1.500 εργαζόμενοι στο δρόμο από το εργοστάσιο της Tata Steel στην Ολλανδία με πρόσχημα των εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Ερωτηματικό παραμένει αν οι εργαζόμενοι έχουν τίποτα να περιμένουν από την συμβιβασμένη ηγεσία της FNV, η οποία ακόμα δεν σκέφτεται την απεργία ως μέσο πίεσης, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σχέδια είχαν εμφανιστεί από τον Οκτώβριο!

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Tata Steel στο IJmuiden της Ολλανδίας πραγματοποίησαν δράση μπροστά στις 3 πύλες του εργοστασίου. Συγκεκριμένα, επέτρεπαν την είσοδο στο εργοστάσιο ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μοίρασαν φυλλάδια στους εργαζόμενους και τους κάλεσαν στη συνάντηση με το συνδικάτο FNV (η αντίστοιχη της ΓΣΕΕ). Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 10 Δεκέμβρη στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης Velsenoord.

Ο λόγος για τα παραπάνω είναι η ανακοίνωση από την εργοδοσία για πάνω από 1500 απολύσεις στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και πάνω από 3000 συνολικά στα εργοστάσια της Ευρώπης. Παρόλα αυτά ερωτηματικό παραμένει αν οι εργαζόμενοι έχουν τίποτα να περιμένουν από την συμβιβασμένη ηγεσία της FNV, η οποία ακόμα δεν σκέφτεται την απεργία ως μέσο πίεσης, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σχέδια είχαν εμφανιστεί από τον Οκτώβριο!

Συγκεκριμένα δημοσιεύματα από εκείνη την περίοδο μιλούσαν ξεκάθαρα για την ανάγκη περίπου 1000 απολύσεων στην Ολλανδία (από συνεντεύξεις των εργαζομένων μάλιστα φαίνεται ότι είχαν ενημερωθεί για περίπου 700 με 800 απολύσεις) και την περικοπή 830 εκατομμυρίων ευρώ λειτουργικών εξόδων συνολικά, παρόλο που η εταιρεία στην Ολλανδία ήταν κερδοφόρα και το 2018, με τα κέρδη να παρουσιάζουν μάλιστα ξεκάθαρη αυξητική τάση (σχεδόν 1.5 δις δολάρια καθαρά κέρδη είχε η εταιρεία παγκοσμίως τη στιγμή που το 2017 αυτά ανέρχονταν σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια). Οι θέσεις που σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα θα επηρεαστούν κυρίως είναι βοηθητικό προσωπικό (IT, επικοινωνίες κλπ) αλλά προφανώς και οι εργάτες στην παραγωγή θα επηρεαστούν.

Η επίσημη αιτιολογία για αυτές τις περικοπές είναι ο εμπορικός πόλεμος με την Αμερική, ο οποίος έχει επηρεάσει άμεσα τη συγκεκριμένη μονάδα. Από τη μια η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία (από τους κύριους πελάτες της εταιρείας στην Ευρώπη) έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των δασμών από τη μεριά των Η.Π.Α ενώ από την άλλη, ακριβώς εξαιτίας των δασμών στο ατσάλι από τις Η.Π.Α., υπάρχει περισσότερο και φθηνότερο υλικό στην Ευρώπη από χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία.

Αυτά καλό είναι να βάλουν σε σκέψεις τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, που επηρεάζονται από τα ψέματα των κάθε λογής υπερασπιστών του καπιταλιστικού συστήματος ότι δήθεν οι απεργίες ευθύνονται για το κλείσιμο των εργοστασίων στην χώρα μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ανταγωνισμός και η εξέλιξη της τεχνολογίας κάνουν τους καπιταλιστές είτε να κλείνουν ολόκληρες μονάδες και να αλλάζουν πεδίο δραστηριότητας (το οποίο θα τους αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος) είτε να τα χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογίες για το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, απολύσεις κλπ.

Φ.Ζ.

Πηγές: NOS, NHN nieuws

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: