Από τον Ζελένσκι και τους νεοναζί Αζόφ πίσω στους αρχιδοσίλογους συνεργάτες των ναζί Μπαντέρα και Στέτσκο

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα βρεθεί ο Ζελένσκι απαιτώντας να δοθούν και άλλα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του καθεστώτος του… Και όλα αυτά σχεδόν μια βδομάδα μετά τη συμπλήρωση 83 ετών από την Πράξη Ανακήρυξης του φιλοναζιστικού Ουκρανικού Κράτους στις 30 Ιουνίου 1941 στη Λβιβ από τους αρχιδοσίλογους συνεργάτες των ναζί Μπαντέρα και Στέτσκο…

Του Νότη Μαριά*

Συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον από 9-11 Ιουλίου 2024 η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ προκειμένου οι ηγέτες των χωρών μελών του «να γιορτάσουν», μεταξύ άλλων, και τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι η περαιτέρω στήριξη του Κιέβου λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία

Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου 2024 «πράσινο φως στον εξοπλισμό με αμερικανικά όπλα της ναζιστικής Ταξιαρχίας Αζόφ στην Ουκρανία, έδωσε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post» (www.902.gr 11/6/2024).

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, «το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να τερματίσει την απαγόρευση στην Ταξιαρχία Αζόφ, που είχε επιβληθεί πριν από μια δεκαετία -αφορούσε τόσο την εκπαίδευση από Αμερικανούς στρατιωτικούς, όσο και τη χρήση όπλων κατασκευασμένων στις ΗΠΑ- έπειτα από ανάλυση που συμπέρανε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη μονάδα» (www.902.gr 11/6/2024).

Στην Σύνοδο λοιπόν Κορυφής του ΝΑΤΟ θα βρεθεί ο Ζελένσκι απαιτώντας να δοθούν και άλλα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του καθεστώτος του. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι «40 δισ. ευρώ για το Κίεβο θα εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ» (www.rizospastis.gr 4/7/2024).

Και όλα αυτά σχεδόν μια βδομάδα μετά τη συμπλήρωση 83 ετών από την Πράξη Ανακήρυξης του φιλοναζιστικού Ουκρανικού Κράτους στις 30 Ιουνίου 1941 στη Λβιβ από τους αρχιδοσίλογους συνεργάτες των ναζί Μπαντέρα και Στέτσκο.

Μάλιστα στις αρχές του 2023 «τον αρχιδοσίλογο συνεργάτη των ναζί ενάντια στο σοβιετικό κράτος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Στεπάν Μπαντέρα, υπό την ηγεσία του οποίου οι φασιστικές συμμορίες «Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών» (OUN) και «Ουκρανικός Στρατός Εξέγερσης» (UPA) δολοφόνησαν χιλιάδες κομμουνιστές, Εβραίους και Πολωνούς, έσπευσε να τιμήσει με «επετειακή» ανάρτησή του στο διαδίκτυο το ουκρανικό Κοινοβούλιο (Βερχόβνα Ράντα)» (www.rizospastis.gr 4/1/2023).

Επίσης πρόσφατα στο Κίεβο δύο άνδρες που συνελήφθησαν γιατί πέταξαν κόκκινη μπογιά σε έναν αναμνηστικό σταυρό αφιερωμένο στον Μπαντέρα απειλούνται με φυλάκιση έως πέντε ετών (Rossiyskaya gazeta 4/5/2024)

Το θέμα της Ανακήρυξης του φιλοναζιστικού Ουκρανικού Κράτους στις 30 Ιουνίου 1941 είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε με αφορμή την ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 7 Απριλίου 2022, δηλαδή ακριβώς την επαύριον της μαύρης επετείου της χιτλερικής επίθεσης κατά της Ελλάδας, ενός εκπροσώπου της νεοναζιστικής Ομάδας του Τάγματος του Αζόφ.

Ελάχιστες λοιπόν ημέρες μετά την επίθεση του Χίτλερ κατά της τότε ΕΣΣΔ που έγινε στις 22 Ιουνίου 1941, στην πόλη του Λβώφ, σημερινή Λβιβ στις 30 Ιουνίου 1941 ουκρανοί εθνικιστές εξέδωσαν την Πράξη Ανακήρυξης φιλοναζιστικού Ουκρανικού Κράτους ορίζοντας πρωτεύουσα το Κίεβο.

Όπως μετέδωσε από το Βερολίνο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Στεφανί σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Στρατηγείου του Χίτλερ που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου 1941 η πόλη Λβώφ, άλλως Λεμβέργη κατελήφθη από τη Βέρμαχτ στις 4.20 το πρωί της 30ης Ιουνίου.

Οι Ουκρανοί εθνικιστές δεν έχασαν χρόνο και την ίδια ημέρα ανακοίνωσαν την ανασύσταση του Ουκρανικού Κράτους εκδίδοντας τη σχετική Πράξη Επανίδρυσης του Ουκρανικού Κράτους.  Και όλα αυτά με πανηγυρικό τρόπο και ειδικότερα  με ομιλία από το μπαλκόνι του κτιρίου του πρώην Lubomirski Palace  στην πλατεία Rynok της σημερινής Λβιβ από τον ηγέτη του OUN-B Yaroslav Stetsko, ομιλία που μάλιστα μεταδόθηκε και ραδιοφωνικά και ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες της εποχής.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο σημείο 3 της Πράξης Επανίδρυσης του Ουκρανικού κράτους αναφέρεται ρητά ότι «το νεοσύστατο ουκρανικό κράτος θα συνεργαστεί στενά με την Εθνικοσοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία, υπό την ηγεσία του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ, που διαμορφώνει μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο και βοηθά τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από τη Μοσχοβιτική κατοχή».

Η Πράξη Διακήρυξης του φιλοναζιστικού Ουκρανικού Κράτους δημοσιεύθηκε σε διάφορες ουκρανικές εφημερίδες.

Στην εν λόγω Διακήρυξη αφού επισημαίνεται ότι «με τη θέληση του ουκρανικού λαού, η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών υπό τη διεύθυνση του Στεπάν Μπαντέρα διακηρύσσει τη συγκρότηση του Ουκρανικού Κράτους» στη συνέχεια τονίζεται ότι «η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών, υπό τη διεύθυνση και τον ιδρυτή και ηγέτη Yevhen Konovalets έχει διεξάγει τα τελευταία δέκα χρόνια μια αιματηρή μάχη» ενάντια στους «Μοσχοβίτες μπολσεβίκους» καλώντας στη συνέχεια τον ουκρανικό λαό να μην σταματήσει τον αγώνα «μέχρι να ενωθούν όλα τα ουκρανικά εδάφη για να σχηματίσουν μια κυρίαρχη ουκρανική κυβέρνηση». Μάλιστα η εν λόγω «κυρίαρχη Ουκρανική Κυβέρνηση θα εγγυηθεί την τάξη του ουκρανικού λαού, τη μονομερή ανάπτυξη όλων των ενεργειών του και όλων των αναγκών του».

Στο σημείο 2 της Διακήρυξης τονίζεται ότι στα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας σχηματίζεται μια Ουκρανική Κυβέρνηση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας – Κίεβο».

Ακολουθεί το περίφημο φιλοναζιστικό σημείο 3 της Διακήρυξης που έχει ως εξής:

«3.Το νεοσύστατο ουκρανικό κράτος θα συνεργαστεί στενά με την Εθνικοσοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία, υπό την ηγεσία του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ, που διαμορφώνει μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο και βοηθά τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από τη Μοσχοβιτική κατοχή.

Ο Ουκρανικός Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός που έχει δημιουργηθεί στα ουκρανικά εδάφη, θα συνεχίσει να πολεμά με τον Συμμαχικό Γερμανικό Στρατό ενάντια στη Μοσκοβιτική κατοχή για ένα κυρίαρχο και ενιαίο κράτος και μια νέα τάξη πραγμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αυτά έλεγε η περίφημη Πράξη Ανακήρυξης του φιλοναζιστικού Ουκρανικού κράτους που με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο διακήρυξε τη συνεργασία του με τον Χίτλερ και τη συστράτευσή του με τη Βέρμαχτ στον αγώνα κατά της τότε ΕΣΣΔ.

Πρωθυπουργός του εν λόγω νεοσύστατου φιλοναζιστικού Ουκρανικού κράτους ορίστηκε ο Γιαροσλαβ Στέτσκο τα αγάλματα του οποίου «κοσμούν» τη σημερινή Λβιβ στην οποία βρέθηκαν συχνά-πυκνά πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι από τους οποίους κανείς δεν έκανε τον κόπο να πει κουβέντα για «τον βίο και την πολιτεία» του Γιαροσλαβ Στέτσκο.

Πολύ δε περισσότερο καθώς τον Γιαροσλαβ Στέτσκο συνάντησε στις ΗΠΑ το 1983 ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, ο πρεσβύτερος.

Και ο νοών νοείτο.

*Ο Νότης Μαριάς είναι Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: