Χίτλερ και Γκαίρινγκ στο μαυσωλείο του Λένιν – Παρέλαση των ναζί στην Κόκκινη πλατεία σε ουκρανικό βιντεοπαιχνίδι (VIDEO)

Η “εναλλακτική ιστορία” χρησιμοποιείται από νοσταλγούς του Χίτλερ – ή έστω όσους επιδιώκουν να βγάλουν λεφτά από αυτούς – ως ένα εξαιρετικό πρόσχημα για να λανσάρουν προϊόντα που απηχούν τα πιο τρελά όνειρα της σποράς των ηττημένων.

Θα ήταν υπερβολικό και άδικο να χαρακτηρίσουμε τους δημιουργούς, αλλά και τους πολυάριθμους θαυμαστές της λεγόμενης “εναλλακτικής ιστορίας’ σε σχέση με την εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ως ναζί. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι η “εναλλακτική ιστορία” χρησιμοποιείται από πραγματικούς νοσταλγούς του Χίτλερ – ή έστω όσους επιδιώκουν να βγάλουν λεφτά από αυτούς – ως ένα εξαιρετικό πρόσχημα για να λανσάρουν προϊόντα που απηχούν τα πιο τρελά όνειρα της σποράς των ηττημένων.
Δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη ότι η εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Starni Games που εντόπισε στους νεοναζί ένα δυνάμει προσοδοφόρο γκρουπ έχει ως έδρα της το Κίεβο, στη φιλόξενη εδώ και χρόνια για κάθε λογής φασίστες Ουκρανία. Το παιχνίδι “Strategic Mind: Blitzkrieg” κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα περίπου και καλεί τον παίκτη “να καθοδηγήσει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, ξεπερνώντας αδιανόητες πιθανότητες και φέρνοντας την τελική γλυκόπικρη (sic) νίκη στην Ευρώπη.

Οι Ναζί παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία σε ουκρανικό βιντεοπαιχνίδι

Στο παιχνίδι πρωταγωνιστούν ο Αδόλφος Χίτλερ και υψηλόβαθμα στελέχη των ναζί, όπως ο Χέρμαν Γκέρινγκ και ο Έρβιν Ρόμελ, με κάποιες από τις μάχες να ακολουθούν την ιστορικά καταγεγραμμένη τους πορεία και άλλες να ανταποκρίνονται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου οι το Γ’ Ράιχ και οι σύμμαχοί τους αναδεικνύονται θριαμβευτές στην Ευρώπη.

Μάλιστα, σε μια από τις σκηνές του παιχνιδιού απεικονίζεται παρέλαση της Βέρμαχτ στην Κόκκινη Πλατεία της ΕΣΣΔ, με τα αρρωστημένα μυαλά που το σχεδίασαν να τοποθετούν το Χίτλερ και το Γκαίρινγκ πάνω στο μαυσωλείο του Λένιν ως ένδειξη ύψιστης ταπείνωσης του “κόκκινου εχθρού”.

Σε άλλα σημεία του παιχνιδιού, οι δημιουργοί του προσπαθούν να “αποστασιοποιηθούν” από κατηγορίες για φιλοχιτλερισμό, παρουσιάζοντας το Φύρερ ως μεγαλομανή και τους αξιωματικούς του να του αντιτίθενται ή να λένε πίσω από την πλάτη του ότι “υποτιμά” τις προσπάθειές τους, αλλά αυτό που μετράει είναι “να ξανακάνουμε τη Γερμανία μεγάλη ξανά”, μια προφανής αναφορά στο πασίγνωστο σύνθημα του Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο ανασκολοπισμός της ιστορικής πραγματικότητας συνεχίζεται και με την παρουσίαση του Φραντς Χάλντερ περίπου ως “αντιστασιακού”, ενώ στην πραγματικότητα αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εμπνευστές των εγκλημάτων πολέμου της Βέρμαχτ στη Σοβιετική Ένωση. Μετά τον πόλεμο, ο Χάλντερ προήγαγε το μύθο της “καθαρής Βέρμαχτ” που “ιπποτικά” διεξήγαγε τις επιχειρήσεις της, ενώ η συνεργασία του με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατά της ΕΣΣΔ επισφραγίστηκε από τη βράβευση του το 1961 από τον Τζον Κένεντι με το βραβείο “Αξιότιμης Υπηρεσίας Πολίτη”, καθιστώντας τον το μοναδικό Γερμανό πολίτη στην ιστορία που βραβεύτηκε από την ηγεσία του Γ’ Ράιχ και των ΗΠΑ.

Στην κυκλοφορία του παιχνιδιού αντέδρασε έντονα η Ρωσική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, λέγοντας πως το παιχνίδι “εγκωμιάζει το ναζισμό και διεθνείς εγκληματίες που καταδικάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης”, καλώντας την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του οργανισμού Μισέλ Μπατσελέτ να αντιδράσει “σε αυτή την αποτρόπαιη ενέργεια”.
Με πληροφορίες από rovespieros.gr
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: