Δημογραφικό “κραχ” το 2020 στις ΗΠΑ – Στα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης του ’30 η πληθυσμιακή ανάπτυξη

Συνολικά τα στοιχεία δείχνουν πως οι ΗΠΑ έχουν χάσει το δημογραφικό πλεονέκτημα που διέθεταν παραδοσιακά έναντι των ανταγωνιστών τους, με τους 80χρονους να ξεπερνούν αριθμητικά βρέφη και νήπια κάτω των 2 ετών. 

Την εικόνα της γηρασμένης αυτοκρατορίας, όχι μόνο πολιτικοστρατιωτικά, αλλά και δημογραφικά, έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία της απογραφής για το διάστημα 2010-2020, όπου αποτυπώνονται όχι μόνο τα αποτελέσματα της πρόσφατης πανδημίας, αλλά και της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης του 2008, στη σύνθεση του πληθυσμού της ισχυρότερης ακόμα ιμπεριαλιστικής χώρας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ, το 2020 παρουσιάστηκε η χαμηλότερη πληθυσμιακή ανάπτυξη στη χώρα από το 1790, όταν και άρχισε  με εξαίρεση τη δεκαετία του 1930, στον απόηχο του κραχ του ’29. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ το 2020 είχαν πληθυσμό 331 εκ., δηλαδή 7,4% περισσότερους σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή πριν δέκα χρόνια. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ιστορικά μετά το 7,3% για τη δεκαετία του ’30.

Οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, που φυσικά συνδέεται και με κρισιακά φαινόμενα του ίδιου του συστήματος, δεν καταγράφονται φυσικά πλήρως στη συγκεκρμένα απογραφή, κι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για μακροπρόθεσμη η μη επίπτωσή της. Είναι όμως σαφές από τα διαθέσιμα στοιχεία ότι η προηγούμενη καπιταλιστική κρίσης υπήρξε μεγάλο πλήγμα στη δημογραφική ανάπτυξη, καθώς η δυσκολία εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας καθυστερεί το σχηματισμό οικογένειας και μειώνει των αριθμό των νέων μελών της.

Στην πληθυσμιακή επιβράδυνση συμβάλει και ο δραστικός περιορισμός της μετανάστευσης, του ιστορικού μεγαλύτερου αιμοδότη του πληθυσμού των ΗΠΑ από την ίδρυσή τους ως σήμερα. Εκτός από την πανδημία, που πρακτικά σήμανε τη σχεδόν πλήρη διακοπή των μεταναστευτικών ροών, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, ειδικότερα επί κυβέρνησης Τραμπ, η είσοδος μεταναστών στη χώρα είχε καταστεί εξαιρετικά δύσκολη, πολιτική που δε φαίνεται να αλλάζει επί του παρόντος δραματικά με την προεδρία Μπάιντεν.

Συνολικά τα στοιχεία δείχνουν πως οι ΗΠΑ έχουν χάσει το δημογραφικό πλεονέκτημα που διέθεταν παραδοσιακά έναντι των ανταγωνιστών τους, με τους 80χρονους να ξεπερνούν αριθμητικά βρέφη και νήπια κάτω των 2 ετών.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει, είναι η “φυγή” των Αμερικανών προς τις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, σε αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης, αλλά κυρίως χαμηλότερου κόστους ζωής, ειδικότερα κατοικίας, που είναι απλησίαστο αγαθό στις μεγάλες μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και άλλες.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις έδρες που αντιστοιχούν σε κάθε πολιτεία στο Κογκρέσο, με το το Τέξας, το Όρεγκον και το Κολοράντο να κερδίσουν έδρες, ενώ το Μίτσιγκαν, η Νέα Υόρκη και η Πενσυλβάνια να χάνουν, αποτυπώνοντας τις αντίστοιχες πληθυσμιακές αυξομειώσεις.

Ακόμα και η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, ιστορικά “γη της επαγγελίας” για εσωτερικούς και εξωτερικούς μετανάστες, για πρώτη φορά στην ιστορία της ως κομμάτι των ΗΠΑ χάνει μία έδρα από τις 53 στο Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: