Αρνήθηκε η Γουιάνα να παραχωρήσει συχνότητες για την εκπομπή της “Φωνής της Αμερικής” προς τη Βενεζουέλα

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Γουιάνας, Ντέιβιντ Γκρέιντζερ, η κυβέρνησή του έγινε αποδέκτης αιτήματος των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα μεσαία κύματα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, προκειμένου να εκπέμπεται η “Φωνή της Αμερικής” προς τη Βενεζουέλα.

Πολλές φορές ακούμε σε διάφορες παραλλαγές το επιχείρημα “μα δε γίνεται να τα βάλεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τι θα γίνουμε χωρίς συμμάχους, θα μας τσακίσουν κλπ”. Μια μικρή χώρα κάτω από 800.000 κατοίκους στη Λατινική Αμερική, αποδεικνύει ότι δε χρειάζεται κανείς να είναι ισχυρός για να ορθώσει το ανάστημά του στον ιμπεριαλισμό και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών. Ο λόγος για τη Γουιάνα, τη μοναδική χώρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην ηπειρωτική Λατινική Αμερική, που  λόγω των δυτικών της συνόρων προς τη Βενεζουέλα, μπήκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ ως εφαλτήριο προπαγάνδας εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Γουιάνας, Ντέιβιντ Γκρέιντζερ, η κυβέρνησή του έγινε αποδέκτης αιτήματος των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα μεσαία κύματα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, προκειμένου να εκπέμπεται η “Φωνή της Αμερικής” προς τη Βενεζουέλα. Πρόκειται φυσικά για το διαβόητο δίκτυο μεταδόσεων που είχε τη “χρυσή εποχή” του στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εκπέμποντας φυσικά μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, και που μέχρι σήμερα ασκεί προπαγάνδα υπέρ του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε 44 γλώσσες του κόσμου.

Ο Γκρέιντζερ δήλωσε πως απέρριψε το αίτημα, καθώς για πολλούς λόγους “δε θα ήταν προς το εθνικό μας συμφέρον να κάνουμε οτιδήποτε που θα αποσταθεροποιούσε τις σχέσεις μας αυτή την περίοδο”. Tην είδηση σχολίασε ο υπουργός εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, με ανάρτησή του στο τουίτερ, σημειώνοντας πως επιβεβαιώνεται η καταγγελία του Νικολάς Μαδούρο σχετικά με την παράνομη απόπειρα παρεμβολής στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο της Βενεζουέλας.

Το αίτημα υπάρχει από την 1η Απρίλη και η προφανής άρνηση του Γκρέιντζερ να συμμορφωθεί είχε άμεσες συνέπειες για τον ίδιο, καθώς στις 15 Ιούλη του επιβλήθηκε, όπως και σε μέλη της οικογένειάς του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους περιορισμός στη χρήση βίζας προς τις ΗΠΑ, για δήθεν “υπονόμευση της δημοκρατίας”. Ο ίδιος ο Γκρέιντζερ έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για εμπλοκή στην εκλογική διαμάχη που υπάρχει στη Γκουιάνα, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών της 2ης Μαρτίου βρίσκονται υπό δικαστικό έλεγχο και δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί. Μάλιστα, τη Δευτέρα ο ανώτατος δικαστικός της χώρας αναμένεται να αποφασίσει σχετικά με την τύχη αγωγής που στόχο έχει να αποτρέψει την εκλογική επιτροπή της χώρας από την ανακοίνωση του νικητή των εκλογών στη βάση της επανακαταμέτρησης των ψήφων.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: