Eκατοντάδες Κουβανοί γιατροί στη μάχη κατά της πανδημίας στη Λατινική Αμερική

Τζαμάικα, Βενεζουέλα και Σουρινάμ υποδέχονται αυτές τις μέρες ομάδες Κουβανών γιατρών, που αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Ενισχύεται μέρα με τη μέρα η αλληλεγγύη της Κούβας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, την ίδια στιγμή που η ίδια δίνει μεγάλη μάχη για να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορονοϊού στην επικράτειά της, μεταξύ άλλων με τους μαζικούς επιτόπιους ελέγχους ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα που διενεργούν φοιτητές ιατρικής σε όλη τη χώρα.

Αιχμή του δόρατος αποτελούν για μία ακόμα φορά οι Κουβανοί γιατροί, που αποστέλλονται σε μια σειρά χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Χθες ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, ανακοίνωσε πως αποστέλλει ιατρική μπριγάδα 144 μελών κατά του Covid-19 στη Τζαμάικα, μια χώρα που μαστίζεται από χρόνια οικονομική κρίση και ασθενές σύστημα υγείας. Παρόμοιος αριθμός γιατρών, 136 συνολικά αναχώρησαν για τη Βενεζουέλα, ενώ ο υπουργός υγείας της χώρας Κάρλος Αλβαράδο ευχαρίστησε την Κούβα για την πράξη αλληλεγγύης, προαναγγέλλοντας ότι θα φθάσουν συνολικά 2000 Κουβανοί γιατροί το επόμενο διάστημα για να εργαστούν σε κοινότητες της χώρας. Οι Κουβανοί γιατροί στη Βενεζουέλα θα εκπαιδεύσουν τον πληθυσμό και τους επαγγελματίες υγείας σε μέτρα πρόληψης και καταγραφής του ιού, και θα συμβάλλουν στη θεραπεία του στις πολιτείας της Μιράντα, της Λα Γκουαΐρα και της πρωτεύουσας. Πενήντα γιατροί από την Κούβα έχουν επίσης αναχωρήσει για τη μικρή χώρα του Σουρινάμ, τη Νικαράγουα και τη Γρενάδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι Κουβανοί γιατροί καταφτάνουν και στη βαριά λαβωμένη Ιταλία.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα καταπολέμησης του κορονοϊού, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ σημείωσε: “Έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας για όλους, μια καθιερωμένη επιστημονική κοινότητα, ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας, ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που θέτουν τους Κουβανούς στο επίκεντρο της προσοχής τους”.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: