Φασιστική μπόχα Κροατίας στο πραξικόπημα κατά του Μοράλες στη Βολιβία

Η Βολιβία βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα Βαλκάνια και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και τρία τέταρτα του αιώνα όμως η πρόσφατη πραξικοπηματική ανατροπή του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, έχει και βαλκανικό άρωμα.

Η Βολιβία βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα Βαλκάνια και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και τρία τέταρτα του αιώνα όμως η πρόσφατη πραξικοπηματική ανατροπή του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, έχει και βαλκανικό άρωμα. Δείτε παρακάτω πώς γίνεται αυτό…

Τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το φασιστικό Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας, θεμελιωμένο από τους Γερμανούς ναζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους της κροατικής φασιστικής οργάνωσης “Ουστάσα” (Ustasha), καταρρέει κάτω από την επίθεση των Γιουγκοσλάβων Παρτιζάνων και του προελαύνοντος σοβιετικού στρατού. Πολλοί Κροάτες φασίστες υποχωρούν εντός αυστριακού εδάφους. Αρκετοί συλλαμβάνονται από τους Παρτιζάνους και δικάζονται ή εκτελούνται για τα στυγερά τους εγκλήματα. Άλλοι όμως, κυρίως ηγετικά στελέχη, καταφεύγουν σε τομείς που ελέγχονται από Βρετανούς και Αμερικάνους ζητώντας να μην παραδοθούν στους Γιουγκοσλάβους. Όντως, ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού των Ουστάσι κρατείται στους αμερικάνικους και βρετανικούς τομείς ελέγχου της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας και παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των Γιουγκοσλάβων δεν παραδίδονται σε αυτούς. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, μετά από μια οργανωμένη μυστική επιχείρηση με τη συμμετοχή της καθολικής εκκλησίας και της CIA, σημαντικά στελέχη των Κροατών φασιστών μεταφέρονται στη Λατινική Αμερική. Ένας απ’ τους τόπους εγκατάστασής τους είναι και η Βολιβία. Εκεί οι Κροάτες φασίστες, μαζί με Γερμανούς ομοϊδεάτες τους αρχικά κρύβονται για να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως στελεχιακό δυναμικό σε βρώμικες δουλειές της CIA στη Λατινική Αμερική. Διακρίνονται, δε, στο εμπόριο κοκαϊνης απ’ το οποίο πλουτίζουν για να αποτελέσουν αργότερα τμήμα της αστικής τάξης της Βολιβίας.

Ένας, απ’ τους κύριους αντιπάλους του Έβο Μοράλες και των ιθαγενών της Βολιβίας είναι ο ολιγάρχης Μπράνκο Μαρίνκοβιτς, ο οποίος κατέχει τεράστιες εκτάσεις γης (περί τα 20 εκατομμύρια εκτάρια!!) και χρησιμοποιεί τον ρατσισμό και τον χριστιανισμό ως όπλα ενάντια στους ιθαγενείς ακτήμονες που διεκδικούν γη και την κυβέρνηση Μοράλες που τους υποστηρίζει.
Ο Μαρίνκοβιτς, είναι δεύτερης γενιάς Κροάτης της Βολιβίας αλλά ο πατέρας του είχε έρθει στη χώρα το 1954 (ή 1956) όπως όλα δείχνουν μέσω της επιχείρησης Operation Ratline με την οποία Βατικανό και ΗΠΑ μετέφεραν φασίστες αξιωματούχους των Ουστάσι και των Γερμανών ναζί στη Λατινική Αμερική. Αν και ο ίδιος λέει ότι ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής που πολέμησε μαζί με τον Τίτο, η εξέλιξη του Μαρίνκοβιτς που βρέθηκε να κατέχει τεράστιες εκτάσης γης και να χρηματοδοτεί ακροδεξιές, ρατσιστικές ομάδες, όπως την Santa Cruz Youth Union (φωτο) που ιδρύθηκε καταμεσής του Ψυχρού Πολέμου και τον υμνεί σήμερα ως αρχηγό της μάλλον αποδυναμώνει το επιχείρημά του… Εξάλλου, ο ίδιος δεν παύει να παραλληλίζει τη διακυβέρνηση Μοράλες με την “δικτατορία του Τίτο” από την οποία ξέφυγε η οικογένειά του, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Επιπλέον, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο Μαρίνκοβιτς συνδέθηκε στη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας (1990-1995) με τις αναγεννημένες νεοφασιστικές ομάδες των Κροατών Ουστάσι και επεδίωξε τον διαμελισμό της Βολιβίας κατά τα πρότυπα της Γιουγκοσλαβίας. Το 2009, μετά από ένοπλη εξέγερση που υποκίνησε στην επαρχία της Λα Παζ, όπου κατοικεί, με στόχο την αυτονόμησή της συνελήφθησαν από τις βολιβιανές Αρχές αρκετοί κροατικής προέλευσης μισθοφόροι, οι οποίοι είχαν εμπειρία από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας. Ο Μαρίνκοβιτς που κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Μοράλες μαζί με έναν Ουγγρο-Κροατικής καταγωγής απόγονο ναζί φυγάδων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να καταφύγει πρώτα στις ΗΠΑ κι έπειτα στη Βραζιλία.
Ας σημειωθεί τέλος ότι ο ολιγάρχης διατηρεί άριστες σχέσεις και με τη σημερινή κυβέρνηση της Κροατίας, η οποία προωθεί πολιτικές σχετικοποίησης των εγκλημάτων του καθεστώτος των Ουστάσι ενώ η πρωθυπουργός της Κροατίας την περσινή χρονιά είχε επιλέξει την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης για να καταθέσει λουλούδια στον ομαδικό τάφο των φασιστών Ουστάσι επί αυστριακού εδάφους όπου εκτελέστηκαν από τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους το 1945.

Υ.Γ.
Παρά τη στελέχωση ρατσιστικών, ακροδεξιών ομάδων της Βολιβίας από πολλούς κροατικής καταγωγής βολιβιανούς σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζουμε το σύνολο των Κροατών της Βολιβίας με την ακροδεξιά. Άλλωστε από την κροατική κοινότητα της Βολιβίας που υπάρχει από τα τέλη του 19ου αιώνα ξεπήδησαν και οι ηρωίδες της Γιουγκοσλαβίας, αντιφασίστριες αδελφές Μπάκοβιτς.

Πηγές:

https://www.ceeol.com/search/viewpdf?id=300007
http://www.sabinabecker.com/…/bolivia_terror_plot_the_rozsa…
https://thegrayzone.com/…/bolivia-coup-fascist-foreign-sup…/
https://www.slobodnadalmacija.hr/…/hrvatski-kralj-soje-u-bo…
https://deeppoliticsforum.com/forums/showthread.php…
https://www.nytimes.com/…/…/27/world/americas/27bolivia.html

Πηγή: Our Balkans

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: