Έγκλημα ρατσιστικού μίσους το νέο μακελειό με 20 νεκρούς στις ΗΠΑ

“Απάντηση στη λατινοαμερικανική εισβολή στο Τέξας” φέρεται να χαρακτήρισε λίγο πριν τη σύλληψή του τη σφαγή σε εμπορικό κέντρο ο νεαρός δράστης.

Λίγο πιο ασφαλείς από την Καμπούλ και τη Βαγδάτη τείνουν να γίνουν χώροι μαζικής συγκέντρωσης ατόμων στις ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο των μαζικών πυροβολισμών μετατρέπεται σε περίπου τακτικό φαινόμενο. To ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι μάλιστα πως αυτού του είδους τα περιστατικά φαίνεται να παίρνουν ολοένα και συχνότερα ρατσιστικό χαρακτήρα. Λίγες μέρες μετά τη σφαγή σε φεστιβάλ σκόρδου στο Γκιλρόι της Καλιφόρνιας, που άφησε πίσω της 4 νεκρούς, ανάμεσά τους και το δράστη, έναν 19χρονο που φέρεται να έγραψε μηνύματα στα ΜΚΔ κατά της παρουσίας “μιγάδων” στις πόλεις των ΗΠΑ, μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία εκτυλίχθηκε χθες σε εμπορικό κέντρο του Ελ Πάσο στο Τέξας.

Ένας άνδρας 21 ετών από προάστιο του Ντάλας, άνοιξε πυρ χθες στο πρωί στο εμπορικό κέντρο, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα είναι τρεις νεκροί Μεξικανοί και έξι τραυματίες της ίδιας εθνικότητας, ενώ η αστυνομία εξετάζει ανάρτηση του δράστη στο διαδίκτυο, για “πιθανή διασύνδεση με έγκλημα μίσους”, αρνούμενη πάντως να επιβεβαιώσει ακόμα ρατσιστικό κίνητρο στο περιστατικό. Η στάση αυτή δε διαφέρει προς το παρόν ιδιαίτερα από εκείνη της ασυντομίας του Γκιλρόι, που, παρά την ξεκάθαρα ρατσιστική ανάρτηση του δράστη, στηλίτευσε τα ΜΜΕ που παρουσίασαν τις δολοφονίες ως “έγκλημα μίσους”. Ωστόσο, η ανάρτηση που αποδίδεται στο δράστη του Τέξας, σε ιστοσελίδα δημοφιλή μεταξύ ακροδεξιών Αμερικανών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας, καθώς, λίγο πριν τη σύλληψή του, έγραφε πως η επίθεση στο εμπορικό αποτελεί απάντηση στην “εισβολή Λατινοαμερικανών στο Τέξας”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μέσω τουίτερ τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, δέχεται όμως ισχυρά πυρά των Δημοκρατικών και κυρίως της λεγόμενης “αριστερής πτέρυγας”, σε ένα από τα προνομιακά πεδία άσκησης αντιπολίτευσης. Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Beto O’ Rourke κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο ως ρατσιστή που υποδαυλίζει εγκλήματα μίσους στη χώρα, προσπαθώντας να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στη χώρα και παρουσιάζοντας συλλήβδην τους Μεξικανούς ως βιαστές και εγκληματίες. Από την πλευρά του, ο Μπέρνι Σάντερς κατηγόρησε την ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικανούς γερουσία πως ενδιαφέρεται περισσότερο για το λόμπι των όπλων παρά να “ακούσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών”.

Με πληροφορίες από cnn.com και theguardian.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: