«Το ΚΚΕ θέλει να φωτίσει αυτό που πραγματικά ήταν ο Κώστας Καρυωτάκης και όχι αυτό που επικρατεί πως υπήρξε»

Ρεπορτάζ από την σημαντική και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα προς τιμήν του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με πρωτοβουλία της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στο πολιτιστικό χώρο του Δήμου Πρέβεζας «ΟΑΣΗ» πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με πρωτοβουλία της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΤΕ απεύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Κύρλας ο οποίος ανέφερε ότι ο Καρυωτάκης υπήρξε μια σπουδαία λογοτεχνική προσωπικότητα που είδε την κοινωνική αδικία, γνώρισε τον ανθρώπινο πόνο, αναζήτησε τις αιτίες που τον προκαλούν και δεν έμεινε ουδέτερος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στάθηκε με τους πολλούς, απέναντι στο μηχανισμό εξουσίας της εποχής του με έμπρακτο τρόπο. Αγωνίστηκε στο πλευρό της εργατικής τάξης μέσα από τις γραμμές του κινήματος και υπέστη διώξεις για αυτή του την απόφαση. Ο Κώστας Καρυωτάκης βρέθηκε, ίσως πέθανε και γι’ αυτόν τον λόγο, στη σωστή πλευρά της ιστορίας μέχρι το τέλος της ζωής του. Γιατί αυτόν τον ολοζώντανο άνθρωπο αυτή τη μαχητική κοινωνική προσωπικότητα, αυτόν τον σπουδαίο διανοούμενο και καλλιτέχνη το Κόμμα θέλει να φωτίσει αυτό που πραγματικά ήταν και όχι αυτό που επικρατεί πως υπήρξε, δηλαδή ένας πεσιμιστής καλλιτέχνης που αυτοκτόνησε. Έχουμε ευθύνη ως Κόμμα να συμβάλουμε στην ανάδειξη αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις και θα το κάνουμε ξεκινώντας από εδώ, από την πόλη που υπήρξε η αφορμή να ξεκινήσει η άστοχη και εν πολλοίς άδικη προσέγγιση της προσωπικότητάς του». (δείτε εδώ βίντεο).

Στη συνέχεια, η Νατάσα Αβραμίδου, φιλόλογος – γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), αναφέρθηκε στη σχέση του Κώστα Καρυωτάκη με το συνδικαλιστικό κίνημα, επισημαίνοντας ότι το έργο του ποιητή έχει έκδηλα κοινωνικό και ειδικότερα πολιτικό χαρακτήρα. Αναφέρει για τον Κ. Καρυωτάκη: «Είναι ένα κοινωνικοποιημένο άτομο. Ένας ενεργός άνθρωπος. Σαφές παράδειγμα αποτελεί η συνδικαλιστική του δράση, την οποία πλήρωσε και με παρακρατήσεις μισθών και με τις δύο δυσμενείς μεταθέσεις. Στην Πάτρα και στην Πρέβεζα». (δείτε εδώ βίντεο).

Η Μαρία Πεσκετζή, φιλόλογος – πρόεδρος της ΠΕΦ, αναφέρθηκε στην αρθρογραφία του ποιητή και στη σχέση του με τη μικρασιατική καταστροφή και χαρακτηρίζει τη στάση του ποιητή έκδηλα αντιμιλιταριστική. «Το φάντασμα του ποιητή δεν “στοίχειωσε” μόνο την πόλη της Πρέβεζας αλλά και τη νεότερη ελληνική ποίηση. Τι ήταν τελικά ο Καρυωτάκης; Ήταν ο εγωπαθής μισάνθρωπος, ο περιθωριακός, ο παρακμιακός, ο ψυχικά άρρωστος; Ή ήταν ο μαχητικός συνδικαλιστής, ο άτεγκτος κριτής της εποχής του και, όπως έχει υποστηριχθεί πρόσφατα, “η ελλείπουσα φωνή της αριστεράς”; Ως μαχητικός συνδικαλιστής γράφει κείμενα εξόχως πολιτικοποιημένα, χρησιμοποιώντας την ανάλογη γλώσσα, η οποία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον ποιητικό του λόγο». (δείτε εδώ βίντεο).

Η Άννα Αφεντουλίδου, φιλόλογος – ποιήτρια, μίλησε σχετικά με την επιρροή του Κ. Καρυωτάκη στη νέα γενιά και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Θωμάς Ιωάννου, γιατρός νευρολόγος από την Πρέβεζα, που απήγγειλε το ποίημα που έχει γράψει σχετικά με τον Καρυωτάκη «Δευτέρα Παρουσία», από την ποιητική συλλογή του «Ιπποκράτους 15». (δείτε εδώ βίντεο).

Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά οι Ντάνος Μηνιάδης, καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας και ο Βασίλης Τζίμας, καθηγητής γυμναστής-μουσικός με ερμηνείες μελοποιημένων ποιημάτων του Κ. Καρυωτάκη και της Μ. Παλυδούρη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν ανάγνωση πεζών και απαγγελία ποιημάτων η Βούλα Σοφοπούλου, ιστορικός και η Τατιάνα Ιορδανίδου, αρχαιολόγος.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ελισάβετ Σαρρή, τοπική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Πρέβεζας.

Στον χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με νέες εκδόσεις καθώς και έκδοση σχετική με το έργο του Κώστα Καρυωτάκη.

Αναδημοσιεύεται από το πόρταλ 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: