30 χρόνια “ελευθερίας”, 30% εκπτώσεις – Η δημοκρατία τους είναι φτηνή και βγαίνει στο παζάρι…

Αφού δεν μπορούν να προκαλέσουν μαζικό ενθουσιασμό για τα 30 χρόνια από τη διάλυση της σοσιαλιστικής κοινότητας, βγάζουν στο σφυρί τη δημοκρατία τους και τα προϊόντα της…

Στις χώρες της πάλαι ποτέ ενιαίας Τσεχοσλοβακίας, γιορτάζουν τη δική τους 17η Νοέμβρη, που δεν έχει καμία πολιτική σχέση με τη δική μας. Είναι η επέτειος μιας διαδήλωσης που θεωρήθηκε ως η κορυφαία πράξη κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας και έκτοτε την γιορτάζουν κάθε χρόνο.

Επειδή πάντως, παρά τους τόνους λάσπης και συκοφάντησης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, είναι μάλλον δύσκολο να προκαλέσουν ένα αυθόρμητο κύμα ενθουσιασμού για αυτήν την επέτειο, σκέφτηκαν να το συνδέσουν με τα καταναλωτικά αγαθά και τα ταξίδια, αυτό που θεωρητικά έλειπε από τους λαούς των σοσιαλιστικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Και παράλληλα να αυξήσουν τα κέρδη τους, δίνοντας ένα κίνητρο στο υποψήφιο αγοραστικό κοινό.

Αυτή είναι η βασική ιδέα ενός ταξιδιωτικού γραφείου στη Σλοβακία (BUBO, που σε άλλες γλώσσες μεταφράζεται ως μπούφος”), το οποίο προσφέρει 30% εκπτώσεις στις επιλογές για τους υποψήφιους πελάτες του, γιορτάζοντας έτσι τα “30 χρόνια ελευθερίας” από την πτώση του τείχους, για ένα τριήμερο από σήμερα Κυριακή έως και την Τρίτη.

Οι καπιταλιστές είναι πρόθυμοι να εμπορευτούν τα πάντα, ακόμα και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε -όπως λέει μια πολύ γνωστή φράση, αγνώστου πατρός. Και αν έτσι δείχνουν πόσο φτηνή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας τους, δεν έχει καμία απολύτως σημασία, για αυτούς. Αρκεί να βγαίνει το παραδάκι…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: