Η Κούβα έχει στείλει μπριγάδες γιατρών σε 61 χώρες σε όλον τον κόσμο – Συνέντευξη της Κουβανής πρέσβειρας στην Ελλάδα

Μπριγάδες Κουβανών γιατρών βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε 61 χώρες στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία. Η Κούβα έχει επίσης στείλει τον τελευταίο καιρό μπριγάδες εξειδικευμένων γιατρών για την καταπολέμηση του κοροναϊού σε 6 χώρες: Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Σουρινάμ, Γρενάδα, Τζαμάικα και Ιταλία.

Η Κούβα είναι καλά οχυρωμένη για να αντιμετωπίσει τον νέο φονικό κορονοϊό, καθώς διαθέτει ένα εξελιγμένο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους, έμπειρο και ετοιμοπόλεμο ιατρικό δυναμικό, ανεπτυγμένη έρευνα, ενημερωμένο και συμμέτοχο στις αποφάσεις και τις δράσεις λαό. Από νωρίς έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με τα μέτρα που ελήφθησαν έχει επιτευχθεί τα κρούσματα να είναι περιορισμένα στη χώρα τονίζει μιλώντας στο Πριν η Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα

Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά 

▶ Η Κούβα επιβεβαίωσε τα πρώτα 40 κρούσματα πριν λίγες μέρες. Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον COVID-19;

Η Κούβα είναι προετοιμασμένη, καθώς διαθέτει ένα οργανωμένο και προσεκτικά σχεδιασμένο σύστημα υγείας και πολιτικής προστασίας, από την ηγεσία της χώρας ως τη λαϊκή βάση. Για την περίπτωση αυτής της νόσου, υιοθετήθηκε μια διατομεακή στρατηγική, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος εισαγωγής και διάδοσης του νέου κορονοϊού στην επικράτειά μας. Στόχος, επίσης, είναι η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων αυτής της πανδημίας στην υγεία του κουβανέζικου λαού και του αντίκτυπου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κούβας είναι σε όλες τις βαθμίδες δωρεάν για όλους. Η πρακτική της προληπτικής ιατρικής, η οποία βασίζεται σε ένα πρωτογενές κοινωνικό μοντέλο, σε επίπεδο εκπαίδευσης και προφύλαξης, είναι βασική για την αποφυγή σοβαρών ασθενειών και βασίζεται στην αρχή πως κανείς δεν μένει χωρίς περίθαλψη σε αυτή τη χώρα. Επιπλέον, το Σύστημα Υγείας διαθέτει εξειδικευμένα νοσοκομεία και διαγνωστικές μεθόδους για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τον επαγγελματισμό των γιατρών του, οι οποίοι έχουν δράσει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης σε διάφορες περιοχές.

Η προετοιμασία των επιστημόνων και των επαγγελματιών υγείας στην Κούβα, όπως επίσης και η χρήση υψηλής τεχνολογίας για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του Covid-19, μας επιτρέπουν σήμερα να αναμετρηθούμε με αυτήν την πανδημία. Αμέσως κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόστηκε στη χώρα ειδικός τρόπος διάγνωσης, μέσω προηγμένων μοριακών τεχνικών. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η Κούβα αξιοποιεί τη συσσωρευμένη εμπειρία της, τη γνώση και τη μακροχρόνια προετοιμασία ειδικών σε διάφορους τομείς της βιοτεχνολογίας και της υγείας. Το κουβανικό κράτος καταφέρνει να αποκτήσει πόρους, πρώτες ύλες και ανταλλακτικά που διασφαλίζουν την ύπαρξη όλων των αναγκαίων φαρμάκων.
Η δουλειά που γίνεται με τον λαό, ώστε είναι καλά προσανατολισμένος, καλά προετοιμασμένος και ικανός να συμμετέχει, είναι εξίσου σημαντική. Λάβετε υπόψη τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν οι δομές βάσης, όπως ο οικογενειακός γιατρός, οι εκπρόσωποι της εκλογικής περιφέρειας, οι πρόεδροι των συμβουλίων, οι μαζικές οργανώσεις και το εργατικό κίνημα.

▶ Η έρευνα φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για την Κούβα. Τα φάρμακα που παράχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην Κίνα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού είναι διαθέσιμα και σε επάρκεια στα κέντρα υγείας και στα φαρμακεία του νησιού για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Παρότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τον νέο κορονοϊό SARS CoV-2, ο οποίος προκαλεί την νόσο Covid-19, η κουβανική φαρμακευτική βιομηχανία διασφαλίζει την παραγωγή φαρμάκων που έχουν ήδη δοκιμαστεί και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα, όπως η Ανασυνδυασμένη Ανθρώπινη Ιντερφερόνη, μαζί με μια άλλη ομάδα φαρμάκων που αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου της θεραπείας ασθενών με τη νόσο αυτή και τις πιθανές επιπλοκές της. Η φαρμακευτική εταιρεία BioCubaFarma έχει λάβει υπόψη της την κινεζική εμπειρία, παρέχοντας έναν οδηγό ανίχνευσης και αντιμετώπισης του ιού. Αυτός ο οδηγός προτείνει την Ιντερφερόνη ως το βασικό φάρμακο, με το οποίο η Κούβα έχει όλη τη δυνατότητα να εφοδιάσει τόσο το νησί μας όσο και άλλες χώρες διεθνώς. Η Κούβα έχει παράξει το φάρμακο αυτό σε μορφή σπρέι, αφού είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσει στους πνεύμονες και να δράσει στα αρχικά στάδια της λοίμωξης.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα, οι εθνικές Κουβανικές αρχές υπενθυμίζουν ότι η δυνατότητα παραγωγής και η διαθεσιμότητα των 22 φαρμάκων που συμπεριλαμβάνονται στα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση και θεραπεία του κορωνοϊού και των επιπλοκών του είναι επαρκείς. Όπως για παράδειγμα η Ιντερφερόνη Άλφα 2Β, που εφευρέθηκε και παράχθηκε από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας και εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Κίνα απέναντι σε αυτόν τον νέο κορονοϊό.

▶ Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, την πολιτική των κυρώσεων ενάντια στη χώρα σας. Πώς αντιμετωπίζετε τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, τρόφιμα κ.λπ.;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει τον άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα, κάτι που αποτελεί γενοκτονία σε βάρος του λαού της. Έχει λάβει μέτρα που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις και εντείνουν τις δυσχέρειες της Κούβας, επιδιώκοντας μανιωδώς να νικήσει την επανάσταση και οι ΗΠΑ να επανακτήσουν την κυριαρχία τους εδώ. Η χώρα μας κάνει τεράστιες προσπάθειες να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, αντιμετωπίζοντας αυτές τις δυσκολίες. Ωστόσο, δεν παύει να προσπαθεί να κάνει το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ακόμη πιο αποτελεσματικό, πάντα σε συνεχή διαβούλευση με τον λαό, που παίρνει τις κύριες αποφάσεις.

▶ Παρ’ όλα αυτά, η Κούβα στέλνει εδώ και δεκαετίες μπριγάδες εθελοντών γιατρών και υγειονομικό υλικό σε άλλες χώρες για να παράσχουν βοήθεια. Σκοπεύει η χώρα σας να συνεχίσει να προσφέρει αλληλεγγύη σε χώρες που αντιμετωπίζουν την πανδημία;

Η Κούβα πάντα διακρίνεται για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Ο ρόλος της διεθνούς συνεργασίας της Κούβας στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες στον κόσμο. Μπριγάδες Κουβανών γιατρών βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε 61 χώρες στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία. Η Κούβα έχει επίσης στείλει τον τελευταίο καιρό μπριγάδες εξειδικευμένων γιατρών για την καταπολέμηση του κοροναϊού σε 6 χώρες: Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Σουρινάμ, Γρενάδα, Τζαμάικα και Ιταλία. Ένα άλλο συγκεκριμένο παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης της Κούβας είναι η πρόσφατη βοήθεια που προσέφερε στους 700 περίπου επιβάτες του βρετανικού κρουαζιερόπλοιου MS Braemar, με 4 τουλάχιστον διαπιστωμένα κρούσματα, τη στιγμή που κανένα λιμάνι της Καραϊβικής δεν δέχθηκε τον ελλιμενισμό τους. Η Κούβα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, τους υποδέχθηκε στο λιμάνι του Μαριέλ, 45 χιλιόμετρα δυτικά της Αβάνας και οργάνωσε τη μεταφορά τους με λεωφορείο στο αεροδρόμιο της Αβάνας, όπου επιβιβάστηκαν σε πτήσεις τσάρτερ και επαναπατρίστηκαν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: