70.000 διαδηλώνουν στις Βρυξέλλες ενάντια στο ξήλωμα των συντάξεων (ΦΩΤΟ)

Μαζική απάντηση των εργαζομένων ενάντια στη “μεταρρύθμιση” κατεδάφισης του ασφαλιστικού που προωθεί η βελγική κυβέρνηση.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες ενάντια στη “μεταρρύθμιση” (διάβαζε κατεδάφιση) του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί η βελγική κυβέρνηση. Το κυβερνητικό σχέδιο εμπεριέχει μεταξύ άλλων: αλλαγή στο σύστημα υπολογισμού των μονάδων του κάθε ασφαλιζόμενου (όχι μόνο με βάση το χρόνο εργασίας, αλλά και την “ευελφάλεια”, το μέσο μισθό και το μέσο προσδόκιμο ζωής σε κάθε κλάδο), αυξήσεις ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια, αύξηση του ορίου πρόωρης σύνταξης, αναθεώρηση των βαρέων κι ανθυγιεινών. Με δυο λόγια, το ίδιο έργο που έχουν δει οι λαοί σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία χρόνια, είτε έχουν μνημόνιο, είτε όχι.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι συντάξεις στο Βέλγιο είναι ήδη από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 1.181 ευρώ για τους άνδρες και 882 ευρώ για τις γυναίκες το μήνα, όπως λένε τα συνδικάτα. Ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα “La libre belgique”, το ένα τρίτο των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έδωσαν σήμερα τη δική τους συλλογική απάντηση με τη μαζική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μαζική συμμτοχή των εκπαιδευτικών που θα δουν τα όρια συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται και τις συντάξεις τους να περικόπτονται δραματικά.

Όπως φαίνεται, η βάση ριζοσπαστικοποιείται και δείχνει να έχει ανεβασμένες διαθέσεις, καθώς ακούστηκαν συνθήματα για γενική απεργία και μπλοκάρισμα της παραγωγής, ενώ υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια για τις ηγεσίες των μεγάλων συνδικάτων και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που εδώ και χρόνια, διαπραγματεύεται σταθερά κι αποφασίζει εις βάρος των εργαζομένων.

Σημαντική ήταν κι η συμμετοχή της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, που με απόφαση του ΔΣ, και μετά από πρωτοβουλία της ΑΣΜ, κατέβασε για πρώτη φορά πανό σε ατέτοια κινητοποίηση, με σύνθημα “κάτω η μεταρρύθμιση των συντάξεων, καμία θυσία για το κεφάλαιο”.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη σημερινή διαδήλωση (πηγή φωτογραφιών το πρακτορείο SOOC).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: