Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις όσο υπάρχει το Μανιφέστο

Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν ένα κόσμο ολόκληρο…

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1848 στην Αγγλία θα εκδοθεί για πρώτη φορά ένα έργο το οποίο θα αποτελέσει σταθμό για το κομμουνιστικό κίνημα. Ένα έργο που θα γαλουχήσει, θα ανδρώσει και θα ξεσηκώσει χιλιάδες εργάτες και Κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο. Ένα έργο που γράφτηκε από δύο λαμπρά φιλοσοφικά μυαλά. Αυτό το έργο είναι το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς.

Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν ένα κόσμο ολόκληρο…

Ένα μήνα πριν, εργάτες και Κομμουνιστές από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για το 2ο Συνέδριο της Ένωσης Κομμουνιστών. Εκεί έγινε αντιληπτό ότι οι Κομμουνιστες μπορεί να είχαν δύναμη και απήχηση στην εργατική τάξη αλλά τους έλειπαν σημαντικά εφόδια. Βασικό στοιχείο ήταν η έλλειψη οργάνωσης, προγράμματος, στόχων καθώς και η ανεπάρκεια των κομμουνιστικών αντιλήψεων της εποχής. Έτσι η Ένωση Κομμουνιστών ανέθεσε στους δύο πρωτοπόρους επαναστάτες και φιλοσόφους να συγκροτήσουν το πρόγραμμα το οποίο θα περιελάμβανε τις θέσεις και τους σκοπούς του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η σύνταξη του Μανιφέστου ήταν η επίπονη προσπάθεια της εργατικής τάξης να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, να οργανωθεί και να νικήσει. Ένα βιβλιαράκι λίγων μόνο σελίδων έμελλε να ενώσει εκατομμύρια καταπιεσμένους ανα την υφήλιο για έναν κοινό σκοπό. Την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Το Μανιφέστο χέρι με χέρι αργά η γρήγορα έφτασε σε όλους τους κομμουνιστές και τα λόγια του Μαρξ σάλπισαν την αρχή μιας καινούργιας αισιόδοξης περιόδου.»

Η αστική τάξη παράγει τους νεκροθάφτες της. Η ήττα της και η νίκη του προλεταριάτου είναι το ίδιο αναπόφευκτες… Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»

Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιο τους να κρύψουν τις γνώμες τους και τις προθέσεις τους.

Έτσι κλείνει το Μανισφέστο. Γραμμένο όσο πιο απλά γινόταν με σκοπό να γίνει κατανοητό από όλους τους εργάτες σε όλο τον κόσμο, το Μανιφέστο έγινε το «Ευαγγέλιο» του Κομμουνισμού. Εκατομμύρια εργάτες ως άλλοι “ιεραπόστολοι” το ασπάστηκαν, έχυσαν το αίμα τους, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν για να διαδώσουν τις πρωτοπόρες ιδέες, την ελπίδα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι θέσεις και το πρόγραμμα του Κομμουνιστικου Κόμματος έπρεπε να φτάσουν παντού με κάθε τίμημα.

Οι Κομμουνιστές τα κατάφεραν. 171 χρόνια μετά το Μανιφέστο έχει βρεθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες και ακόμα και σήμερα αποτελεί τον οδηγητή των Κομμουνιστών και των εργατών στην καθημερινή πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο διεκδικεί επάξια τον τίτλο του βιβλίου που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας πόσο ισχυρές μπορεί να γίνουν οι ιδέες όταν κατακτούν τις μάζες και γίνονται υλική δύναμη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: