«Ξέρουμε ότι είμαστε περαστικοί… Ελπίζω στους σεισμούς που μέλλονται για να ’ρθουν…»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής, πεζογράφος, δραματουργός, θεωρητικός, λιμπρετίστας, σκηνοθέτης και δάσκαλος, Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ταυτίστηκε με τη στρατευμένη τέχνη, στρατεύτηκε συνειδητά με την εργατική τάξη, στο μαρξισμό και σοσιαλισμό.

«Ξέρουμε ότι είμαστε περαστικοί
κι ότι ύστερα από μας
τίποτα τ΄ αξιόλογο δε θα ’ρθει.
Ελπίζω στους σεισμούς
που μέλλονται για να ’ρθουν…»

Το όνομα του Μπέρτολτ Μπρεχτ ταυτίστηκε με τη στρατευμένη τέχνη. Ο ίδιος στρατεύτηκε συνειδητά με την εργατική τάξη, στο μαρξισμό και σοσιαλισμό.

Γεννήθηκε στο Άουγκσμπουργκ μια μέρα σαν σήμερα, στις 10 του Φλεβάρη  1898, και έφυγε από τη ζωή στις 14 του Αυγούστου 1956.

Το όραμά του για μια νέα κοινωνία, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, αποτυπώνεται στο έργο του.

Τα έργα, όπως και ο ίδιος, μπαίνουν στο στόχαστρο των Ναζί μετά την άνοδό τους στην εξουσία, και ο Μπρεχτ εγκαταλείπει την Γερμανία για σχεδόν 15 χρόνια.

Επιστρέφει στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) το 1949. Ένα χρόνο μετά εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε επίσης με το Εθνικό Βραβείο της ΓΛΔ το 1951 και το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.

Ο μεγάλος Γερμανός κομμουνιστής ποιητής, πεζογράφος, δραματουργός, θεωρητικός, λιμπρετίστας, σκηνοθέτης και δάσκαλος Μπρεχτ, του οποίου το πολύμορφο έργο, για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, αποτέλεσε όχι μόνο – επαναστατική – πρωτοπορία, αλλά και πολιτιστική «επανάσταση» στη Δυτική Ευρώπη του 20ού αιώνα, παραμένει τραγικά επίκαιρος και συγκλονιστικός.

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: