Γραμματόσημο με το φασιστικό κράτος των Ουστάσε κυκλοφόρησε η Βόρεια Μακεδονία – Έντονη διπλωματική αντίδραση της Σερβίας

Χάρτη της “μεγάλης Κροατίας” εικονίζει το επίμαχο γραμματόσημο, που εξέδωσε η Β. Μακεδονία για να “τιμήσει” την κροατική προεδρία της ΕΕ.

Το “Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας”, γνωστό και ως κράτος των Ουστάσε επιχείρησε να νεκραναστήσει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Σε επετειακό γραμματόσημο που κυκλοφόρησε χθες, απεικονίζεται η σημαία της Κροατίας με το περίγραμμα του κράτους των Ουστάσε, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και περιλάμβανε εκτός από τη σημερινή Κροατία και εδάφη της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και της Σλοβενίας. To καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε υπό την ηγεσία του Άντε Πάβελιτς, ευθύνεται για την εξολόθρευση εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων, Εβραίων, Ρομά, αλλά και Κροατών και Βόσνιων αντιφασιστών.

Αυτό το μόρφωμα έκρινε κατάλληλο να τιμήσει μέσω γραμματόσημου η γειτονική χώρα, για να ευχαριστήσει την κροατική προεδρία της ΕΕ για τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας στον οργανισμό, ανήμερα “της μέρας της Ευρώπης” όπως προσπαθούν εδώ και χρόνια οι ιθύνοντες της ΕΕ να καθιερώσουν στη συνείδηση των λαών τη μέρα της αντιφασιστικής νίκης, ώστε να τη σβήσουν από τη μνήμη τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Σερβία αντέδρασε άμεσα και οργισμένα, αποστέλλοντας διπλωματική νότα στην πρεσβεία της Β. Μακεδονίας στο Βελιγράδι, ζητώντας την άμεση απαγόρευση από την κυκλοφορία και την καταδίκη του από την κυβέρνηση της χώρας.

“Τέτοιες απόπειρες αναθεώρησης της ιστορίας διαταράσσουν έντονα τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και τη συνεργασία και τη σταθερότητα όλης της περιοχής”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σερβική νότα, όπως και ότι η κυκλοφορία του γραμματοσήμου εκλαμβάνεται ως ευθεία πρόκληση στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Σερβίας, όπως και ως προσβολή στο σερβικό λαό που κατά εκατοντάδες χιλιάδες άφησε την τελευταία του πνοή στα διαβόητα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ουστάσε.

Η υπηρεσία ταχυδρομείων της Β. Μακεδονίας δήλωσε πως “απολογείται για το ακούσιο λάθος και την τεχνική παράλειψη στην δημοσίευση επετειακού γραμματοσήμου από τη σειρά “η Β. Μακεδονία στην ΕΕ” που έχει ως στόχο να τιμήσει της κροατική προεδρία της Ένωσης”. Με θράσος, η υπηρεσία ισχυρίζεται πως μπήκε “ο λάθος χάρτης της Κροατίας και άλλων χωρών της περιοχής”, προσθέτοντας πως αποσύρονται άμεσα τα 6000 γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν ήδη.

Με πληροφορίες από N1

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: