Γερμανικές εκλογές: Καθολική στροφή προς τον ακραίο συντηρητισμό

Πάτωσε η Σοσιαλδημοκρατία, πρώτοι με σοβαρές απώλειες οι Χριστιανοδημοκράτες, τρίτη με διψήφιο ποσοστό η ακροδεξιά.

Τα πρώτα exit poll των Γερμανικών εκλογών δείχνουν ένα αποτέλεσμα που διαψεύδει πολλούς δημοσκόπους. Ο κομματικός συνασπισμός CDU/CSU της Καγκελαρίου Μέρκελ συγκεντρώνει 32,9 % (Πρώτο Γερμανικό κρατικό κανάλι ARD) ως 33,3 % (Δεύτερο Γερμανικό Κανάλι ZDF), χάνοντας έτσι δέκα και πάνω μονάδες από τις περασμένες εκλογές του 2013. Με λιγότερες απώλειες αλλά ιστορικά χαμηλό ποσοστό καταλήγει η Σοσιαλδημοκρατία του Μάρτιν Σούλτς μεταξύ 20,2 και 20,8 %. Τραγική φαίνεται η απώλεια ψήφων της CSU στην Βαυαρία. Εκεί δεν κατεβαίνει το κόμμα της Μέρκελ, το CDU, αλλά το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών. Η Βαυαρία ήταν τις τελευταίες δεκαετίες γνωστή για την απόλυτη πλειοψηφία της CSU που όμως τώρα έχασε σχεδόν 13 μονάδες.

Τρίτο Κόμμα είναι η Αλτερνατίβα της Γερμανίας, η οποία σάρωσε με ανοιχτά ξενοφοβικό και απροκάλυπτα φιλοναζιστικό προεκλογικό αγώνα. Συγκεντρώνει από 13,3 ως 13,4 % των ψήφων. Ακολουθεί το κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο παρουσίασε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα αλλά μάζεψε και ψήφους με ξενοφοβικές παρόλες. Το Κόμμα που υποστηρίζει ανοιχτά το Grexit πήρε μεταξύ 10,1 και 10,5 % των ψήφων. Τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και η Αλτερνατίβα απαιτούν την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στην πέμπτη θέση φιγουράρουν οι Πράσινοι Οικολόγοι με 9,2 ως 9,4 %, ακολουθεί το κόμμα της Αριστεράς με 8,9 %. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπέρασε το πλαφόν του 5 % για την είσοδο στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Έτσι για πρώτη φορά μετά από την πρώτη δεκαετία ύπαρξης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας υπάρχουν έξι κόμματα στην Βουλή. Αλλά επίσης, για πρώτη φορά μετά από τα αρχικά της χρόνια η Γερμανία θα έχει πολιτικούς με ναζιστικές ιδεολογικές θέσεις στο ανώτατο νομοθετικό της όργανο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών – δεδομένου ότι με μικρές αλλαγές θα ακολουθήσει το exit poll θα φέρει πολλά προβλήματα στον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών είναι αριθμητικά εφικτή θα ήταν όμως η καταδίκη των Σοσιαλδημοκρατών για ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στις επόμενες εκλογές. Οπότε υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις τόσο μέσα στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών όσο και στο κόμμα της Μέρκελ. Δεν είναι λίγοι οι Χριστιανοδημοκράτες που καταλογίζουν στην Μέρκελ ως σφάλμα τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής διάσωσης αλλά και την στάση της στο προσφυγικό.

Ένας κοκκινο-πράσινος συνασπισμός, όπως αυτός, θα ήταν δυνατός με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2013, αλλά τώρα δε συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Επίσης οι Φιλελεύθεροι έθεσαν ως όρο για οποιανδήποτε συνασπισμό τις βασικές τους απαιτήσεις για Grexit, κλείσιμο συνόρων και απέλαση μεταναστών. Οπότε ένας θεωρητικά πιθανός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων φαντάζει ανέφικτος. Μιας που οι Πράσινοι, ένα αστικό κόμμα πια, δεν δείχνουν να θέλουν να ασπαστούν τις βασικές απαιτήσεις των Φιλελευθέρων.

Θα τολμήσει η Μέρκελ να συνασπιστεί με την Αλτερνατίβα; Ως τώρα αυτό αποκλειόταν, αλλά επίσης δεν είναι γνωστό αν μπορεί να κρατήσει η ίδια η Μέρκελ την ισχυρή της θέση. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα γκάλοπ των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι καταλογίζεται ως τραγικό λάθος στον Σούλτς των Σοσιαλδημοκρατών ότι στηριζόταν στην κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα των ευκαιριών και όχι στο θέμα που είχαν πλην της Αριστεράς όλα τα λοιπά κόμματα – στο θέμα «εσωτερική ασφάλεια».

Θα ζήσουμε ενδιαφέρουσες εποχές – η καθολική στροφή της Γερμανίας προς τον ακραίο συντηρητισμό είναι κάτι παρά πάνω από εμφανής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: