Δικαιοσύνη 40 χρόνια μετά – Στη φυλακή αξιωματικοί του Πινοτσέτ που δηλητηρίασαν με μπότοξ κρατούμενους

Οι δυο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από το δηλητήριο ήταν “παράπλευρες απώλειες”, καθώς στην πραγματικότητα οι δολοφόνοι είχαν ως στόχο να βγάλουν από τη μέση τα μέλη του “Eπαναστατικού Αριστερού Κινήματος” (MIR).

Σε φυλάκιση 15 ετών καταδικάστηκαν πέντε απόστρατοι αξιωματικοί του καθεστώτος Πινοτσέτ, για τη σκόπιμη δηλητηρίαση επτά κρατουμένων το Δεκέμβρη του 1981 στις πρώην Δημόσιες Φυλακές της Χιλής.

Οι απόστρατοι Eduardo Arriagada, Sergio Rosende, Joaquin Larrain, και Jaime Fuenzalida κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία των κρατουμένων Βίκτορ Κορβαλάν και Έκτορ Πατσέκο, όπως και την απόπειρα δολοφονίας εναντίον πέντε από τους συγκρατούμενούς τους.

Τα δυο θύματα ήταν κοινοί ποινικοί κρατούμενοι, που έλαβαν γεύματα με βοτουλονική τοξίνη, το γνωστό σε όλους μας μπότοξ, που εκτός από τη δημοφιλέστερη αντιγηραντική θεραπεία παγκοσμίως, είναι ταυτόχρονα ένα από τα πιο ισχυρά δηλητήρια που υπάρχουν στη φύση.

Οι δυο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από το δηλητήριο ήταν “παράπλευρες απώλειες”, καθώς στην πραγματικότητα οι δολοφόνοι είχαν ως στόχο να βγάλουν από τη μέση τα μέλη του “Eπαναστατικού Αριστερού Κινήματος” (MIR), ένοπλης οργάνωσης που είχε στηρίξει τον Αγιέντε και ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση κατά της δικτατορίας.

Ωστόσο το γεγονός πως οι Guillermo Rodriguez, Adalberto Muñoz, Ricardo Antonio και Elizardo Aguilera μοιράζονταν το κελί και κυρίως τα γεύματά τους με τους Κορβαλάν και Πατσέκο, οδήγησε τελικά στο θάνατο των δύο τελευταίων, με τους συγκρατούμενούς τους να χαροπαλεύουν με βαριά δηλητηρίαση, αλλά τελικά να επιβιώνουν της απόπειρας.

Εκτός από τους αξιωματικούς, σε φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε για συνέργεια και ο πρώην φύλακας Ρόναλντ Μπένετ.

Η δολοφονία εντάσσεται σε σχέδιο της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας της δικτατορίας DINA, σύμφωνα με το οποίο στόχος ήταν, κατά το δικαστήριο, “να εξαλειφθούν ανεπαίσθητα οι αντίπαλοι του στρατιωτικού καθεστώτος Πινοτσέτ”.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: