Άκης Αδάμ: “Για μας Δήμος είναι ο λαός της κάθε πόλης, η ζωή του και ο αγώνας για τις ανάγκες του”

Για μας όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Γιατί δήμος δεν είναι η επιχειρηματικότητα και τα συμφέροντα των λίγων. Δήμος είναι ο λαός της κάθε πόλης, είναι η ζωή του, η στήριξή του, για να μπορεί να παίρνει «ανάσες» και ο αγώνας για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Εν όψει της μάχης των δημοτικών εκλογών την προσεχή Κυριακή, συνομιλήσαμε με τον Άκη Αδάμ, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Του απευθύναμε πέντε ερωτήματα, πιάνοντας ορισμένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης: από τους ελεύθερους χώρους ως τη γιγάντωση του Airbnb, αλλά και την ένταση του ρατσισμού – φασισμού, με αφορμή και τον πρόσφατο προπηλακισμό του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης με τη ΛΑ.ΣΥ., Βασίλη Τομπουλίδη, από θρασύδειλα φασιστοειδή. Διαβάστε αναλυτικά όσα μας είπε, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

-Η πόλη αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Τι προτείνει η ΛΑ.ΣΥ. για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Όντως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι η έλλειψη πρασίνου και η έλλειψη ελευθέρων χώρων, που είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες μας. Συγκεκριμένα αναλογούν 2,8 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προσδιορίσει ως ελάχιστο όριο τα 8-10 τ.μ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης κάθε κομματιού γης, αποτέλεσμα απουσίας ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Είναι αποτέλεσμα της επί χρόνια στοχευμένης υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Πρασίνου – έχουν μείνει 10 εργαζόμενοι – με ευθύνες και της τωρινής διοίκησης Ζέρβα και των προηγούμενων. Μόνο τα πάρκα της Α’ δημοτικής κοινότητας συντηρούν οι εργαζόμενοι του δήμου, τις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες τις συντηρούν – αν τις συντηρούν – ιδιωτικές εταιρίες. Εμείς διεκδικούμε έργα για την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αξιοποίησης και διεύρυνσης των όποιων ελεύθερων χώρων, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον δήμο που θα καλύπτει τις παραπάνω ανάγκες.

Ένα κορυφαίο ζήτημα για την ποιότητα ζωής σε όλο το πολεοδομικό είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ. O χώρος της ΔΕΘ αποφασίστηκε να μην αποδοθεί στο λαό της Θεσσαλονίκης ώστε να πάρει πραγματικά μια ανάσα με τη διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου πρασίνου και αναψυχής αλλά να τσιμεντωθεί για να διευκολύνει το επιχειρηματικό κέρδος. Το σχετικό ΦΕΚ για την κατασκευή ξενοδοχείου και business center στη ΔΕΘ έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης από όλους εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι να μετατραπεί ο χώρος της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο, με ταυτόχρονη δυνατότητα για αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις – δραστηριότητες. Διασφάλιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και κρατικής χρηματοδότησης, που θα εξασφαλίσουν και το αναγκαίο προσωπικό για τη συντήρηση και αναβάθμιση του πάρκου. Ταυτόχρονα, να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, μαζί με το χώρο της ΔΕΘ, ο χώρος του Γ’ Σώματος Στρατού μετά από μετεγκατάστασή του και κατάργηση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, ο χώρος του πρώην 424 ΓΣΝ και της περιοχής του πρώην συνοικισμού της Αγίας Φωτεινής, και να αξιοποιηθούν για επέκταση των χώρων πρασίνου καθώς επίσης για εγκατάσταση και άλλων απαραίτητων υποδομών, π.χ. φοιτητικής στέγης, αθλητικών χώρων, ενδεχομένως και ορισμένων πολυλειτουργικών κτιριακών υποδομών, που θα καλύψουν πολιτιστικές και συνεδριακές δραστηριότητες.

Ακόμα ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η περιοχή της Νέας Ελβετίας και τα Κεραμεία Αλλατίνη. Στην περιοχή είναι θεσμοθετημένα από το 1925, 195 στρέμματα χώρων πρασίνου, από τα οποία έχουν υλοποιηθεί μόνο τα 31 στρέμματα, δηλαδή μόνο το σημερινό πάρκο Ν. Ελβετίας. Επειδή ακριβώς η γη αποτελεί εμπόρευμα και επειδή ο χώρος πρασίνου δεν ήταν στις προτεραιότητες του κεφαλαίου, εκκρεμεί για περίπου 100 χρόνια η αξιοποίηση των υπόλοιπων 164 στρεμμάτων. Διεκδικούμε και για αυτήν την περιοχή να διασφαλιστούν και να αναπτυχθούν οι απαραίτητοι πνεύμονες πρασίνου, σε συνδυασμό με ζώνες λαϊκού αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα νοίκια και τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb);

Εδώ να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να δούμε πώς φτάσαμε στην γιγάντωση του φαινομένου. Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οι κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση καθόρισαν ως κοινό αναπτυξιακό όραμα την “εξωστρέφεια” της Θεσσαλονίκης, δηλαδή να καταστεί αυτή ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Αυτό το όραμα της τουριστικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη υλοποιηθεί. Άνοιξαν καινούργια ξενοδοχεία μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα άνθισε και το airbnb και περιορίζεται το διαθέσιμο κτιριακό απόθεμα, υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, της φοιτητικής στέγης. Τα νοίκια έχουν ανέβει εξοργιστικά ψηλά και οι λαϊκές οικογένειες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμα και για “τρύπες” λίγων τ.μ. σε παλιές πολυκατοικίες.

Τα άμεσα μέτρα που μπορεί να πάρει ο δήμος και τα οποία μπορούν να βάλουν έναν φραγμό στη γενίκευση αυτής της διαδικασίας, είναι να φορολογήσει τη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν μπορεί χιλιάδες διαμερίσματα, που είναι στην πλατφόρμα, να πληρώνουν ό,τι πληρώνει το διαμέρισμα του κάτοικου της Θεσσαλονίκης σε οποιαδήποτε γειτονιά. Με βαριά δημοτική φορολόγηση, με αλλαγή του συντελεστή σε επαγγελματικό, γιατί εκτελείται επαγγελματική δραστηριότητα, και φυσικά με την επιβολή των αντίστοιχων φόρων και τελών που υπάρχουν για τα ξενοδοχεία. Τέλος, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, υποτίθεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης εισπράττει το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, από όσους διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία. Μιλάμε όμως για ένα κονδύλιο που μένει κάθε χρόνο στα ίδια επίπεδα, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι και σήμερα, γύρω στις 350.000 ευρώ κάθε χρόνο, ποσό πάρα πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που μαζεύει η Δημοτική Αρχή από τη φορολεηλασία των δημοτών. Τίποτα επομένως δεν άλλαξε, προς όφελος της ζωής του λαού και των εργαζομένων, η τουριστική ανάπτυξη στο όνομα της οποίας πίνουν νερό οι παρατάξεις Ζέρβα-Πέγκα-Αγγελούδη.

Πώς μπορεί να κάνει στην πράξη τη διαφορά η ΛΑ.ΣΥ.;

Ο λαός μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά. Αρκεί να πιστέψει στη δύναμή του, η οποία εκφράζεται και όλο αυτό διάστημα που μπαίνει μπροστά, το καλοκαίρι για να σβήσει τις φωτιές, σήμερα για να ξελασπώσει τις περιουσίες του, έχοντας στο πλευρό του τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επί 4 χρόνια βρέθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη γραμμή σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Όπως στις μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στα εργατικά – λαϊκά σπίτια που κινδύνευαν με πλειστηριασμό, στις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών του ΑΠΘ, των μαθητών, για δωρεάν παιδεία και σπουδές, όπως και στον αγώνα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών. Αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει και μπορούν τώρα να γίνουν πιο πολλοί. Οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές που είμαστε υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, επιλέγουμε να παλέψουμε για τις ζωές μας. Πιο πολλοί κομμουνιστές και αγωνιστές εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, σημαίνει περισσότερες φωνές υπεράσπισης για το λαό μας. Οι άλλες παρατάξεις είναι εξαρτημένες από τα «θέλω» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στις δημοσιονομικές αντοχές. Για μας όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Γιατί δήμος δεν είναι η επιχειρηματικότητα και τα συμφέροντα των λίγων. Δήμος είναι ο λαός της κάθε πόλης, είναι η ζωή του, η στήριξή του, για να μπορεί να παίρνει «ανάσες» και ο αγώνας για την ικανοποίηση των αναγκών του.

-Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΛΑ.ΣΥ. και όχι κάποιον άλλο αριστερό συνδυασμό -εντός ή εκτός εισαγωγικών;

Διότι υπάρχουν διαφορές κατά την γνώμη μας σε κρίσιμα ζητήματα, ώστε να μπορεί να ασκηθεί πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στη νέα δημοτική αρχή, που θα βάζει στην πράξη μπροστά τις ανάγκες των πολλών. Η πλειοψηφία των προτάσεων αυτών των συνδυασμών δεν θίγει τον πυρήνα και την αφετηρία του προβλήματος. Απουσιάζουν από το πρόγραμμά τους κρίσιμα ζητήματα, όπως ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες εξειδικεύουν και υλοποιούν την πολιτική του κεντρικού κρατικού μηχανισμού. Για αυτό πρώτα από όλα χρειάζεται ριζική σύγκρουση με αυτήν την πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Αυτό κάνουν οι κομμουνιστές ακόμη κι εκεί που είναι δημοτική αρχή, όπως στην Πάτρα. Συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική και τις συνέπειές της. Απουσιάζει οποιαδήποτε λέξη για την ΕΕ, όταν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτελούν κρίσιμο κομμάτι υλοποίησης των διάφορων ΕΣΠΑ και των επενδυτικών – επιχειρηματικών σχεδιασμών που συνδέονται με αυτά. Αντίστοιχα για το ΝΑΤΟ και τις μεγάλες ευθύνες και της δημοτικής αρχής στην μετατροπή της πόλης σε πολεμικό ορμητήριο. Απουσιάζουν από τον πυρήνα των διεκδικήσεών τους οι προσλήψεις στο ύψος των αναγκών της κάθε δημοτικής υπηρεσίας μόνιμου και σταθερού προσωπικού, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που είναι κομβικό ζήτημα σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών.

-Η πόλη έχει μεγάλη αγωνιστική παράδοση αλλά και ισχυρούς φασιστικούς θύλακες. Πώς μπορούμε να νικήσουμε τον φασισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό;

Ο φασισμός βρίσκεται στο DNA του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει και θα γίνει από το ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα, μέσα από τις δομές και τους φορείς του και όχι έξω και χώρια από αυτό. Η τελευταία επίθεση στον υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τομπουλίδη, επειδή νωρίτερα τους κατήγγειλε για τον βανδαλισμό του εκλογικού περιπτέρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Τούμπα, δεν χωρά εφησυχασμό. Αποδεικνύει ότι τα φασιστικά, εθνικιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση ούτε στα Δημοτικά, ούτε στα Περιφερειακά Συμβούλια. Ο λαός της Θεσσαλονίκης τούς έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα και θα τους ξαναστείλει στις τρύπες τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που τους επιστρατεύουν, βλέποντας την αυξημένη επιρροή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τη μεγάλη δυναμική της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι παρατάξεις των υπολοίπων κομμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο που ανέχθηκαν τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής για 5 χρόνια, δημιουργώντας κλίμα ανοχής σε τέτοιου είδους μορφώματα. Είναι επίσης κατάπτυστο ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων των υπόλοιπων κομμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης που ήταν παρόντες στο περιστατικό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κατήγγειλαν τον απαράδεκτο προπηλακισμό. Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του και την Κυριακή 8 Οκτώβρη να ρίξει στη κάλπη τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, διότι όλοι οι υποψήφιοι θα μπούμε μπροστά την επόμενη μέρα, για να απομονωθούν τα φασιστοειδή παντού: σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολές και σχολεία.

*Ο Αδάμ Κυριάκος-Βασίλειος (Άκης), είναι Χημικός, απόφοιτος του ΑΠΘ, αυτοαπασχολούμενος στην ιδιωτική εκπαίδευση και μέλος ΣτΑ της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: