H σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ρουμανίας ποινικοποιεί για “αντιρουμανική δραστηριότητα” όσους αναφέρονται στην εμπλοκή της χώρας στο Ολοκαύτωμα

Το “ρατσισμό κατά των Ρουμάνων” ποινικοποιεί σύσσωμη η ρουμανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση, απαγορεύοντας τη διάδοση “αντιρουμανικής” προπαγάνδας, υλικού και οργανώσεων, με διατύπωση γενικόλογη που μπορεί να περιλαμβάνει τους πάντες από τους κομμουνιστές μέχρι μέλη εθνικών μειονοτήτων.

Στα χνάρια της ακροδεξιάς κυβέρνησης  της Πολωνίας βαδίζουν οι σοσιαλδημοκράτες της Ρουμανίας, που σε πλήρη συμφωνία με τη τη φιλελεύθερη και δεξιά αντιπολίτευση στη Βουλή, ψήφισαν νόμο ενάντια στις “Αντιρουμανικές δραστηριότητες”, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δίωξη όσων αναφέρονται στο ρόλο της χώρας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν 400.000 Εβραίοι βρήκαν το θάνατο υπό το καθεστώς του δικτάτορα Αντονέσκου. Αποδεικνύεται έτσι πόσο προσχηματική ήταν η ψήφιση νόμου κατά του αντισημιτισμού πριν λίγες μέρες, λειτουργώντας ως άλλοθι και συμψηφισμός με την έγκριση ενός νομοσχεδίου που αποτελεί πάγιο αίτημα εθνικιστικών οργανώσεων ήδη από το 1989. Στόχος τους από τότε τόσο οι κομμουνιστές, οι οποίοι βέβαια ήδη βρίσκονται πρακτικά υπό οιονεί απαγόρευση με άλλο θεσμικό οπλοστάσιο, όσο και οι εθνικές μειονότητες, ιδιαίτερα οι Ούγγροι, που κατηγορούνται για αποσχιστικές τάσεις.

Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στη βουλή ήταν εξάλλου οι μόνοι που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, που χαρακτηρίζει τον αντιρουμανισμό ως “επιθετικό κίνημα” και “έκφραση πολέμου” κατά της “ρουμανικής ταυτότητας” και κατά της “νόμιμης εθνικής κυριαρχίας του ρουμανικού έθνους”. Ο αντιρουμανισμός ορίζεται ως μια μορφή “αρνητικής διάκρισης” και ξενοφοβίας κατά των Ρουμάνων, θυμίζοντας και την εγχώρια ακροδεξιά ρητορική περί “ρατσισμού κατά των Ελλήνων”. Ο σκόπιμα ασαφής ορισμός του αντιρουμανισμού αφήνει περιθώρια τιμωρίας του οποιουδήποτε διαδίδει ιδέες μη αρεστές στη ρουμανική άρχουσα τάξη, καθώς η προπαγάνδιση “αντιρουμανικών ιδεολογιών” τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκισης, ενώ η δημοσίευση “αντιρουμανικού” υλικού μέχρι και πέντε χρόνια.

Δρακόντια είναι τα μέτρα και κατά όσων κατέχουν, εκθέτουν ή διακινούν “αντιρουμανικά σύμβολα”, ενώ ως και 10 χρόνια φυλάκισης περιμένουν όσους ιδρύουν, συμμετέχουν ή υποστηρίζουν “αντιρουμανικές οργανώσεις”. Να σημειωθεί ότι από το 1991 υπάρχει νόμος που ποινικοποιεί τις “ολοκληρωτικές ή κομμουνιστικές δράσεις” στη Ρουμανία, χωρίς να κάνει αναφορά σε σύμβολα, τα οποία με το νέο, αόριστο νόμο κάλλιστα θα μπορούσαν να αναφέρονται σε σφυροδρέπανα. Όλα αυτά υπό το βλέμμα της δημοκρατικής ΕΕ, που μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα, ενώ όπως θυμόμαστε και στην πολωνική περίπτωση παρέμειναν σε επίπεδο λεκτικών αντεγκλήσεων.

Με πληροφορίες από taz.de 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: