“Αρνούμαι να είμαι το μέλλον. Αρχίζοντας από σήμερα θα είμαι το παρόν” – Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές στην Αλβανία

Επί βδομάδες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Αλβανία, την ώρα που φουσκώνει συνολικά το κύμα δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης του Έντι Ράμα.

Εδώ και πάνω από ένα μήνα, η Αλβανία συνταράσσεται από φοιτητικές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν από την αντίδραση σε ένα νόμο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και πλέον έχουν ως αίτημα την κατοχύρωση της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ενίσχυση του λόγου των φοιτητών στη διοίκηση του πανεπιστημίου, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου έγινε το 2015, αναγκάζοντας τους φοιτητές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ώρα που μοίραζε πόρους από τον περικομμένο προϋπολογισμό για την παιδεία σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το Μάη του 2018, να επιβάλλει στους φοιτητές που μένουν μετεξεταστέοι σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, να πληρώνουν παραπάνω από τα ήδη τσουχτερά ετήσια δίδακτρα, ανάλογα με τον αριθμό των μαθημάτων που χρωστούν. Η μυστική αυτή αρχικά απόφαση ανακοινώθηκε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στις 3 Οκτώβρη προκαλώντας αντιδράσεις και σε άλλα τμήματα, που κατέληξαν σε πορεία στο Υπουργείο Παιδείας με το σύνθημα:

Είμαι εξεγερμένος φοιτητής

Από το φτωχοποιημένο σύστημα

Αρνούμαι να είμαι το μέλλον

Αρχίζοντας από σήμερα θα είμαι το παρόν.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, αποσύροντας αυτό το νόμο, οι φοιτητές όμως, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα και το κόστος ζωής, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, μέχρι να πετύχουν την καθιέρωση της δωρεάν εκπαίδευσης, σε μια χώρα που υποφέρει ακόμα από μεταναστευτική αιμορραγία, ανάμεσά τους και φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Οι φοιτητές ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης  για τα πανεπιστήμια, τις φοιτητικές εστίες, την επιστημονική έρευνα και τα διδακτορικά προγράμματα.

Ζητούν επίσης άμεση μείωση των διδάκτρων κατά 50%, αύξηση της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων από 10% σε 50% και παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο των Ιδρυμάτων. Οι φοιτητές διοργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, με διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων, αποχές από τα μαθήματα, ανοιχτές διαλέξεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις και σύνθημα «Οι ενωμένοι φοιτητές θα νικήσουν». Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, μετά την τακτική της μερικής υποχώρησης, πρώτα προχώρησε στη συκοφάντηση των φοιτητών και τώρα απειλεί με μαζική αστυνομική βία, στην οποία έχει ήδη προσφύγει σε αρκετές περιπτώσεις.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές ωστόσο δηλώνουν πως έχουν την κοινωνία στο πλευρό τους, πως οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις, παραμένοντας ανυποχώρητοι μέχρι την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους.

Με πληροφορίες από: politcalcritique

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: