Αλφόρχα, το κόκκινο “γαλατικό” χωριό της Καταλονίας όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας ξεπέρασε αθροιστικά τη δεξιά

Vox και Λαϊκό Κόμμα είδαν την πλάτη του PCTE στο ήσυχο χωριό, προκαλώντας την προσοχή της El Pais και απάντηση του ίδιου του κόμματος στο τουίτερ.

Το όνομα Αλφόρχα, όπως και τόσα ακόμα ισπανικά τοπωνύμια, είναι ξεκάθαρα αραβικής προέλευσης (αλ φουργκ) και σημαίνει “το άνοιγμα”, καθώς το χωριό των 1799 κατοίκων στην επαρχία της Ταραγόνα στην Καταλονία βρίσκεται στους πρόποδες βουνών σε ένα σημείο πέρασμα. Το πρωτόχτισαν Άραβες που εργάζονταν στα κοντινά ορυχεία ασημιού. Γνωστό για το ναό του Σαν Μιγκέλ του 17ου αιώνα, μοιάζει ένα μέρος ξεχασμένο στο χρόνο, μέσα σε ερείπια μεσαιωνικών τειχών και στοών.

Όσο για τις ιστορικές του παραδόσεις, ως το 19ο αιώνα τουλάχιστον δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα προοδευτικές. Ενδεικτικά, το 1393 οι κάτοικοί του εξαναγκάστηκαν να εξαγοράσουν τη συγχώρεση του βασιλιά για τα πογκρόμ που είχαν εξαπολύσει κατά της εκτεταμένης εβραϊκής κοινότητας του χωριού, ενώ στις διαμάχες μοναρχικών και φιλελευθέρων το 19ο αιώνα πήραν ξεκάθαρα το μέρος των πρώτων. Φαίνεται όμως πως οι ιστορικές περιπέτειες της Ισπανίας τον 20ό αιώνα άφησαν τα σημάδια τους στο συντηρητικό χωριό, σημάδια τα οποία φαίνεται πως παραμένουν και στο σήμερα.

Μπορεί το συνολικό ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων της Ισπανίας να έφτασε το …αστρονομικό 0,05%, στην Αλφόρχα όμως πέτυχε μια συμβολική “νίκη”, κατορθώνοντας να ξεπεράσει αθροιστικά τα – πολύ χαμηλά για ευνόητους λόγους σε όλη την Καταλονία – ποσοστά του ακροδεξιού Vox και του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, συγκεντρώνοντας 6%. Το γεγονός αυτό συγκέντρωση την προσοχή συντάκτη της El Pais, που έκανε ρεπορτάζ για διάφορα “γαλατικά χωριά” της Ισπανίας με εκλογική συμπεριφορά πολύ πιο ασυνήθιστη από το μέσο όρο. Μάλιστα, στην ανάρτηση του ρεπορτάζ στο τουίτερ, ως απόσπασμα επιλέγεται ακριβώς η αναφορά στην επίδοση του PCTE, όπως και στο σημείο της ανακοίνωσης του κόμματος πως επηρεάστηκε από τη λογική της “χρήσιμης ψήφου”. Το οποίο δε δίστασε να “σηκώσει το γάντι” και να προτείνει στο συντάκτη την παραχώρηση συνέντευξης:

https://twitter.com/infopcte/status/1123168095433035776

Ινίγκο Ντομίνγκες της Ελ Παΐς, εδώ οι αλύγιστοι (αναφορά στον τίτλο του κειμένου “Μυστικός χάρτης των αλύγιστων χωριών”) του PCTE. Όποτε θέλεις προσφερόμαστε για συνέντευξη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: