Αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων στο Λίβανο – Νέα γενική απεργία την Τρίτη

Από την άλλη, παρά την πλατιά λαϊκή στήριξη που απολαμβάνουν οι κινητοποιήσεις, ενισχύονται και οι φωνές ενίσχυσης του κοινωνικού αυτοματισμού.

Μπορεί η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι την περασμένη Τρίτη να καθησύχασε προσωρινά τους Λιβανέζους διαδηλωτές, που επί βδομάδες πλημμύριζαν τους δρόμους όλης της χώρας, ωστόσο μετά από μια ολιγοήμερη ανάπαυλα φαίνεται πως οι κινητοποιήσεις εν μέρει τουλάχιστον αναζωπυρώνονται. Τη Δευτέρα χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν ξανά σε μαζικές διαδηλώσεις, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων κεντρικές οδικές αρτηρίες με κάδους σκουπιδιών, οχήματα και φλεγόμενα λάστιχα, ενώ για την Τρίτη έχει προκηρυχθεί γενική απεργία. Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας έφραξαν, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

Ο νέος κύκλος διαδηλώσεων ξεκίνησε ήδη την Κυριακή, με συνθήματα όπως «πτώση του καθεστώτος» και «επανάσταση», μόνο λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, κάλεσε σε «ενότητα της χώρας», με χιλιάδες υποστηρικτές του να κατεβαίνουν επίσης υπέρ του. Ο Αούν, που είχε καλέσει επανειλημμένα χωρίς ανταπόκριση τους διαδηλωτές να ορίσουν αντιπροσωπεία για να συζητήσουν μαζί του, ανακήρυξε ως ύψιστη προτεραιότητα την «καταπολέμηση της διαφθοράς», που «είχε ριζώσει επί δεκαετίες», καθιστώντας δύσκολη την εξάλειψή της.

Από την άλλη, παρά την πλατιά λαϊκή στήριξη που απολαμβάνουν οι κινητοποιήσεις, ενισχύονται και οι φωνές ενίσχυσης του κοινωνικού αυτοματισμού, τις οποίες ενισχύουν περιστατικά όπως ενός άντρα που προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει από μπλόκο διαδηλωτών στη Βηρυττό, υποστηρίζοντας οργισμένος πως έψαχνε φάρμακα για την καρκινοπαθή σύζυγό του.

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο απεσταλμένος του Βατικανού στο Λίβανο, Τζόζεφ Σπιτέρι, που επαίνεσε τον «ειρηνικό και ανεξίθρησκο» χαρακτήρα των διαμαρτυριών, εκφράζοντας φόβους για τυχόν ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, όπως αποτυπώνεται το αίτημα για «κατάργηση κάθε εξουσίας»: «Όποιος θέλει μεταρρυθμίσεις, πρέπει να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και να παραμείνει απαιτητικός και σε επαγρύπνηση. Αλλιώς θα μπλόκαρε όλο το σύστημα και αυτό θα ήταν αυτοκτονικό». Παρόμοια ήταν και η επιχειρηματολογία του επικεφαλής της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλαχ, που προειδοποίησε για «επικίνδυνο κενό εξουσίας» που «αξιοποιείται» από «δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό» για την πρόκληση «ενός νέους εμφυλίου», ενώ αξιολόγησε την παραίτηση της κυβέρνησης ως παράγοντα που σταμάτησε την εφαρμογή «ήδη αποφασισμένων και επειγουσών μεταρρυθμίσεων».

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: