κάποιες φορές σε απονενοημένες πράξεις, που καταδεικνύουν τον απάνθρωπο χαρακτήρα ενός συστήματος όπου το στοιχειώδες αγαθό της υγείας είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα.

Έκπληκτοι οι αστυνομικοί στην κωμόπολη Φερντέηλ της Καλιφόρνιας, δέχτηκαν το πρωί της 7ης Αυγούστου κλήση όπου ένας άνδρας τους ανακοίνωνε πως θα αυτοκτονούσε, ενημερώνοντας πως είχε ετοιμάσει ένα σημείωμα με πληροφορίες και οδηγίες. Αν και ο τηλεφωνητής προσπάθησε να κρατήσει τον άντρα στη γραμμή, ο 77χρονος είπε απλά: «Θα είμαστε στο μπροστινό υπνοδωμάτιο».

Μετά από 15 λεπτά, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι, το οποίο απέκλεισαν, φοβούμενοι πως ο δράστης ήταν ακόμα ενεργός και ένοπλος. Για μια περίπου ώρα, ειδικός διαπραγματευτής προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ζευγάρι μέσω μικροφώνου και μεγάφωνου, ώσπου αποφασίστηκε να σταλεί μια κάμερα – ρομπότ στο εσωτερικό του σπιτιού.

Εκεί εντοπίστηκαν οι δυο ηλικιωμένοι νεκροί από πυροβόλο όπλο. Γύρω τους υπήρχαν διάφορα σημειώματα, που ανέφεραν ως αίτιο της πράξης τα συνεχιζόμενα ιατρικά προβλήματα της συζύγου και την αγωνία τους πως δε θα μπορούσαν να πληρώσουν την περίθαλψή της.

Η αστυνομία προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τους συγγενείς των νεκρών, τα ονόματα των οποίων επίσης αναγράφηκαν σε σημειώματα, δεν ανακοίνωσε ωστόσο τα ονοματεπώνυμα του ζευγαριού. «Είναι πολύ τραγικό που ένας από τους πρεσβύτερους συμπολίτες μας θα βρισκόταν σε τόσο τραγική κατάσταση ώστε να νιώσει πως ο φόνος και η αυτοκτονία ήταν ο μόνος τρόπος. Υπάρχει πάντα βοήθεια καλώντας το 911 (το αντίστοιχο του 100 στις ΗΠΑ)» δήλωσε ο σερίφης Μπιλ Έλφο, παραβλέποντας βέβαια πως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η αστυνομία.

Το περιστατικό έρχεται λίγες μέρες μετά από ένα άλλο συμβάν που καταδεικνύει τα τραγικά διλήμματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ. Ένας 26χρονος μελλόνυμφος διαβητικός, έχασε τη ζωή του, καθώς έπαιρνε ακατάλληλη για το σώμα του φθηνή ινσουλίνη, ώστε να χρηματοδοτήσει το γάμο του με την επίσης διαβητική σύντροφό του. Αν και εργαζόμενος, αδυνατούσε να ασφαλιστεί, ενώ λόγω υπέρβασης του ηλικιακού ορίου δεν καλύπτονταν ούτε από την ασφάλεια των γονιών του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

4 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: