Aπελευθέρωση κρατουμένων “χαμηλού κινδύνου” στις ΗΠΑ λόγω κορονοϊού

Παράλληλα ωστόσο παρατηρούνται μεταγωγές κρατουμένων από περιοχές πολλών κρουσμάτων σε άλλες πολιτείες της χώρας, εντείνοντας το φόβο της διασποράς του κορονοϊού.

Μετά το Ιράν που απελευθέρωσε δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους λόγω της πανδημίας, σειρά παίρνουν οι ΗΠΑ, που διαθέτουν ως γνωστόν το μεγαλύτερο στον κόσμο αριθμό κρατουμένων στον κόσμο. Χιλιάδες κρατούμενοι “χαμηλού κινδύνου” σε τουλάχιστον 16 πολιτείες απελευθερώνονται, ενώ πολλοί ακόμα μεταφέρονται από φυλακές στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως στη Νέα Υόρκη, σε φυλακές άλλων περιοχών της χώρας, μέτρο που ωστόσο δικαιολογημένα πολλοί φοβούνται ότι απλά διασπείρει τον ιό σε άλλα μέρη των ΗΠΑ.

“Οι φυλακές μπορεί να είναι χώροι επώασης για ασθένειες, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τολμηρά και δραστικά βήματα”, λέει ο εισαγγελέας του Νιού Τζέρσεϊ  Gurbir Singh Grewal said, προσθέτοντας ότι τα μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των κρατουμένων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη φυλακή.

Ανάμεσα στις πολιτείες που απελευθερώνουν κρατούμενους χαμηλής παραβατικότητας ή όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι υπερήλικες, ανήκουν εκτός από το Νιου Τζέρσεϊ η Καλιφόρνια, το Οχάιο, η Νέα Υόρκη και το Τέξας.

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Φυλακές ζήτησε τη Δευτέρα να σταματήσουν προσωρινά όλες οι μετακινήσεις κρατουμένων. “Ικετεύω το γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ να σταματήσει κάθε μετακίνηση κρατουμένων, να τους παρέχει καραντίνα για τουλάχιστον 14 ως 21 μέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερώσεων του Λευκού οίκου”, δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδία Σέιν Φόσι.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ έχουν αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσμα κορονοϊού, φτάνοντας στις 41500 περιπτώσεις και τους 479, ενώ με δεδομένο το χαμηλό ως τώρα αριθμό τεστ, αναμένονται τα περιστατικά να εκτοξευτούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστές οι ακατάλληλες συνθήκες συνωστισμού των κρατουμένων, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κανένα μέτρο αποσυμφόρησης των σωφρωνιστικών ιδρυμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των φυλακισμένων και του προσωπικού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: