Μεγάλη εκδήλωση στη μνήμη του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, με παράλληλη έκθεση βιβλίων, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, από ώρα 14.00 έως ώρα 19.00, στη μνήμη του πολυγραφότατου σπουδαίου πεζογράφου, από τους κορυφαίους της μεταπολεμικής γενιάς, μελετητή και μεταφραστή της Ρωσικής Λογοτεχνίας – Χαιρετισμοί – Ομιλίες – Εμπειρίες νέων από τα βιβλία του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου – Έκθεση βιβλίων

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024από ώρα 14.00 έως ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου (1924-2008), του πολυγραφότατου σπουδαίου πεζογράφου, από τους κορυφαίους της μεταπολεμικής γενιάς, μελετητή και μεταφραστή της Ρωσικής Λογοτεχνίας.

Χώρος: Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με παράλληλη έκθεση βιβλίων.

Διοργάνωση: Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας & Σλαβικών Σπουδών.

Υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Ώρα 14:00: Χαιρετισμοί

Από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Καθηγητή Δημήτριο Δρόσο,

Από τον Μορφωτικό σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, διατελέσαντα Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ» της Μόσχας, Δημήτρη Γιαλαμά,

Από την Πρόεδρο του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας & Σλαβικών Σπουδών, Αν. Καθηγήτρια Τατιάνα Μπορίσοβα.

Ώρα 14:30:

Μαρία Ψάχου: Ο Γιάννης Ρίτσος «Στον Μήτσο Αλεςανδρόπουλο».

Ζήσης Αϊναλής: Ο «διπλός πόλεμος» στις Νύχτες και αυγές του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.

Έρη Σταυροπούλου: Το αποτύπωμα του 20ου αιώνα στο βιβλίο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου Αυτά που μένουν.

Αλέξης Ζήρας: Σημειώσεις για το Όριο και τον άνθρωπο της υπερορίας του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.

Άντα Διάλλα: Η λογοτεχνική έξαψη: Ο Μαγιακόφσκι του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.

Διάλειμμα – Καφές.

Ώρα 17:00:

Έλενα Σαρτόρι: Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος οδηγός στα εδάφη της ρωσικής διάνοιας.

Γιώργος Κεντρωτής: Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος ως μεταφραστής.

 

Εμπειρίες νέων από τα βιβλία του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.

Μιλούν οι:

Νεκταρία Λίκα για τον Τσέχοφ.

Κωνσταντίνα Ναζίρη για τον Γκόρκι.

Ειρήνη Μπράγκα & Λήδα Τσακωνίτη για τον Μαγιακόφσκι.

Πέρας της εκδήλωσης

Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα, στις 26 του Μάη 1924 και έφυγε από τη ζωή στις 19 του Μάη 2008.

Δεκαοχτάχρονος (1942) εντάχθηκε στο ΕΑΜ Νέων, μετά στην ΕΠΟΝ και αργότερα στο ΚΚΕ. Φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών αφοσιώνεται στον απελευθερωτικό αγώνα και εγκαταλείπει τις σπουδές του, τις οποίες θα συνεχίσει μετά την απελευθέρωση. Το 1947, φοιτητής επί πτυχίω, στρατεύεται αναγκαστικά, αλλά λιποτακτεί. Εντάσσεται στο ΔΣΕ και το 1948 περνά ως μαχητής στο Αρχηγείο Ηπείρου, στου οποίου την εφημερίδα «Καθημερινά Νέα», έστελνε χρονογραφήματα για τις μάχες, υπό το ψευδώνυμο «Σφυρής».

Τραυματίζεται βαριά σε μια σκληρή μάχη και στέλνεται σε νοσοκομείο στην Αλβανία. Επιστρέφει στο Αρχηγείο Ηπείρου, αλλά λόγω αναπηρίας ασχολείται αποκλειστικά με τα «Καθημερινά Νέα» σαν πολεμικός ανταποκριτής όλων των τμημάτων του ΓΑ Ηπείρου. Παράλληλα δημοσιεύει και αγωνιστικού περιεχομένου πεζογραφικά κείμενα και ποιήματα σε έντυπα του ΔΣΕ («Εξόρμηση» κ.α.).

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, το 1949 περνά στην αναγκαστική προσφυγιά. Εγκαθίσταται στο Βουκουρέστι (όπου ασχολήθηκε με το εκδοτικό του ΚΚΕ «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις») και από το 1956 στη Μόσχα, από όπου επαναπατρίστηκε (1975). Το 1953 καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Ιωαννίνων τρις εις θάνατον.

Σπούδασε τη Ρωσική Λογοτεχνία στο Λογοτεχνικό Ινστιτούτο Μόσχας. Το 1957 γνώρισε τη δευτεροετή φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, Σόνια Ιλίνσκαγια (1938-2024), με την οποία παντρεύτηκε (1959) και απέκτησε τη μοναχοκόρη του Όλγα Αλεξανδροπούλου.

Τα βιώματά του από το διπλό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, διαμόρφωσαν και την αταλάντευτη ιδεολογία του και την προσφορά του στους αγώνες του λαού, αλλά και το σύνολο του πλούσιου και ποικίλου έργου του. Ο ίδιος έλεγε: «Η στράτευση ενός λογοτέχνη στους αγώνες του λαού είναι η ανώτατη μορφή ελευθερίας γι’αυτόν». Κι όσον αφορά στο έργο του: «Αισθάνομαι πως έγραφα συνέχεια το ίδιο βιβλίο».

Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος έλαβε τις εξής διακρίσεις: Πρώτο Βραβείο του Διαγωνισμού Αντιστασιακού Διηγήματος «Κορυσχάδες», του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης» (1963). Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο «Γκόρκι» (Μόσχα 1979) για τις μελέτες και μεταφράσεις ρωσικής λογοτεχνίας. Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας (1981, «Το ψωμί και το βιβλίο. Ο Γκόρκι». Λογοτεχνικό Βραβείο «Τουμανιάν» (Αρμενία, 1985) για τους «Αρμένηδες». Μεγάλο Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας ΥΠΠΟ (2001) για όλο το έργο του. Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2002) για την ελληνική μετάφραση του έργου «Εκστρατεία του Ιγκορ». Μετάλλιο «Πούσκιν» (Ρωσική Συνομοσπονδία, 2007).

Στο έργο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου αναμείχτηκαν δύο λογοτεχνικές και πολιτισμικές παραδόσεις, η ελληνική και η ρωσική. «Δέθηκε» με τον ρωσικό πολιτισμό τόσο που με σπουδαία μελετητικά και μεταφραστικά έργα του, πρόσφερε την πολύτιμη λογοτεχνική, ιδεολογο-αισθητική γνώση και κρίση του στο προοδευτικό ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Περισσότερα για το έργο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου μπορείτε να διαβάσετε στον Ριζοσπάστη, απ’ όπου και τα βιογραφικά στοιχεία.

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: