Φιλελέδες να τουφεκάνε φιλελέδες; – Νέο μόρφωμα μετά την αποσκίρτηση βουλευτών του Μακρόν

Έχασε οριακά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Μακρόν, βασιζόμενος πλέον στις ψήφους του συμμαχικού του κόμματος MoDem.

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία βρίσκεται ο Εμμανουέλ Μακρόν, την ώρα που η Γαλλία έχει μεταβεί εδώ και δέκα μέρες περίπου στην ελεγχόμενη “κανονικότητα” μετά τη μείωση κρουσμάτων και θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

288 βουλευτές έναντι 289 που αποτελούν το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας διαθέτει πλέον το κόμμα Μακρόν (La France en Marche), καθώς 7 βουλευτές του προσχώρησαν στην ομάδα “Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη”, που αποτελείται πλέον από 17 βουλευτές, στο σύνολό τους τέως και πρώην  βουλευτές του Μακρόν.

Η ομάδα αυτή αυτοχαρακτηρίζεται ως “ανεξάρτητη”, που δε θεωρεί τον εαυτό της “ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση”. Κάτι σαν το ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Αυτό το μόρφωμα του Σρέντιγκερ λοιπόν, σύμφωνα με τους ιδρυτές του, σχηματίστηκε μετά την αποτυχία τους “να αλλάξουν από τα μέσα το κίνημα του προέδρου”. Κύριο σημείο αντίρρησης των ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών είναι οι περιβαλλοντικές πολιτικές του Μακρόν, βλέπε αυτό που θεωρούν ως διστακτικότητα στην προώθηση των πράσινων μπίζνες στη Γαλλία, κάτι που αντανακλά, όπως και σε όλο τον κόσμο, τριβές ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς και ρυπογόνους κλάδους και τους δυναμικά ανερχόμενους “οικολογικούς” ανταγωνιστές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηγέτες του νέου κόμματος είναι στενοί σύμμαχοι του πρώην υπουργού περιβάλλοντος του Μακρόν, Νικολά Ιλό, που παραιτήθηκε γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους.

Προς το παρόν ο Μακρόν δεν ανησυχεί για την παραμονή του στην εξουσία, αφού μπορεί να βασιστεί στις ψήφους του κεντρώου κόμματος MoDem, φτάνοντας έτσι στις 342 ψήφους.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν η “αιμορραγία” από το κυβερνών κόμμα θα συνεχιστεί, ωστόσο βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον φαίνεται να προκαλεί κάποιους τριγμούς στην εικόνα του δυναμικού ηγέτη που θέλησε να προβάλλει ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά από μια διετία σχεδόν αμφισβήτησης και λαϊκών κινητοποιήσεων, από τα Κίτρινα Γιλέκα μέχρι τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου εξαμήνου ενάντια στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Liberation και Telegraph

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: