Φασίστες βανδάλισαν με σβάστικα το άγαλμα του Λόρκα

Νεοναζί έβαλαν ανήμερα της Πρωτομαγιάς στο στόχαστρο το άγαλμα του μεγάλου αντιφασίστα ποιητή, που ήταν γνωστός υποστηρικτής των Δημοκρατικών στον Εμφύλιο.

Χτες, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, κάποια φασιστοειδή στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας βανδάλισαν το άγαλμα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα ήταν γνωστός υποστηρικτής των Δημοκρατικών και της εκλεγμένης κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, και είχε εκτελεστεί στην πόλη της Γρανάδας στις αρχές του πολέμου, από τους φασίστες, στην ίδια πόλη όπου σήμερα βρίσκεται το άγαλμά του, στη Λεωφόρο Constitucion (δηλαδή στη Λεωφόρο Συντάγματος).

Οι αρχές της πόλης θα επιληφθούν άμεσα της αποκατάστασης του μνημείου. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η προτομή του Λόρκα γίνεται στόχος φασιστοειδών, καθώς το 2012 γνωστοί-άγνωστοι είχαν αφαιρέσει το δεξί πόδι της μορφής του, για να το πετάξουν στους κήπους της λεωφόρου, ενώ κι άλλα αγάλματα στην ίδια περιοχή έχουν γίνει στόχος βανδαλισμών κατά καιρούς.

Οι νεοναζί θεριεύουν σε όλη την Ευρώπη και η Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο και της πολιτικής του, που δεν έφυγε ποτέ ουσιαστικά από το πολιτικό προσκήνιο- δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αλλά το αντιφασιστικό κίνημα, που εμπνέεται διαχρονικά από ηρωικές μορφές όπως ο Λόρκα, θα τους τσακίσει ξανά όπως στον εικοστό αιώνα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: