13ο Συνέδριο ΚΝΕ – Νίκος Αμπατιέλος: Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ! Εμπρός για ΚΝΕ δυνατή παντού!

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης – Το συνέδριο άρχισε με την προβολή βίντεο με τίτλο «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως!» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ! Εμπρός για ΚΝΕ δυνατή παντού, τόνισε ο Νίκος Αμπατιέλος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ στην εισηγητική ομιλία στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Το συνέδριο άρχισε με την προβολή βίντεο με τίτλο «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως!»

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία

Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους γείτονες λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του φονικού σεισμού της προηγούμενης βδομάδας.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών και η ΚΝΕ στηρίζει, όπως και το Κόμμα μας, τις πρωτοβουλίες των Σωματείων και των μαζικών φορέων της χώρας μας για συγκέντρωση υλικών πρώτης ανάγκης.

Στηρίζουμε, επίσης, την οργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών σε όλη τη χώρα. Τις αιμοδοσίες που οργανώνουν τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στηρίζουμε τη συμμετοχή στην εθελοντική αποστολή γιατρών δημόσιων νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών, μέσω της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και την εθελοντική προσφορά οργανωμένων ομάδων κοινωνικών λειτουργών.

Από το βήμα του 13ου Συνεδρίου ανακοινώνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσει για την Τουρκία αποστολή αλληλεγγύης, αποτελούμενη από μέλη και στελέχη της ΚΝΕ!

Θα παραδώσει υλική βοήθεια για τους πληγέντες στους συντρόφους του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που όλες αυτές τις μέρες, με αυταπάρνηση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη σωτηρία του λαού.

Επίσης, απαιτούμε να αρθεί αμέσως το απαράδεκτο εμπάργκο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και οι κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.

Να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της χώρας, που έχει ματώσει από την πολύχρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Οι λαοί είναι που τους ενώνουν τα ίδια βάσανα και προβλήματα, γι’ αυτό και πρέπει να τους ενώσει και ο κοινός αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας, που θυσιάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στον βωμό των κερδών και των καπιταλιστικών συμφερόντων.

Οι μεγάλες ανάγκες της πάλης μας στην Ελλάδα δεν στάθηκαν εμπόδιο ώστε να παρακολουθούμε στενά τους αγώνες, να εκφράζουμε σταθερά την αλληλεγγύη μας όπου οι κομμουνιστές κρατούν τη σπίθα αναμμένη για να γίνουν τα σκοτάδια φως.

Και οι εικόνες αυτής της 4ετίας κάνουν κάθε μέλος της ΚΝΕ να συγκινείται, να εμπνέεται, να παίρνει κουράγιο.

– Γιατί η ιστορία της Αβάνας στην πάλη για το εργατικό – λαϊκό δίκιο, τον σοσιαλισμό, ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό,

– οι λεωφόροι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που πήραν χρώμα από χιλιάδες απεργούς, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες,

– οι εξορυκτικοί αγωγοί στο δυτικό Καζακστάν, που θυμίζουν ότι «ο πάγος πρέπει να ξανασπάσει»,

– η «λάβα» της φτωχολογιάς στη Σρι Λάνκα,

– τα Πανεπιστήμια στην άλλη μεριά του Αιγαίου, που «δεν σκύβουν το κεφάλι»,

– τα σχολεία στις εργατογειτονιές του Τορίνο που βάφτηκαν με τα ονόματα των δολοφονημένων Λορέντζο και Άλκη,

– τα χαμόγελα και οι γροθιές ανυποχώρητης πάλης πίσω από τα σίδερα των ισραηλινών φυλακών,

– «οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», που δεν θα αφήσουν τους ποταμούς της λαϊκής οργής να κολλήσουν στον βάλτο της σοσιαλδημοκρατίας,

– οι πλατείες με τα μνημεία στο Κίεβο και τη Μόσχα, που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, αν κατακτήσουν την εξουσία…

Τόσες και τόσες ακόμα εικόνες φωνάζουν: «Μόνη μας ελπίδα είναι η πάλη των λαών για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος».

Το περιεχόμενο των Θέσεων του ΚΣ συναντήθηκε με χιλιάδες νέους και νέες

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά στο Συνέδριο της ΚΝΕ πως όλη η προσυνεδριακή διαδικασία, το ίδιο το περιεχόμενο των Θέσεων του ΚΣ συναντήθηκε με την αισιόδοξη ματιά, τη διάθεση για προσφορά, το πείσμα για την αντιμετώπιση δυσκολιών και καθυστερήσεων που έχουμε και κυρίως με την αποφασιστικότητα χιλιάδων μελών της Οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα για «ΚΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΝΤΟΥ».

Συναντήθηκε με χιλιάδες νέους και νέες μέσα από την πλατιά διακίνηση και συζήτηση με τις Θέσεις του ΚΣ, με τις προσδοκίες τους από το Κόμμα και την ΚΝΕ!

Έχουμε ως οδηγό τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματός μας για «Δυνατό ΚΚΕ, Νου – Καρδιά – Οργανωτή της εργατικής – λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό», όπως έλεγε και το σύνθημά του, το σύγχρονο επαναστατικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τα συμπεράσματα από τη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος, όπως αποτυπώνονται ολοκληρωμένα στους τόμους του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που είναι πολύτιμο εφόδιο για κάθε νέο κομμουνιστή σήμερα.

Με τη συζήτηση και τις Αποφάσεις μας στο 13ο Συνέδριο δηλώνουμε ότι θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες, με χιλιάδες νέους και νέες που θα μπουν με τη συμβολή της Οργάνωσής μας στους ταξικούς αγώνες, θα ενταχθούν ως πρωτοπόροι στις γραμμές της ΚΝΕ!

Ολοκληρώνουμε αυτές τις μέρες μία πολύ δημιουργική 4μηνη προσυνεδριακή διαδικασία.

Η δημοσίευση των Θέσεων, στις 15 Οκτώβρη του 2022, αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από την Οργάνωση, με πλατιά εξόρμηση και συζήτηση με χιλιάδες νέους και νέες, ως συνέχεια των πολύ πετυχημένων και ιδιαίτερα μαζικών εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Όλα τα καθοδηγητικά όργανα συνεδρίασαν και συζήτησαν τις Θέσεις του ΚΣ, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις των ΟΒ δυο φορές. Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όλες οι προσυνεδριακές Τομεακές, Περιφερειακές Συνδιασκέψεις και οι Συνδιασκέψεις όλων των Οργανώσεων Περιοχής της χώρας.

Τα χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ υπερψήφισαν τις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου.

Στον προσυνεδριακό διάλογο, μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή», δημοσιεύτηκαν 140 άρθρα.

Εκτιμάμε ότι η συμφωνία με τις Θέσεις του ΚΣ είναι ουσιαστική.

Καλύτερα κατανοήθηκε το τι τελικά σημαίνει δυνατή ΚΝΕ, αποτυπώθηκε το βήμα στην προσπάθεια να γίνουμε «πιο πολλοί», με την άνοδο των ρυθμών στρατολογίας και έγινε σημαντική προσπάθεια να «πατήσει» καλύτερα ο πυρήνας που έχουν οι Θέσεις του 13ου Συνεδρίου και αφορά στην ποιότητα της εσωοργανωτικής ζωής, της λειτουργίας και του περιεχομένου συζήτησης και παρέμβασης, πώς τα εξασφαλίζουν αυτά τα καθοδηγητικά όργανα, κυρίως στις ΟΒ.

Εκφράστηκε με τη γνώμη του και με τον προβληματισμό του ένα σημαντικό τμήμα των μελών και στελεχών της ΚΝΕ, που έχει φανερά κάνει βήματα ωρίμανσης, με πολύτιμα συμπεράσματα από τη δράση του μέσα σε μάζες νεολαίας, με τα συμπεράσματα από τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ στην πανδημία να έχουν αφήσει θετικό στίγμα.

Υπάρχει τελικά μία κρίσιμη δύναμη που, εφόσον στηριχτεί κατάλληλα, μπορεί να πραγματοποιήσει το άλμα στην πορεία της ΚΝΕ τα επόμενα χρόνια.

Επιβεβαιώθηκε στην πράξη -και παρά αδυναμίες- ότι αυτό που τονίζουμε στις Θέσεις μπορούμε άμεσα να το κατακτήσουμε με σταθερότητα: Δηλαδή το ότι μπορούμε να συνδυάζουμε καλή και πλούσια εσωοργανωτική συζήτηση με μαζική πολιτική δράση, με πλατιά διάδοση των θέσεών μας, με πρωτοπόρα παρέμβαση αξιοποιώντας την επικαιρότητα.

(…) Ταυτόχρονα κορυφώθηκαν οι προσπάθειες για την άμιλλα οικοδόμησης και ανάπτυξης της ΚΝΕ για το 2022, προς τιμήν του 13ου Συνεδρίου, και που δεν υπάρχει πιο κατάλληλο βήμα για να ανακοινώσουμε τις πρωτοπόρες Οργανώσεις:

Στις Οργανώσεις Περιοχών:

1η η Οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας,

2η η Οργάνωση της Πελοποννήσου και

3η η Οργάνωση της Στερεάς Ελλάδας.

Για τους μαθητές:

1η η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Πάτρας,

2η η Τομεακή Οργάνωση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και

3η η Τομεακή Οργάνωση της Α’ Αθήνας.

Στους φοιτητές:

1η στην άμιλλα αναδείχθηκε η Τομεακή Οργάνωση της ΦΜΣ στην Αθήνα,

2η η Τομεακή Οργάνωση Υγείας του Πανεπιστημίου Πάτρας και

3η η Τομεακή Οργάνωση του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης. (…)

Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη δεκαετία

Οι εκτιμήσεις του Κόμματός μας, που αποτυπώνονται και στο κείμενο των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου, τα όσα έχουν μεσολαβήσει το διάστημα των τελευταίων 4 μηνών, μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια το τι σημαίνει για μια επαναστατική Οργάνωση Νεολαίας, τη Νεολαία του ΚΚΕ, πως διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη δεκαετία. (…)

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι εκατέρωθεν απειλές για πυρηνικά πλήγματα δεν είναι πλέον σκηνές από χολιγουντιανές ταινίες, αλλά καθημερινότητα.

Λαοί που ζούσαν αδελφωμένοι για 70 χρόνια στα εδάφη της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ποτίζουν με το αίμα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ταυτόχρονα, το ποιο αστικό κράτος, ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία και ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι είναι οι πιο κερδισμένοι σε αυτό το σφαγείο δυναμώνει τις αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό των καπιταλιστών.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που στιγματίζεται από τη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Δυναμώνουν οι αντιπαραθέσεις για τις συνέπειες του πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ.

Οι αντιπαραθέσεις ακουμπάνε και τμήματα του κεφαλαίου και μέσα στο κάθε αστικό κράτος.

Σε αυτό το αιματοκύλισμα εμπλέκει βαθιά τον λαό μας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών κομμάτων, που δεν αμφισβητούν το ΝΑΤΟ και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό.

Η χωρίς σταματημό αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, που εκτός των άλλων αποδυναμώνει την άμυνα της χώρας, η εκπαίδευση επίλεκτων δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ζελένσκι, η υλικοτεχνική και επιχειρησιακή αναβάθμιση στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη χώρα δεν είναι απλώς μια ακόμα εξέλιξη.

Διαμορφώνει τεράστιους κινδύνους, μετατρέποντας τον λαό σε στόχο πιθανών αντιποίνων, αλλά και τη χώρα σε θύτη άλλων λαών.

Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας αφορά στο ποια θα έχει πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, περιοχές που λόγω της γεωστρατηγικής τους σημασίας βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα».

Σε κάθε περίπτωση αυτοί που την πληρώνουν είναι οι λαοί, και ιδιαίτερα οι νέοι και νέες, όπως έχει δείξει η ιστορία.

Οι εξελίξεις στην εγχώρια και διεθνή οικονομία είναι πυκνές.

Όλες οι σοβαρές αστικές αναλύσεις μιλούν για βεβαιότητα εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, μετά από μακροχρόνια βαθιά κρίση, οπωσδήποτε θα επηρεαστεί αρνητικά.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα ο λαός ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, τις άθλιες συνθήκες εργασίας που εντείνουν την εκμετάλλευση με νέα και σύγχρονα μέσα.

Αυξάνεται η σχετική και απόλυτη εξαθλίωση. Και αν όλα αυτά συμβαίνουν στην «Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους», μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο νέας καπιταλιστικής κρίσης, της τρίτης την τελευταία 15ετία.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες στην πολυπόθητη από τις αστικές δυνάμεις «σταθερότητα» του πολιτικού συστήματος.

Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίζουν λαϊκές αντιδράσεις που γεννά η πολιτική τους.

Είναι όμως και σίγουρο ότι δεν παραιτούνται και από την προσπάθεια ενσωμάτωσης και καταστολής όποιας αμφισβήτησης αναπτύσσεται.

Αρκεί να σκεφτούμε τι συμβαίνει στη χώρα μας.

Ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής, οι ομάδες που εκπαιδεύονται για να στραφούν ενάντια στον λαό και τους αγώνες του. (…)

Στην ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, στην «αθώωση» του πιο αποκρουστικού προσώπου του αστικού κράτους έχει μεγάλες ευθύνες η σοσιαλδημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε μια περίοδο που μεγαλώνουν η αηδία και η αποστροφή για όλα τα παραπάνω.

Απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός

Το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να πείσουν ειδικά τη νεολαία ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση της ζωής μας μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, στοχεύοντας στην ενσωμάτωση της όποιας οργής και ριζοσπαστικοποίησης αναπτύσσεται.

Ποντάρουν στο ότι η νέα γενιά έχει ζήσει τα πιο όμορφα χρόνια της μέσα σε συνθήκες συνεχούς διάψευσης ονείρων και προσδοκιών.

Αξιοποιούν όλους τους τρόπους ώστε να αποτελεί κριτήριο για τη στάση που θα κρατήσει όχι το αν σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ζήσουμε όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο τον 21ο αιώνα, αλλά ότι η ζωή θα γίνεται απλά μια μάχη για την επιβίωση.

Είναι όμως τέτοιες οι αντιφάσεις του συστήματος που δεν μπορούν να κρυφτούν, γι’ αυτό συνεχώς αναπαράγουν πως «οι ανισότητες και η ακραία συγκέντρωση πλούτου έχουν γίνει υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας». (…)

Όλοι τους στοχεύουν να μας πείσουν ότι υπάρχει «εμβόλιο» για τον ιό του καπιταλισμού, ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί.

Ότι το πρόβλημα δεν είναι μια οικονομία και κοινωνία που τα βάθρα της είναι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, επομένως ο ανταγωνισμός για το μέγιστο κέρδος, αλλά ορισμένες «δυσλειτουργίες» του συστήματος…

Αυτό που πάση θυσία προσπαθούν να κρύψουν είναι ότι η απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός.

Είναι η κατάργηση της βασικής αντίθεσης που οξύνεται συνεχώς στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, το ότι δηλαδή ενώ η εργασία κοινωνικοποιείται όλο και περισσότερο, η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της συγκεντρώνεται σε όλο και πιο λίγα χέρια.

Ότι η ανατροπή του καπιταλισμού και η μετάβαση σε ένα ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον σοσιαλισμό, θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς, βάζοντάς τες στο επίκεντρο, με τον αμύθητο πλούτο που σήμερα παράγουν οι εργαζόμενοι, αντί να τον καταληστεύουν οι καπιταλιστές, να μένει στα χέρια της κοινωνίας.

Ο αγώνας μας εμπνέεται από αυτήν την πεποίθηση και μπορεί να εμπνεύσει πιο μαζικά απ’ ό,τι σήμερα τη νεολαία για τη σοσιαλιστική προοπτική, να συσπειρώνει δυνάμεις στην κατεύθυνση της επαναστατικής ανατροπής.

Η επαναστατική δράση σε όλες τις συνθήκες είναι όρος για να βαθαίνουν οι «ρωγμές» στον γερασμένο καπιταλιστικό κόσμο, μέχρι να δεχτεί το τελειωτικό του χτύπημα, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης. (…)

Στο επίκεντρο πώς θα διαμορφώνονται ρήγματα στις συνειδήσεις των νέων

Σίγουρα ένα δεδομένο που καταγράφεται και στην προσυνεδριακή συζήτηση, αλλά και σε άλλες μάχες, π.χ. Φεστιβάλ, φοιτητικές εκλογές, σχολεία, χώροι κατάρτισης κ.λπ., είναι ότι ένα πιο διευρυμένο τμήμα νέων παρακολουθεί τη δράση και τις θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, έχει άμεση εικόνα από την πρωτοπόρα δράση μελών της ΚΝΕ στο κίνημα, ακόμα κι αν δεν συμμετέχει ενεργά ο ίδιος.

Η δουλειά μας με όλους αυτούς, αλλά και οι προϋποθέσεις για να διαμορφώνονται ρήγματα στη συνείδηση σε πολλούς περισσότερους, θέλουμε να μπει στο επίκεντρο.

Τα κριτήρια ισχυροποίησης της ΚΝΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνθήκες πολλαπλών πολιτικών εκλογικών μαχών που θα έχουμε τον επόμενο ενάμιση χρόνο (βουλευτικές, περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές), σε σημαντικές μάχες και αρχαιρεσίες μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, με πιο εμβληματική για την ΚΝΕ, λόγω του πανελλαδικού χαρακτήρα της και του περσινού αποτελέσματος, τη μάχη των φοιτητικών εκλογών.

Και στις βουλευτικές εκλογές το σύνθημα που ήχησε στις φοιτητικές εκλογές πρέπει να ακουστεί δυνατά από τη νέα γενιά της χώρας:

Μόνοι τους και όλοι μας!

Η νεολαία να κάψει τα αντιλαϊκά σενάρια και να γράψει το δικό της, με δυνατό ΚΚΕ και εμπιστοσύνη στη δύναμή της!

Απευθυνόμαστε στη γενιά, που λένε πως «τα έχει ζήσει όλα»…

Και όντως, οι νέοι και οι νέες σήμερα ζουν σε συνθήκες «διαρκούς κρίσης», παλιότερα με τα μνημόνια, στη συνέχεια με την πανδημία και τον εγκλεισμό, τώρα με την ακρίβεια, τον πόλεμο, την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον.

Την καλούμε να σκεφτεί, να αναλογιστεί την 4ετία που πέρασε και να «κάνει ταμείο».

Να δει πως όποτε ο λαός και η νέα γενιά κέρδισαν κάτι, το έκαναν στηριγμένοι στη δύναμή τους, σε σύγκρουση με το σύστημα, το κράτος, τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς του, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πάντα μπροστά.

Αντικειμενικά, λοιπόν, το πολιτικό δίλημμα που προκύπτει είναι:

‘Η δυνατό ΚΚΕ ή δυνατές αντιλαϊκές κυβερνήσεις και αδύναμος ο λαός.

Οι περίπου 400.000 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά, δηλαδή οι μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου και ΕΠΑΛ, οι φοιτητές του Α’ και Β’ έτους στα Πανεπιστήμια, η μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών ΙΕΚ, δεκάδες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, μεγάλο κομμάτι νέων που υπηρετούν τη θητεία τους κ.ά. ήρθε η ώρα να κάνουν αυτό που ενοχλεί και φοβίζει το σύστημα: Να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Μόνη κερδισμένη ψήφος για τον λαό και τη νέα γενιά η ψήφος στο ΚΚΕ

Το γεγονός ότι μεγαλύτερο κομμάτι της νέας γενιάς δεν τρέφει πλέον ελπίδες από μια ενδεχόμενη κυβερνητική εναλλαγή, από τα διάφορα «σχήματα» που ακούγονται και δείχνουν ότι -πλην ΚΚΕ- μπορούν να πάνε όλοι με όλους, δεν σημαίνει ότι η νέα γενιά δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει γύρω της, όσο κι αν αποτελεί ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η συμμετοχή των νέων στους αγώνες, στα εργατικά σωματεία, στους Φοιτητικούς Συλλόγους, παντού!

Παράδειγμα αποτελεί η μάχη που έδωσαν χιλιάδες φοιτητές για να μην μπει μέσα στις σχολές τους η πανεπιστημιακή αστυνομία, όλα αυτά τα χρήματα που δαπανώνται για την καταστολή να δοθούν στη φοιτητική μέριμνα, σε επιδόματα ενοικίου, για καθηγητές, εργαστήρια, βιβλία.

Και αυτή η μάχη, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ από την τελευταία ΔΕΘ τους κάλεσε να τη σταματήσουν, «να μην απαντάνε στην ένταση με ένταση» και να περιμένουν τις εκλογές, είναι που έχει ακυρώσει το συγκεκριμένο μέτρο στην πράξη.

Αντίστοιχος είναι αυτό το διάστημα και ο αγώνας των καλλιτεχνών να αποσυρθεί το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους, διεκδικώντας ταυτόχρονα αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους, ένα κρατικό και δωρεάν σύστημα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα προσχολικά χρόνια μέχρι το Πανεπιστήμιο.

Αυτοί οι αγώνες, οι αγώνες των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων, είναι που πρέπει να δυναμώσουν, να ανοίξουν τον δρόμο για μια οικονομία – κοινωνία – εξουσία που θα τα εξασφαλίζει και εγγύηση γι’ αυτό είναι από σήμερα ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Η μόνη κερδισμένη ψήφος για τον λαό και τη νέα γενιά είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που εκφράζει τη συνέπεια λόγων – έργων, που δεν θα οδηγήσει στην απογοήτευση, που ο λαός και η νεολαία θα τη βρουν δίπλα τους σε κάθε αγώνα, που ασκεί πίεση για «ανάσες» ανακούφισης, που φωτίζει και ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική διέξοδο.

Ακριβώς επειδή το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, εχθρική για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, δεν είναι χαμένη η ψήφος σε αυτό, γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, γιατί τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης και αποκαλύπτει ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετικός δρόμος.

Προφανώς και ο σημερινός συσχετισμός είναι αρνητικός.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει ο λαός, το κίνημα, το ΚΚΕ να υποταχθούν σε αυτόν, γιατί έτσι όχι μόνο θα αναβάλλεται διαρκώς και θα απομακρύνεται ο στόχος της πάλης για μία πραγματικά εργατική – λαϊκή διέξοδο, αλλά ο λαός θα μετρά νέες απώλειες, περισσότερα χαμένα χρόνια, ανήμπορος θα δέχεται όλο και μεγαλύτερες επιθέσεις.

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία σε αυτές τις συνθήκες η φωνή που δεν υποτάσσεται στα «θέλω» των εκμεταλλευτών, η δύναμη που δεν υποκύπτει στον μονόδρομο της εκμετάλλευσης και της αδικίας, να βγει πιο ισχυρή και οι αγώνες της να αποκτήσουν μία νέα, καλύτερη αφετηρία, να συνεχιστεί με πιο ορμητικό τρόπο η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας. Σε αυτήν τη μάχη ριχνόμαστε ήδη τα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ!

Αυτή είναι η μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική και κάθε νέος και νέα μπορεί να γίνει ζωντανό και αναπόσπαστο μέρος της, ενισχύοντας το ΚΚΕ και τα κύτταρα αγώνα παντού, στον δρόμο και στην κάλπη.

Τα πράγματα, άλλωστε, δεν είναι στατικά. Την τετραετία που μας πέρασε ζήσαμε γεγονότα και εξελίξεις που κάποιοι ίσως ποτέ δεν περίμεναν ότι θα ζήσουμε και που πάνω απ’ όλα έδειξαν τα ιστορικά ξεπερασμένα όρια αυτού του σάπιου συστήματος.

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ! (…)

Σήμερα μπορούμε από καλύτερη αφετηρία να συζητάμε και να δίνουμε απαντήσεις στα μεγάλα «γιατί»

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,

Σήμερα, από καλύτερη αφετηρία, μπορούμε να συζητάμε για τις προϋποθέσεις να αλλάξει ριζικά η ζωή των νέων ανθρώπων, να δίνουμε απαντήσεις στα μεγάλα «γιατί» που υπάρχουν ως προβληματισμοί σε νέους ανθρώπους.

Μέσα από τις συζητήσεις, τις συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τη ζωντανή αντιπαράθεση στο κίνημα, την ίδια την εξέλιξη του αγώνα, επιδιώκουμε να αναδεικνύουμε στις συνειδήσεις όλο και περισσότερων νέων το κύριο: Ποιοι και γιατί στερούν τα δικαιώματα της νεολαίας, πώς και με ποιους μπορεί να τα κατακτήσει, τι αγώνας χρειάζεται και με ποια κατεύθυνση.

Και έχουμε ως οδηγό πολύτιμα συμπεράσματα από τη δράση μας μέσα στη νεολαία, που μπορούν να δώσουν νέα δυναμική για την οργάνωση των αγώνων. (…)

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ θα δημιουργεί προϋποθέσεις να μεγαλώσουν πιο πολύ οι Οργανώσεις της ΚΝΕ με νέους εργαζόμενους, με γνώμονα ότι συμβάλλουμε στην κοινωνική σύνθεση του Κόμματος με όρους υποδομής.

Να καταφέρνουμε μέσα από τις ΟΒ εργαζομένων να διαμορφώνουμε μέλη και στελέχη που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, θα παίξουν πρωτοπόρο ρόλο στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Όπως αντίστοιχα και από τις Εδαφικές ΟΒ της ΚΝΕ. (…)

Για τον ίδιο στόχο είναι κρίσιμης σημασίας η δράση μας στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ειδικά με τα νέα χαρακτηριστικά μαζικότητας που αποκτά αυτός ο χώρος, ιδιαίτερα στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. (…)

Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» θα καθορίσει αν θα υπάρχει πανελλαδική έκφραση των φοιτητών και ποια θα είναι η φωνή τους

Οι ευθύνες της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα έχουν μεγαλώσει…

Η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, υποβιβάζοντας την κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη δεύτερη θέση, αποτυπώνει τη δυνατότητα η δυσαρέσκεια και η ανησυχία των φοιτητών για τις σπουδές και το μέλλον τους να εκφραστούν με ψήφο εμπιστοσύνης στα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΚΝΕ, να γίνουν βήματα στην αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

Αυτή η αλλαγή των συνδικαλιστικών συσχετισμών, η πλατιά καταξίωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ως της μόνης μαχητικής, πανελλαδικής συσπείρωσης συνέβαλαν στη μεγάλη διεύρυνση του ΜΑΣ με τη συμμετοχή 124 Φοιτητικών Συλλόγων στην τελευταία Πανελλαδική του Συνάντηση.

Αποδείχθηκε πως μόνο η ΚΝΕ έχει την οργάνωση, το σχέδιο, τις θέσεις και την τόλμη να πετυχαίνει μεγάλες ανατροπές, να δημιουργεί ρήγματα στον συσχετισμό, ώστε να γίνονται συνείδηση και στάση σε ακόμα περισσότερους νέους η συλλογικότητα, η οργάνωση, η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση για σύγχρονα δικαιώματα στις σπουδές, στην εργασία, στη ζωή.

Δικαιώματα τέτοια που δεν χωρούν στο σχέδιο κυβερνήσεων και ΕΕ για Ανώτατη Εκπαίδευση πλήρως υποταγμένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα και απαλλαγμένη από τους αγώνες των φοιτητών.

Έχουμε διαμορφώσει μια κρίσιμη υποδομή μέσα στο κίνημα, για να δώσουμε τη μάχη να αλλάξουμε τη χρόνια, άσχημη κατάσταση που εκφράζεται με την πλειοψηφία των νέων μακριά από τις συλλογικές διαδικασίες ή και επηρεασμένη από αντιδραστικές λογικές που καλλιεργούν το σύστημα και οι δυνάμεις του μέσα στο κίνημα.

  • Ξεχωρίζουμε την ευθύνη των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των εκλεγμένων συνδικαλιστών για τη βελτίωση της λειτουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων, ιδιαίτερα εκεί που είμαστε 1η δύναμη, ώστε να ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης και συμμετοχής.
  • Επιμένουμε στην ισχυροποίηση του ΜΑΣ, στην προώθηση της γραμμής πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες των νέων.
  • Πρωτοστατούμε στην πανελλαδική έκφραση – οργάνωση του φοιτητικού κινήματος με την πρόταση της ΚΝΕ για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ.
  • Καθοριστικό στοιχείο είναι η ισχυροποίηση και η οργανωτική ανάπτυξη της ΚΝΕ στα μικρά έτη, σε κάθε ίδρυμα και τμήμα της χώρας. Η ενίσχυση της ΚΝΕ είναι η εγγύηση για δυνατό φοιτητικό κίνημα με πανελλαδικό συντονισμό, συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής μας.

Οι απαιτήσεις επομένως για την παρέμβαση της ΚΝΕ ανεβαίνουν, δεν χωρά κανένας εφησυχασμός ή επανάπαυση σε όσα έχουμε καταφέρει!

Τα αστικά επιτελεία θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ανατρέψουν τα θετικά βήματα που μετρήθηκαν στο φοιτητικό κίνημα, να εμποδίσουν να συναντηθούν η νεανική αναζήτηση και δυσαρέσκεια για όσα συμβαίνουν με τη ριζοσπαστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Μπορούμε να χαλάσουμε τα σχέδιά τους!

Στις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας θα δώσουμε τη μάχη ενιαία για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές και για να βγει ξανά 1η δύναμη η «Πανσπουδαστική» στις φοιτητικές εκλογές.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα έχουν πολιτικό χαρακτήρα, αφού είναι πολύ πιθανόν να διεξαχθούν λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτές οι εκλογές θα διαμορφώσουν επιπλέον τον συσχετισμό στο πρώτο Πανσπουδαστικό Συνέδριο που επιδιώκουμε να γίνει μετά από 28 χρόνια και να οδηγήσει στην ανασύσταση της ΕΦΕΕ.

Επομένως, η πρωτιά της ΠΚΣ έναντι της ΔΑΠ πανελλαδικά θα καθορίσει αν θα υπάρξει πανελλαδική έκφραση των φοιτητών και ποια θα είναι η φωνή, οι θέσεις των φοιτητών για όσα τους απασχολούν.

Καθοριστικός ο ρόλος των δυνάμεων της ΚΝΕ σε κάθε σχολείο στη διαμόρφωση και έκφραση των διαθέσεων των μαθητών

Η προσυνεδριακή διαδικασία επιβεβαιώνει πως οι δυνάμεις της ΚΝΕ σε κάθε σχολείο είναι μια κρίσιμη δύναμη που μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώνονται και να εκφράζονται οι διαθέσεις των μαθητών, με πρωτοβουλία των κινήσεων, πετυχαίνοντας να αναπτύσσονται αγώνες με χαρακτηριστικά που αποτελούν παρακαταθήκη για το δυνάμωμα του μαθητικού κινήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δυνάμεις της ΚΝΕ την τελευταία τετραετία έβαλαν τη σφραγίδα τους από τις πιο μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις μέσα στην πανδημία έως την έκφραση των μαθητών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για άλλα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως φαινόμενα βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, η καταστολή εις βάρος του εργατικού κινήματος, η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Όπως οι ίδιοι λένε με περηφάνια «κάναμε τις τσάντες στα σχολεία μόδα», αναφερόμενοι στους χιλιάδες μαθητές που πήραν μέρος σε πολύμορφες δράσεις μέσα στη σχολική κοινότητα, ανάμεσά τους και ο σχηματισμός με τις τσάντες, στα προαύλια, συνθημάτων για το κάθε ζήτημα που τους απασχολούσε.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν, εκτός από τις απανωτές νομοθετικές αλλαγές που ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το σχολείο-εξεταστικό κέντρο και ενέτειναν τους ταξικούς φραγμούς, έγιναν αλλαγές που «χτυπάνε στην καρδιά» τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου, προωθούν τις πολιτικές της ΕΕ για αποσπασματικές δεξιότητες, αντί για ολόπλευρη γνώση, εξειδίκευση και επανακατάρτιση από όλο και μικρότερη ηλικία, πολιτικές που αφορούν πρώτα και κύρια την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας και τις ανάγκες της.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις δύο μη «ομαλές», λόγω της πανδημίας και της διαχείρισής της, σχολικές χρονιές που άφησαν σοβαρά και διαφόρων ειδών κενά στους μαθητές, ενίσχυσαν το -έτσι και αλλιώς- μεγάλο κομμάτι μαθητών που τοποθετείται αρνητικά για το σχολείο, το χαρακτηρίζει ταυτόχρονα «βαρετό» και «αγχωτικό».

Και από αυτήν την άποψη αποκτά προτεραιότητα η καθοδηγητική στήριξη των Μαθητικών ΟΒ να «δουλεύουν» στα σχολεία με την αντίληψή μας για το σχολείο και την επεξεργασία του Κόμματος και της ΚΝΕ για το «τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα».

Από την προσυνεδριακή διαδικασία ξεχωρίζουμε τα εξής:

Πρώτο ζήτημα: Στην επόμενη τετραετία συγκεντρώνουμε τις προσπάθειές μας έτσι ώστε να πετύχουμε η ανάπτυξή μας στους μαθητές να γίνει ορμητική.

Μπορούμε, ναι, να το καταφέρουμε!

Αφορά στη βελτίωση της καθοδηγητικής στήριξης της κάθε Μαθητικής ΟΒ, αλλά και του κάθε μαθητή – μέλους της ΚΝΕ. Δηλαδή:

Ιδιαίτερα, σε σχέση με τη Μαθητική ΟΒ, το κρίσιμο είναι η ανάπτυξη δράσης κάθε μέλους μας να είναι συνέχεια της καλής συζήτησης στην ΟΒ.

Η Μαθητική ΟΒ πρέπει με τη συνεδρίασή της και τη δράση που αναπτύσσει να είναι σημείο αναφοράς για τους συντρόφους μας.

Σημείο αναφοράς στη γνώση, έμπνευση για δράση, διαπαιδαγώγηση των νέων κομμουνιστών.

Η Μαθητική ΟΒ να γίνεται μια «μεγάλη αγκαλιά» για όλους εκείνους τους μαθητές με μακρινή αφετηρία σε σχέση με την επαφή τους με το Κόμμα και την ΚΝΕ πρωτύτερα, που τολμούν το «μεγάλο βήμα στο μέλλον», οργανώνονται στην ΚΝΕ.

Ταυτόχρονα, μια «μεγάλη αγκαλιά» και για όλους τους μικρούς φίλους και μικρές φίλες της ΚΝΕ, τα παιδιά στις ομάδες του «κόκκινου Αερόστατου» που επιδιώκουμε να αναπτύσσουμε σε πιο σταθερή βάση επαφή και κοινές πρωτοβουλίες.

Δεύτερο ζήτημα: Με σιγουριά και περηφάνια επιβεβαιώνουμε και από το βήμα του 13ου Συνεδρίου μας πως η ΚΝΕ είναι η δύναμη που τα μέλη της, μαθητές, δίνουν ώθηση, έκφραση, διάρκεια και αντοχή στους μαθητικούς αγώνες που αναπτύσσονται.

Επιδιώκουμε να πραγματοποιηθεί ακόμη πιο διακριτό βήμα στην οργάνωση και στον προσανατολισμό του μαθητικού κινήματος.

Κόντρα στις κυβερνητικές προσπάθειες οι αγώνες των μαθητών να ποινικοποιηθούν με την ταμπέλα της σχολικής βίας, όπως απαράδεκτα διατυπώνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Και όλα αυτά όταν σήμερα είναι αναγκαίο να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για τη σχολική βία, να βρεθεί στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και των δημιουργικών πρωτοβουλιών ένα σχολείο που θα προωθεί την ομαδικότητα, την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη.

Ειδικό καθήκον στο παραπάνω είναι η απαίτηση να βελτιωθεί η στήριξη των μελών και φίλων της ΚΝΕ, εκλεγμένων στα Μαθητικά Συμβούλια που έχουν αυξηθεί αισθητά από το προηγούμενο Συνέδριο.

Υπάρχει ακόμα μια πλευρά: Η ανάγκη να συνειδητοποιηθεί το πόσο πλούσια μπορεί να γίνει η ζωή της μαθητικής κοινότητας μέσα από την παρέμβαση της ΚΝΕ στα Μαθητικά Συμβούλια.

Πέρα από την αγωνιστική διεκδίκηση περνά από το χέρι μας σταθερά να διοργανώνονται και να κατοχυρώνονται στην καθημερινότητα του σχολείου μαθητικές δράσεις για την ενημέρωση και γνώμη των μαθητών, για τις καλλιτεχνικές και αθλητικές τους ανάγκες, για τις σχολικές γιορτές και πολλά άλλα.

Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια διευρύνθηκε η πλατιά κατοχύρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας σε πανελλαδικό επίπεδο, αναγκάστηκε ακόμα και το υπ. Παιδείας να την αναγνωρίσει τυπικά ως όργανο των μαθητών, να δώσει ώθηση στο να μπούμε μπροστά και να φτιαχτούν περισσότερες τοπικές συντονιστικές επιτροπές (…)

Να σφυρηλατήσουμε τις επόμενες γενιές των ηρώων του λαού μας

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αντιπρόσωποι του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ,

Με σταθερό συμπαραστάτη το δίκιο του αγώνα μας, εμπρός να κάνουμε την Οργάνωσή μας πιο ισχυρή.

Με τη νεανική ορμή για όσα ονειρευόμαστε να σπείρουμε την ελπίδα στις ζωές χιλιάδων νέων ανθρώπων, να βγουν από τα σπλάχνα της ΚΝΕ ακόμα περισσότεροι νέοι που οραματίζονται μία κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη.

Να σφυρηλατήσουμε τις επόμενες γενιές των ηρώων του λαού μας, που θαρραλέα και άφοβα θα αγωνίζονται μέχρι να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Με πείσμα στον σκοπό της επαναστατικής ανατροπής συνεχίζουμε, με την ακλόνητη πίστη ότι θα τα καταφέρουμε!

Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να λυτρωθεί ο εργαζόμενος λαός από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και να χτίσει τον ελπιδοφόρο σοσιαλιστικό κόσμο που έχουν ανάγκη ο καιρός και η ιστορία…

Γιατί όπως έγραψε και ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος για την ΚΝΕ:

«Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά,

τραβούν πολύ μακριά,

μέρα τη μέρα πέτρα και αίμα,

στοχασμός και αγώνας, χέρι με χέρι

με το μυστρί, με το σφυρί, με το μολύβι,

με τον ακριβή διαβήτη

να φτιάξουμε καλύτερο τον κόσμο»…

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ πιο ΔΥΝΑΤΟ!

Εμπρός για ΚΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΝΤΟΥ!

Ζήτω το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ!

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: