Black is hot

Μένει να δούμε αν αυτή η “ομορφιά και γοητεία” θα είναι ικανή να κρύψει τα νέα τύπου στρατόπεδα Μαουτχάουζεν-Γκούζεν από την δημοκρατική κατά τα άλλα Ευρωπαική Ένωση. Ίσως με ωραία άνθη και περιποιημένους κήπους, ποιος ξέρει.

“Black is hot” (Το μαύρο διεγείρει), μας ενημέρωνε ο νέος διαφημιστής της καμπάνιας του Λαϊκού Κόμματος Αυστρίας (OVP) το 2010, ο 24χρονος Κουρτς αναφερόμενος στο χρώμα του κόμματος του -να σημειώσουμε ότι στην ίδια καμπάνια μοίραζε και προφυλακτικά, μπορεί και τζελ μαλλιών με έμμεση διαφήμιση. Ο ίδιος νεαρός που δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές του στη νομική, παρά το επιχειρηματικό του δαιμόνιο (στα 16 του χρόνια ιδρύει μια επιχείρηση που και αυτή στην μέση την άφησε) τον κερδίζει η πολιτική! Από πρόεδρος της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος σε πρόεδρό του και σε νικητή των αυστριακών εκλογών. Μεσολάβησε μια θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εσωτερικών και ύστερα έγινε μέλος του κοινοβουλίου, μέχρι που αναλαμβάνει στα 27 το υπουργείο των Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και Λαϊκού Κόμματος. Με τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την παραίτηση του αντικαγκελάριου Ράινχολντ Μίτερλενερ -που οι κακές γλώσσες λένε ότι ωθήθηκε σε παραίτηση από τον δημοφιλή νεαρό με το περιποιημένο μαλλί και τα ακριβά κοστούμια, που υποσχέθηκε την “αναγέννηση” του Λαϊκού Κόμματος- εκλέγεται ομόφωνα επικεφαλής του με αυξημένες εξουσίες στα όριο της κυριαρχίας. Μια από αυτές και τα ψηφοδέλτιά τους στις εκλογές “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς – το νέο Λαϊκό Κόμμα”.

Ιδιαίτερα γνωστός έγινε και σε εμάς, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη με τις «απενοχοποιημένες» επαναλαμβανόμενες ρατσιστικές του θέσεις και δράσεις για το μεταναστευτικό. Ζητούσε επανειλημμένα το κλείσιμο της Διαδρομής της Μεσογείου, με όσους πρόσφυγες διασώζονται να μεταφέρονται άμεσα σε στρατόπεδα, σε Τυνησία και Αίγυπτο και με τη μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων. Απειλεί με ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ιταλία, ζητάει να κοπούν τα επιδόματα που δίνει η Αυστρία σε μετανάστες. Επισκέπτεται τα Σκόπια, τους παρέχει βοήθεια σε προσωπικό και εξοπλισμό, μια και η Ελλάδα ήτανε ανίκανη να παρεμποδίσει την μετάβαση προσφύγων στις χώρες που οι ίδιοι επιθυμούν (όλοι είδαμε τις «ωραίες» εικόνες) και ξεμπερδεύει με τους πνιγμούς με τη φράση «δε γίνεται χωρίς δυσάρεστες εικόνες», αναφερόμενος στη φωτογραφία του νεκρού μικρού παιδιού Αϊλάν.

Αυτά δεν μπορούσαν να λείψουν και από την προεκλογική εκστρατεία του Κουρτς. Ψηλά στην ατζέντα -ή μάλλον τα κυρίαρχα θέματα- ήταν η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ο τερματισμός της διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο, το άσυλο και η Τουρκία. Σύμφωνα με την Οργάνωση Εργαζομένων (ΑΚ) που διεξάγει μελέτες για τα συνδικάτα (2016), οι φτωχοί υπολογίζονται στο 1,5 εκατομμύρια και άλλα 2-3 εκατομμύρια πολίτες στηρίζονται στο κράτος πρόνοιας. Στις μελέτες αυτές απαντά με τον αφορισμό: «Για όλα φταίει το μεταναστευτικό» και υπόσχεται πως θα δώσει τις απαραίτητες και άμεσες λύσεις.

Μετά τις δηλώσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPO) ότι περνάει στην αντιπολίτευση ο μόνος δρόμος διακυβέρνησης είναι με τους νεοναζί του Κρίστιαν Στράχε, FPO (ευρωσκεπτικιστικές δηλώνουν sic). Κάτι που του λύνει τα χέρια στο ένα μέρος του προγράμματος του για ανάσχεση των προσφύγων, το άσυλο, την πρόνοια και περίθαλψη των μεταναστών, σκληρά μέτρα, φοροελαφρύνσεις κεφαλαίου, κτλ. Αλλά πρέπει να διαχειριστεί τον ευρωσκεπτικισμό τους απέναντι στην ΕΕ και τις προτάσεις τους για συμμαχία με τα κράτη του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία).

«Ο Κρίστιαν Στράχε, μοιάζει πιο ώριμος, γοητευτικός, υπεύθυνος, όπως και ο Κουρτς, παρουσιάζει με γλυκύτητα, έως και χιούμορ, τις πιο σκληρές του προτάσεις», έγραφε η συντηρητική εφημερίδα Die Presse.

Μένει να δούμε αν αυτή η ομορφιά και γοητεία θα είναι ικανή να κρύψει τα νέα τύπου στρατόπεδα Μαουτχάουζεν-Γκούζεν από την δημοκρατική κατά τα άλλα Ευρωπαική Ένωση. Ίσως με ωραία άνθη και περιποιημένους κήπους, ποιος ξέρει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: