Επίθεση με μολότοφ στο Εργατικό Κέντρο της Λα Πας στη Βολιβία από ακροδεξιές ομάδες

Η επίθεση δε συνέβη σε τυχαία χρονική στιγμή, αλλά λίγες ώρες αφότου η ηγεσία του Εργατικού κέντρου χαρακτήρισε “προδοσία και πολιτική χειραγώγηση” την έγκριση νόμου που ορίζει τη 18η Οκτωβρίου ως ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, μετά από συνεχείς αναβολές με πρόσχημα την πανδημία.

Εντείνεται η δράση των παρακρατικών ακροδεξιών συμμοριών στη Βολιβία, που ήδη καταγράφουν στο ενεργητικό τους πληθώρα επιθέσεων σε αντιπάλους του πραξικοπηματικού καθεστώτος της Ζανίνε Ανιές.

Σειρά είχε την Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Βολιβίας (COB) στην πρωτεύουσα Λα Πας, που έγινε στόχος επίθεσης με δύο μολότοφ από δυο ακροδεξιές ομάδες που επιχείρησαν επίσης να διαρρήξουν το κτίριο και να εισβάλουν σε αυτό. Εξαιτίας της έκρηξης που προκλήθηκε, η είσοδος του κτιρίου γέμισε με σπασμένα γυαλιά από τα τζάμια των παρακείμενων σταθμευμένων αυτοκινήτων. Επιπλέον, οι δράστες πέταξαν κόκκινες μπογιές στην πρόσοψη. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματισμοί.

Η αστυνομία συνέλαβε έξι υπόπτους που κυκλοφορούσαν στην ευρύτερη περιοχή κουβαλώντας εκρηκτικές ύλες και τους οδήγησε στο κρατητήριο, όπου και πέρασαν τη νύχτα. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποκρύψει την ανοχή, αν όχι ανοιχτή συνεργασία των ομάδων αυτών με τους επίσημους κατασταλτικούς μηχανισμούς του βολιβιανού κράτους.

Η επίθεση δε συνέβη σε τυχαία χρονική στιγμή, αλλά λίγες ώρες αφότου η ηγεσία του Εργατικού κέντρου χαρακτήρισε “προδοσία και πολιτική χειραγώγηση” την έγκριση νόμου που ορίζει τη 18η Οκτωβρίου ως ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, μετά από συνεχείς αναβολές με πρόσχημα την πανδημία. Αίτημα των συνδικάτων και άλλων κοινωνικών κινημάτων είναι να διεξαχθούν οι εκλογές ως τις 11 Οκτώβρη και όχι αργότερα.

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο Λουίς Άρσε, προεδρικός υποψήφιος του MAS, δηλαδή του κόμματος του εξόριστου μετά το πραξικόπημα Έβο Μοράλες. ο Άρσε έκανε λόγο για “ρατσιστική και βίαιη ενέργεια”, ζητώντας από τις “οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν προσοχή στις επιθέσεις και τις απειλές που υφίστανται τα κοινωνικά κινήματα”.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: