Εμπλοκή του FBI και της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης στη δολοφονία του Malcolm X φέρνει στο φως νέα επιστολή

Ο πρώην μυστικός αστυνομικός Ρέιμοντ Γουντ, κατηγορεί το FBI και την αστυνομία της Νέας Υόρκης, πως συμμετείχαν σε σχέδιο συγκάλυψης της δολοφονίας, προσπαθώντας να υπονομεύσουν το κίνημα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. 

Συμπληρώνονται σήμερα 56 χρόνια από τη δολοφονία του σημαντικού ηγέτη των μαύρων Αμερικανών Malcolm X στη Νέα Υόρκη, με φυσικούς αυτουργούς τρία μέλη της οργάνωσης “Έθνος του Ισλάμ”, με την οποία ο Malcolm X είχε έρθει σε ρήξη ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του. Από τότε οι φήμες για πρότερη γνώση – το λιγότερο – εκ μέρους του FBI και άλλων αρχών τις επικείμενης δολοφονίας δε λένε να κοπάσουν.

Με επιστολή που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, η εκδοχή αυτή ενισχύεται περισσότερο, καθώς ο πρώην μυστικός αστυνομικός Ρέιμοντ Γουντ, μαύρος ο ίδιος, κατηγορεί το FBI και την αστυνομία της Νέας Υόρκης, πως συμμετείχαν σε σχέδιο συγκάλυψης της δολοφονίας, προσπαθώντας να υπονομεύσουν το κίνημα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Ο Γουντ, που δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί η επιστολή πριν το θάνατό του, ομολογεί πως συμμετείχε στη σύλληψη δυο μελών της ασφάλειας του Malcolm X δυο μέρες πριν τη δολοφονία και πως ο Τόμας Τζόνσον, ένας από τους καταδικασθέντες, ήταν στην πραγματικότητα αθώος.

Στην επιστολή του, ο Γουντ δηλώνει πως σιωπούσε όλα αυτά τα χρόνια φοβούμενος τις συνέπειες, δηλώνοντας μετανιωμένος για το ρόλο του. “Συμμετείχα σε πράξεις που εκ των υστέρων ήταν αξιοθρήνητες και επιζήμιες για την πρόοδο των δικών μου μαύρων συνανθρώπων. Οι ενέργειές μου εξ ονόματος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης έγιναν υπό πίεση και φόβο”. Η επιστολή διαβάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τη Ρέγκι Γουντ, συγγενή του αστυνομικού.

Την αποκάλυψη της επιστολής σχολίασε η κόρη του Malcolm X, Ilyasah Shabazz, λέγοντας πως “κάθε απόδειξη που ρίχνει περισσότερο φως στην αλήθεια πίσω από αυτή τη φοβερή τραγωδία πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος”.

Από την πλευρά της, η αστυνομία της Νέας Υόρκης, δήλωσε πως παρείχε όλα τα απαραίτητα αρχεία στην εισαγγελέα του Μανχάταν, που ξανάνοιξε πριν λίγο καιρό την υπόθεση της δολοφονίας, προσθέτοντας πως “δεσμεύεται για την αρωγή της έρευνας με κάθε τρόπο”. Το FBI από την άλλη περιορίστηκε στο να ανακοινώσει “ουδέν σχόλιο”.

Με πληροφορίες από ny1.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: