Εκεχειρία στη λωρίδα της Γάζας μετά από νυχτερινό σφυροκόπημα του Ισραήλ – Επτά τραυματίες

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς», στην πραγματικότητα όμως τα χτυπήματα ήταν αδιάκριτα

Κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά από μια ακόμα νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών στη λωρίδα της Γάζας. Η νέα επίθεση ξεκίνησε με αφορμή το πλήγμα παλαιστινιακού πυραύλου σε σπίτι κοντά στο Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον πύραυλο, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ – Αραμπίγια υποστηρίζει ότι η Χαμάς δήλωσε πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά λάθος, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης και καταιγίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επλήγη ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ενώ οι δυνάμεις της Χαμάς εκτόξευσαν πυραύλους προς το Σντερότ και το Νετίβ Χαασάρα ως απάντηση στα ισραηλινά χτυπήματα. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς», στην πραγματικότητα όμως τα χτυπήματα ήταν αδιάκριτα.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της λωρίδας της Γάζας, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις ακόμα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από χτύπημα στο βόρειο τμήμα της περιοχής, Τα τοπικά δημοτικά συμβούλια και οι πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα άνοιξαν τα καταφύγιά τους για τον κόσμο.

Σε επιφυλακή παραμένουν όλα τα νοσοκομεία της λωρίδας, ενώ τα σχολεία σήμερα Τρίτη παραμένουν κλειστά.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι χτύπησαν στόχους στην πόλη της Γάζας και τη Μπέιτ Λαχίγια, αλλά και σε αγροτικές εκτάσεις μεταξύ των πόλεων Χαν Γουνίς και Ραφάχ.

Με πρόσχημα τον πύραυλο στο Τελ Αβίβ, ο Βενιαμίν Νετανιάχου έκλεισε το πέρασμα του Ερέζ και του Κερέμ Σαλόμ προς τη λωρίδα της Γάζας, καλώντας μετά από πολλά χρόνια τους εφέδρους σε επιστράτευση. Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών Γισραέλ Κατς τα τωρινά χτυπήματα είναι τα πιο εκτεταμένα μετά το 2014.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέκοψε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα συριακά υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία παρανόμως κατέχει η χώρα μετά τον Πόλεμο των έξι ημερών το 1967.

Η ένταση αναμένεται να ενισχυθεί, ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής», που έγινε η αφορμή να σκοτωθούν τουλάχιστον 200 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι στα σύνορα με το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: