Εφαρμογή κορονοϊού μόνο για ευπορότερους στη Γερμανία – Ασυμβατότητα με παλιότερα κινητά και ερωτηματικά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Σοβαρά ερωτήματα ασφάλειας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων γεννά η νέα εφαρμογή προειδοποίησης κορονοϊού στη Γερμανία, που παράλληλα είναι ασύμβατη με πολλά κινητά παλαιότερης τεχνολογίας.

Συζητούνταν εδώ και μήνες, από την αρχή της πανδημίας στη Γερμανία και υλοποιήθηκε εδώ και λίγες μέρες η “Εφαρμογή προειδοποίησης κορονοϊού” στη Γερμανία, με πολλά ζητήματα να παραμένουν ακόμα ανοιχτά και αμφιλεγόμενα. Το πρώτο ζήτημα αφορά φυσικά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των χρηστών, με την αρχική σκέψη αποθήκευσης σε μια κεντρική βάση δεδομένων να προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις.

Τελικά η πλάστιγγα έγειρε προς το “ελβετικό μοντέλο”, αφού σε αυτή τη χώρα εφαρμόστηκε αρχικά, δηλαδή τα στοιχεία κάθε χρήστη να αποθηκεύονται στο δικό του τηλέφωνο κι ο εντοπισμός κρουσμάτων να γίνεται μέσω bluetooth. Αυτή η επιλογή δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι συμβαδίζει το κοινό πρωτόκολλο των μεγαθηρίων της Apple και της Google για ios και android αντίστοιχα. Η χρήση της εφαρμογής συστήνεται μετ’ επιτάσεως, παραμένει ωστόσο προαιρετική και μέσω της ενεργοποίησης του bluetooth, προειδοποιεί αν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή χρήστης της ίδιας εφαρμογής που νοσεί από κορονοϊό, στο βαθμό που ο ίδιος έχει καταχωρήσει αυτή την πληροφορία στο σύστημα. Eιδικοί βέβαια δεν αποκλείουν και λάθη, όπως να έρθει ειδοποίηση για κοντινό κρούσμα στην εφαρμογή ενώ αυτό στην πραγματικότητα είναι πολύ μακρινότερο. Βεβαιότητα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για την ασφάλεια των δεδομένων από χάκερ, ούτε για την τυχόν αξιοποίησή τους πέραν της ιχνηλάτησης επαφών σε περίπτωση κρούσματος, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ότι η εφαρμογή αυτή δεν είναι συμβατή με το σύνολο των smartphone στη Γερμανία, πέραν του ότι εξορισμού εξαιρεί τους χρήστες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν τέτοια τηλέφωνα. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους χρήστες iphone, αφού το ios 13.5 που απαιτείται για να τρέξει η εφαρμογή δε λειτουργεί σε κινητά παλιότερα από το iphone SE. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα για τη Γερμανία, υπολογίζεται ότι διεθνώς ένα 30% των κατόχων iphone δε διαθέτουν την απαιτούμενη αναβάθμιση λογισμικού, δεδομένου ότι λόγω της κατά κανόνα ακριβότερης μέσης τιμής αυτών των κινητών, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που τα κρατούν και για πέντε ή παραπάνω χρόνια. Ωστόσο, ακόμα και ένα 10% των χρηστών android φαίνεται προς το παρόν να αποκλείεται από τη χρήση της εφαρμογής, όχι απαραίτητα μόνο παλιότερα μοντέλα, αλλά και τα πιο καινούρια της Huawei, που λόγω των αμερικανικών κυρώσεων κυκλοφορούν χωρίς υπηρεσίες Google, με την κινεζική εταιρεία να διαβεβαιώνει ωστόσο ότι σύντομα θα φροντίσει για τη συμβατότητα της εφαρμογής σε αυτά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: