Ελληνοκουβανικός Θεσσαλονίκης: Το Νόμπελ Ειρήνης να δοθεί σε αυτούς που διδάσκουν στον κόσμο τι θα πει διεθνιστική αλληλεγγύη

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης χαιρετίζει και στηρίζει την πρωτοβουλία που προτείνει την απονομή του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στις Κουβανικές Ιατρικές Μπριγάδες

Η πανδημία του Covid-19 επιβεβαίωσε με εμφατικό και συνάμα τραγικό τρόπο την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία, τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της υγείας υπήρξαν οδυνηρά για τους λαούς. 

Μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη για τους λαούς περίοδο, η Κούβα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων αναδείχθηκε επάξια σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στη διεθνιστική αλληλεγγύη. Περίπου 2.000 κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές, μέλη της Διεθνούς Ιατρικής Μπριγάδας «Henry Reeve», βρέθηκαν σε 21 χώρες του κόσμου προκειμένου να συμβάλλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. 

Η αποτελεσματικότητα με την οποία το Κουβανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετώπισε την πανδημία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό μέσω των ιατρικών μπριγάδων, αποτελεί αξιομνημόνευτη κληρονομιά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, από την Επανάσταση του 1959 μέχρι σήμερα. Αποδεικνύει δε την σημαντική υπεροχή του σοσιαλιστικού κεντρικού σχεδιασμού έναντι της καπιταλιστικής αναρχίας σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της δημόσιας Υγείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης χαιρετίζει και στηρίζει την πρωτοβουλία που προτείνει την απονομή του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στις Κουβανικές Ιατρικές Μπριγάδες. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που στο παρελθόν έχει δυστυχώς απονεμηθεί σε ιμπεριαλιστές και φονιάδες (Χ. Κίσινγκερ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπ. Ομπάμα, κλπ), να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται, στο λαό μιας χώρας που εξάγει επιστήμονες γιατρούς και νοσηλευτές, διδάσκοντας στον κόσμο τι θα πει διεθνιστική αλληλεγγύη. 

Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να αναδειχθούν τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης, να στηριχθούν και να επεκταθούν οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και να γίνει ευρύτερα γνωστό στη διεθνή κοινή γνώμη το ζήτημα του αποκλεισμού (Bloqueo), που εδώ και έξι δεκαετίες έχουν επιβάλλει, κατά παράβαση κάθε διεθνούς δικαίου, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους του, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της πόλης μας να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία, ενισχύοντας την αλληλεγγύη προς το νησί της Επανάστασης και τις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αδελφοσύνης των λαών Ελλάδας και Κούβας. 

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: