Ευρωπαϊκή καμπάνια άρσης των κυρώσεων κατά της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

Τα μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και ενισχύθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ εναντίον της Βενεζουέλας είναι παράνομα και αδικαιολόγητα. Επιπλέον, στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας Covid-19, καθίστανται απάνθρωπα μέτρα που υπονομεύουν την προσπάθεια που καταβάλλεται σε διεθνές επίπεδο για να ξεπεραστεί η τρέχουσα δύσκολη κατάσταση.

Οι παρακάτω υπογράφοντες θεωρούμε ότι τα μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και ενισχύθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ εναντίον της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας είναι παράνομα και αδικαιολόγητα. Επιπλέον, στις τρέχουσες συνθήκες που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την πανδημία Covid-19, καθίστανται απάνθρωπα μέτρα που υπονομεύουν την προσπάθεια που καταβάλλεται σε διεθνές επίπεδο για να ξεπεραστεί η τρέχουσα δύσκολη κατάσταση.

Αυτή η απόφαση μπορεί να κοστίσει τη ζωή πολλών απλών Βενεζουελάνων και θα στερήσει περαιτέρω την πρόσβαση της Βενεζουέλας σε τρόφιμα, φάρμακα και ζωτικές προμήθειες υγείας.

Παρατηρούμε ένα ευρύ φάσμα φωνών διεθνώς, μεταξύ των οποίων του Πάπα Φραγκίσκου του  Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Κινήματος Αδέσμευτων Χωρών,  της ALBA-TCP, της UNASUR, του υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε Γιόσεφ Μπορέλι (έχει κάνει τρείς εκκλήσεις), γερουσιαστές των ΗΠΑ, , πολλές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, η CARICOM, η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και της Καραϊβική (CEPAL), της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Αμερικανικής Ηπείρου (CSA), της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων ( FSM) και πολλές εθνικές ομοσπονδίες συνδικάτων (συμπεριλαμβανομένης της UGT, της μεγαλύτερης εθνικής ομοσπονδίας συνδικάτων στην Ισπανία και της CC.OO), της  CGTP-In της Πορτογαλίας, πέρα από από τα κόμματα  που είναι τόσο υπέρ αλλά και  κατά της κυβέρνησης στην ίδια τη Βενεζουέλα, και πολλών άλλων – ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν αυτήν την προσέγγιση των ολοένα και αυξανόμενων κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας.

Σε μια επιστολή που απεύθυναν  προς τον  Μάικ Πομπέο και το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, 11 γερουσιαστές των ΗΠΑ σημειώνουν ότι  ενώ οι χώρες που είναι στόχος των κυρώσεων όπως η Βενεζουέλα “αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις εσωτερικές κρίσεις υγείας τους, οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των αναγκαίων ιατρικών και ανθρωπιστικών προμηθειών, λόγω των βαριών επιπτώσεων των κυρώσεων σε αυτές τις συναλλαγές, ακόμη και όταν υπάρχουν τεχνικές εξαιρέσεις”.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, οι οικονομικές κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών – παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου – είναι στην πραγματικότητα μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα που επιβάλλονται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας,  που όχι μόνο παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, αλλά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα  ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο των πολιτών όσο και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών, που  δοκιμάζονται στα πλαίσια  της παγκόσμιας εξάπλωσης του Covid-19.

Αυτή ήταν μια από τις κεντρικές προσεγγίσεις του Alfred de Zayas, πρώην ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για την προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με θέμα  “Μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα, όπλα μαζικής καταστροφής”. Αυτά τα μέτρα έχουν καταστρέψει την οικονομία της Βενεζουέλας, δημιουργώντας έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, φτωχοποιώντας αυτό το έθνος και οδήγησε πολλούς Βενεζουελάνους στο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο λαός της Βενεζουέλας δεν χρειάζεται κυρώσεις, αλλά εποικοδομητικό διάλογο και βοήθεια. Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha González Laya, της οποίας η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά ότι επιτρέπεται στις χώρες στις χώρες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις να αγοράζουν φάρμακα, προμήθειες υγείας και άλλα υλικά για την καταπολέμηση της πανδημίας, είπε   μια μεγάλη αλήθεια: “Μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς, κανείς δεν είναι ασφαλής”.

Τώρα είναι η ώρα της διεθνούς συνεργασίας και του ανθρωπισμού στον αγώνα κατά του ιού Covid-19 και των καταστροφικών του επιπτώσεων παγκοσμίως. Ως υπογράφοντες αυτήν τη δήλωση, ενώνουμε τη φωνή μας στον αυξανόμενο διεθνώς αριθμό των φωνών που απαιτούν την άμεση αναστολή των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Υπάρχει προηγούμενο στην αναστολή κυρώσεων για την απόκτηση ζωτικών προμηθειών για τη διάσωση ζωών χιλιάδων ανθρώπων, η δημιουργία του εμπορικού μηχανισμού INSTEX που επέτρεψε την πρώτη συναλλαγή ιατρικού υλικού με το Ιράν, μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το Covid-19,  στις 31 Μαρτίου 2020. Αυτό το γεγονός στις παρούσες συνθήκες θέτει ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο.

Προσδιορίζουμε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που  παρακρατούν παράνομα πόρους που ανήκουν στο κράτος και το λαό της Βενεζουέλας (άμεση συνέπεια της εξωεδαφικότητας των αμερικανικών κυρώσεων) και απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων επιστροφή αυτών των πόρων στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους μέσω του INSTEX , όπου μέσω αυτού του μηχανισμού, θα χρησιμοποιηθούν για τις απαιτούμενες συναλλαγές  από τη Βενεζουέλα για την προμήθεια  τροφίμων,  φαρμάκων και  προμηθειών υγείας.

Ακολουθεί η λίστα με τους πόρους και τις τράπεζες που τις παρακρατούν παράνομα:

Αν επιθυμείτε να εκφράσετε την υποστήριξή σας, στείλτε email στο [email protected]
Coordinadora LatinoAmericana de Solidaridad en Bélgica

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: