«Εντούτοις παραμένει επικίνδυνη» – Την νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης προωθεί η κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία

Ωστόσο το νομοσχέδιο αυτό σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι επιχειρηματικοί όμιλοι επενδύουν στην κάνναβη και η νομιμοποίηση της χρήσης της εξυπηρετεί τα επενδυτικά τους σχέδια που προβλέπουν μεγάλα κέρδη, δίχως να υπολογίζονται οι μεγάλοι κίνδυνοι για την ψυχική και σωματική υγεία, ενώ είναι ανυπολόγιστες οι κοινωνικές συνέπειες.

Την νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης προωθεί νομοσχέδιο που έλαβε το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του 2023. Προβλέπει τη διαγραφή της κάνναβης από τον νόμο περί ναρκωτικών, συνεπώς αποποινικοποιείται η χρήση της και από την νεαρή ηλικία των 18 ετών θα επιτρέπεται η αγορά και η κατοχή 25 γραμμάρια κάνναβης, ενώ θα επιτρέπεται η ιδιωτική καλλιέργεια έως τριών δενδρυλλίων κάνναβης.

Η κάνναβη θα πωλείται από λέσχες κάνναβης, «Cannabis Social Clubs», στα μέλη τους που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 500. Τα μέλη θα πληρώνουν συνδρομή και το μέγιστο ημερήσιο όριο θα είναι 25 γραμμάρια.

«Η χρήση της κάνναβης θα νομιμοποιηθεί. Εντούτοις παραμένει επικίνδυνη» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση οι υπουργοί Υγείας και Γεωργίας. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο τους νέους για τους κίνδυνους που έχει η κάνναβη για τον εγκέφαλο, «οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι όταν αυτός (ο εγκέφαλος) βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης», όπως δήλωσε.

Η Γερμανική Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, Ψυχοσωματικής και Νευρολογίας επισημαίνει ότι η ωρίμανση του εγκεφάλου ολοκληρώνεται σε ηλικία 25 χρονών και ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχώσεων. Θεωρούν πως τα σχέδια για νομιμοποίηση της κάνναβης από την κυβέρνηση, θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των νέων στη Γερμανία».

Η κυβέρνηση Σολτς ισχυρίζεται ότι με την νομιμοποίηση της χρήσης θα προστατεύσει τους χρήστες από μολυσμένη κάνναβη. Ωστόσο το νομοσχέδιο αυτό σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι επιχειρηματικοί όμιλοι επενδύουν στην κάνναβη και η νομιμοποίηση της χρήσης της εξυπηρετεί τα επενδυτικά τους σχέδια που προβλέπουν μεγάλα κέρδη, δίχως να υπολογίζονται οι μεγάλοι κίνδυνοι για την ψυχική και σωματική υγεία, ενώ είναι ανυπολόγιστες οι κοινωνικές συνέπειες.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: